Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (01/10/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 1 Οκτωβρίου 1996

*"Η Ελλάδα στηρίζει την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία και θέλει να την βοηθήσει με κάθε τρόπο να αγωνιστεί για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της", τόνισε το πρωί ο κ. Σημίτης φθάνοντας στην Κύπρο. Τον κ. Σημίτη υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Κύπρο την ημέρα της ανεξαρτησίας της είναι ακόμα μία εκδήλωση της συμπαράστασης που δείχνει η Ελλάδα προς τον αγωνιζόμενο κυπριακό ελληνισμό. Ο κ. Σημίτης, ο οποίος συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Τύπου Θεόδωρο Πάγκαλο και Δημήτρη Ρέππα, αντίστοιχα, καθώς και τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη και τον Ευρωβουλευτή Γιάννο Κρανιδιώτη, υπογράμμισε ότι "το Κυπριακό είναι το πρώτο μέλημα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας" και πρόσθεσε ότι στόχος μας είναι η εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης με προσπάθειες στο διπλωματικό επίπεδο.

*Στις κάλπες προσέρχονται τα οργανωμένα μέλη της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη των εκλεκτόρων που με τη σειρά τους θα εκλέξουν στο τέλος της εβδομάδας την νέα ηγεσία της παράταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Σουφλιάς με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής Αχιλλέα Καραμανλή του ζητά να εγγυηθεί τις διαδικασίες στις σημερινές εκλογές και τον καθιστά υπεύθυνο για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν.Την υποστήριξή του προς την υποψηφιότητα Εβερτ γνωστοποίησε με σημερινή γραπτή ανακοίνωσή του προς τον τύπο ο Αθανάσιος Τσαλδάρης. Εκείνο που προέχει είναι η ενότητα της ΝΔ τονίζει ο τέως πρόεδρος της βουλής και προσθέτει ότι όποιος κερδίσει τις εκλογές πρέπει να τείνει χέρι φιλίας και συνεργασίας προς τον χαμένο.

*Την άμεση και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για τη βομβιστική επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την τουρκική κυβέρνηση και την καταδίκη τους από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Σπυρίδων, ενώ άνανδρη και προκλητική χαρακτήρισε την επίθεση και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Αμερικής, Χρήστος Τομαράς. Τόσο με δηλώσεις του, όσο και με επιστολές, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής καταδίκασε έντονα την επίθεση και ζήτησε επίσης από την πολιτική και θρησκευτικη ηγεσία των ΗΠΑ να προσθέσουν και τις δικές τους φωνές και να αναλάβουν δράση για την προστασία του Πατριαρχείου από τις συνεχείς απειλές.

*Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να υπάρξει ήρεμο πολιτικό κλίμα στην Κύπρο, ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις μέσα στο 1997, με την προυπόθεση ότι θα υπάρξει κοινό έδαφος, δήλωσε ο κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη. Ο κ.Κληρίδης κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τόνισε επίσης, πως από τις επαφές που είχε προέκυψε ότι η εν xuwq~ δολοφονία των δύο Ελληνοκυπρίων στη Δερύνεια, προκάλεσε αγανάκτηση και προβληματισμό και δήλωσε, πως επιβάλλεται η επιτάχυνση της διαδικασίας για εξεύρεση λύσης του κυπριακού. Επισήμανε, ότι όλοι δέχονται πως οι πρωτοβουλίες για το κυπριακό πρέπει να βρίσκονται κάτω από την αιγίδα και το συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών, ενώ είπε ότι δεν έχει αποφασιστεί κατά πόσο η Αμερικανίδα πρέσβειρα Μαντλίν Ολμπράϊτ θα έχει οποιοδήποτε ρόλο στο κυπριακό.

*Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος την απόφασή του σχετικά με την τύχη των νεότερων κτισμάτων του Επταπυργίου, για τα οποία εκκρεμεί γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κατεδάφιση τμήματος των εγκαταστάσεων του ιστορικού αυτού μνημείου.

