Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (30/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (30.9.1996)

Η ένοπλη εξτρεμιστική ισλαμική ομάδα "Ισλαμικό Μέτωπο των Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής (IBDA-C) ανέλαβε την ευθύνη της σημερινής βομβιστικής επίθεσης κατά του Πατριαρχείου στο Φανάρι, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Τουρκικού Ειδησεογραφικού Πρακτορείου "Αναντολού". Τέσσερα μέλη της ίδιας οργάνωσης είχαν συλληφθεί στα τέλη του 1994 ως δράστες άλλης επίθεσης σε βάρος του Πατριαρχείου. Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη Φώτης Ξυδάς εντός της ημέρας θα σταλούν διαβήματα διαμαρτυρίας προς τις Τουρκικές αρχές. Γνωστοποίησε δε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη δραστηριότητα από εξτρεμιστικές οργανώσεις θερμόαιμων φανατικών μουσουλμάνων. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες της τουρκικής αστυνομίας και των ελληνικών προξενικών αρχών για τη διακρίβωση των συνθηκών της έκρηξης που προκλήθηκε από χειροβομβίδα και εξερράγη πάνω στην οροφή του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου.

Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από αύριο ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κυρίου Σημίτη με την κυπριακή πολιτική ηγεσία θα τεθεί η χάραξη κοινής στρατηγικής Αθηνών- Λευκωσίας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Αναμένεται να εξεταστούν και οι διάφορες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για την επίλυση του κυπριακού. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παραστεί στην στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο ανεξαρτησίας του νησιού. Το πρωί της Τετάρτης θα παρασημοφορηθεί από το Γλαύκο Κληρίδη ενώ το απόγευμα ο κ. Σημίτης θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της Λευκωσίας , θα παραλάβει το χρυσό κλειδί της πόλης και το διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Συναντώνται αυτή την ώρα ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Στέφανος Μάνος και η Ντόρα Μπακογιάννη προκειμένου να συζητήσουν τη στάση που θα τηρήσουν εν΄όψει της αναμέτρησης Εβερτ - Σουφλιά για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικότερα θα επιδιωχθεί ο συντονισμός των ενεργειών των τριών κορυφαίων στελεχών στο εσωκομματικό πεδίο, καθώς, κατά πάσα πιθανότητα, η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει την Παρασκευή. Στο μεταξύ σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα ο Στέφανος Μάνος τονίζει ότι η επάνοδος Εβερτ θα σηματοδοτήσει καταστροφικές εξελίξεις για τη Νέα Δημοκρατία και υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που δεν εκλεγεί ο κ. Σουφλιάς, θα εξετάσουν και άλλες προοπτικές συμπεριλαμβανομένης και αυτής της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα.

Ορκίζονται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη οι Υπουργοί Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, οι οποίοι απουσίαζαν στο εξωτερικό κατά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αναμένεται ακόμη να συζητηθεί η πορεία των οικονομικών μεγεθών και ειδικότερα του pkghyqislo} καθώς και οι περικοπές φοροαπαλλαγών που θα προτείνει τελικά η κυβέρνησης.

Αύριο θα ανακοινώσει ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος την απόφασή του σχετικά με την τύχη των νεότερων κτισμάτων του Επταπυργίου, για τα οποία εκκρεμεί γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κατεδάφιση τμήματος των εγκαταστάσεων του ιστορικού αυτού μνημείου. Σε δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος τόνισε, πάντως, ότι το Επταπύργιο αποτελεί μία από τις αιγίδες πολιτισμού στην πόλη και ότι "τα μνημεία αυτά είναι ένα παλίμψηστο που πρέπει να διατηρεί ίχνη όλων των ιστορικών φάσεων". Στόχος του υπουργείου πολιτισμού, πρόσθεσε, είναι το Επταπύργιο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εκδηλώσεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα - Θεσσαλονίκη 1997.

Η προετοιμασία των βουλευτών του Συνασπισμού, εν΄όψει της παρουσίασης από την κυβέρνηση των προγραμματικών της δηλώσεων αποτελεί το αντικείμενο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας έχει συναντήσεις από το μεσημέρι με εκπροσώπους της ΓΕΣΕΒΕ και τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ προκειμένου να διαμορφώσει τις θέσεις του κόμματός του που θα παρουσιάσει στη Βουλή κατά την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών χρεών προς το ΙΚΑ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν ταχυδρομικών μέχρι απόψε την αίτηση καθώς δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.

Από αύριο τίθεται σε ισχύ το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Όπως ανακοίνωσαν ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Σύνδεσμος Εμπόρων Υφασμάτων και Ειδών Νεωτερισμού Θεσσαλονίκης, οι ώρες λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της πόλης διαμορφώνονται ως εξής: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο από 8.30 π.μ. έως 3 μ.μ. και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 8.30 π.μ. έως 2 μ.μ. και από 5 μ.μ. έως 8.30 μ.μ. Από αύριο τίθεται σε ισχύ και το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα προσέρχονται στην εργασία τους στις 7 με 7.30 το πρωί ενώ οι υπάλληλοι που εργάζονται στις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία στις 7.45.

Στη σύνοδο της Ουάσιγκτον για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή στρέφονται τώρα οι ελπίδες για την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ και ο Βασιλιάς Χουσεϊν της Ιορδανίας έχουν ήδη συμφωνήσει να λάβουν μέρος στη σύνοδο ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για να συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

Μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, θα ληφθεί η σημαντικότερη πρωτοβουλία των τελευταίων χρόνων για τη λύση του κυπριακού, σύμφωνα με την Αμερικανίδα πρέσβειρα Μαντλίν Ολμπράϊτ. Η κ.Ολμπράϊτ στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον κ.Κληρίδη στη M]a Υόρκη, το διαβεβαίωσε ότι η πρωτοβουλία που θα εκδηλωθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα εντατικοποιηθεί στις αρχές του 1997, με στόχο την έναρξη συνεχών διαβουλεύσεων μέχρι την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. Ο Κύπριος πρόεδρος ωστόσο, τόνισε ότι για να βρεθεί λύση θα πρέπει να υπάρξει πολιτική θέληση από μέρους της Τουρκίας και μεταβολή των θέσεων της.

Λίγες νεφώσεις στη Δυτική Ελλάδα προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές, όπου είναι πιθανόν να εκδηλωθούν και λίγες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Monday, 30 September 1996 - 6:23:21