*Τέθηκε σήμερα σε ισχύ το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Οπως ανακοίνωσαν ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Σύνδεσμος Εμπόρων Υφασμάτων και Ειδών Νεωτερισμού Θεσσαλονίκης, οι ώρες λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της πόλης διαμορφώνονται ως εξής: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο από 8.30 π.μ. έως 3 μ.μ. και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 8.30 π.μ. έως 2 μ.μ. και από 5 μ.μ. έως 8.30 μ.μ. Σημερα τέθηκε ακόμη σε ισχύ και το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα προσέρχονται στην εργασία τους στις 7 με 7.30 το πρωί ενώ οι υπάλληλοι που εργάζονται στις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία στις 7.45.

*Η Τουρκία ενδέχεται να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όχι μόνο για τα Ιμια αλλά και για σύνολο θεμάτων που αφορούν στο Αιγαίο, τόνισε, σε δηλώσεις της από τις Βρυξέλλες η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ. Η κ. Τσιλλέρ συναντήθηκε χθες με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι ενώ νωρίτερα σε ομιλία της στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού προσπάθησε να δημιουργήσει δυσμενείς εντυπώσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

*Επίθεση με πέτρες εναντίον ισραηλινών στρατιωτών στη Χεβρώνα πραγματοποίησε το πρωί ομάδα εβδομήντα περίπου Παλαιστινίων, χωρίς, ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί. Την είδηση μετέδωσαν παλαιστινιακές πηγές οι οποίες σημειώνουν ότι οι Παλαιστίνιοι απαιτούν από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου να εφαρμόσει τη συμφωνία αναδιάταξης των ισραηλινών στρατευμάτων στη Χεβρώνα, που υπέγραψαν με την προηγούμενη κυβέρνηση του Ισραήλ. Στο μεταξύ συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεϊν είχε σήμερα στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, στο πλαίσιο της προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Κλίντον θα έχει ακόμη ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφατ. Στη συνέχεια οι τέσσερις ηγέτες θα πραγματοποιήσουν κοινή συνάντηση.

*Την υπόσχεση ότι θα προασπίσουν το Σύνταγμα και ότι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να συστήσουν κυβέρνηση μέχρι τέλος του μήνα, έδωσαν οι πρόεδροι του τριμελους συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας, κατά την χθεσινή πρώτη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε σε προάστειο του Σεράγεβο. Ο μουσουλμάνος ηγέτης Αλία Ιζετμπέκοβις, ο εκπρόσωπος των Κροατών στη Βοσνία Κρεζιμιρ Ζουπα και ο Σερβοβόσνιος Μόμτσιλο Κράισνικ, στις, διάρκειας τεσσάρων ωρών, συνομιλίες τους, αποφάσισαν ακόμη, να γίνει η τελετή έναρξης των εργασιών του νέου κοινοβουλίου μεταξύ 5 και 7 Οκτωβρίου. Ο εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας για τη Βοσνία Καρλ Μπιλτ, σε δηλώσεις του, είπε, ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εγκάρδιο κλίμα και οι τρεις πρόεδροι αντήλλαξαν χειραψία τόσο κατά την άφιξη όσο και την αναχώρησή τους.

*Εντονα επικριτική έκθεση κατά της Τουρκίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα κυκλοφόρησε σήμερα η Διεθνής Αμνηστεία. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται "οδυνηρότατη", ενώ σημειώνεται ότι χιλιάδες πολιτικές δολοφονίες έγιναν στην Τουρκία από το 1991 μέχρι σήμερα ενώ η ίδια περίοδος χαρακτηρίζεται από σημαντική μείωση των ατομικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων της Κουρδικής μειονότητας. Η Διεθνής Αμνηστεία καταγγέλλει ακόμη την αγνόηση από τη διεθνή κοινότητα του προβλήματος της κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία για στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους.

*Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και οι τοπικές βροχές στα Ανατολικά και νότια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Στα Δυτικά ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στις νοτιότερες περιοχές όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν και λίγες καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 8 έως 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 12 έως 24 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 έως 23 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν λίγες παροδικές νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 1 October 1996 - 7:44:34