Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (96-10-07)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 7 Οκτωβρίου 1996

*Συνεδριάζει αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια των εργασιών της οποίας ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα ανακοινώσει τις προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος για τις θέσεις των αντιπροέδρων της Βουλής. Βέβαιη θεωρείται η επανεκλογή στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής του Απόστολου Κακλαμάνη τον οποίο προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ ερωτηματικά παραμένουν για το τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατία. Αν, δηλαδή, κατεβάσει δικό της υποψήφιο ή θα περιοριστεί στην καταψήφιση του μοναδικού υποψηφίου. Λευκό θα ψηφίσουν ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ ενώ προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται και το ΚΚΕ. Για τη θέση του πέμπτου αντιπροέδρου της Βουλής θα προταθεί από το ΚΚΕ ο Δημήτρης Κωστόπουλος.

*Συνεχίστηκαν και σήμερα οι αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις στο εσωκομματικό πεδίο της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση που θα κρατήσουν τα στελέχη της κατά τη διάρκεια της πορείας προς το Συνέδριο. Το απόγευμα συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος υπό τον Πρόεδρο Μιλτιάδη Εβερτ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές του κόμματός του εν΄όψει της παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, την Πέμπτη. Οπως εξάλλου σημειώνει ο κ. Εβερτ σε επιστολή του στο Προεδρείο της Βουλής, αποφάσισε να κρατήσει τη βουλευτική έδρα στην Α΄ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Κατά συνέπεια ο Σωτήρης Κούβελας δεν πρόκειται να γίνει βουλευτής. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας θα καταλάβει, μετά την παραίτηση του κ. Σταύρου Δήμα, ο Δημήτρης Σιούφας ο οποίος επιθυμεί να αξιοποιηθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

*"Πιστεύω ότι η παρουσία της ελληνικής αεροπορίας εδώ, σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά, δίνει το μήνυμα ότι ο ενιαίος αμυντικός χώρος υπάρχει. Υπάρχει σήμερα η αποτρεπτική δύναμη", τόνισε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της άσκησης ¨Νικηφόρος", που στέφθηκε, όπως υπογράμμισε, με επιτυχία. "Ολα έγιναν με μεγάλο συγχρονισμό και επιτυχία" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιάδης και πρόσθεσε ότι τόσο οι βολές, όσο και τα οπλικά συτήματα που συμμετείχαν "δούλεψαν ακριβώς όπως τα έιχαμε προγραμματίσει". "Το δόγμα λειτούργησε τέλεια. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όλα λειτούργησαν άψογα", είπε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, ο οποίος εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του ότι με την ίδια επιτυχία θα πραγματοποιηθούν και οι επόμενες φάσεις της άσκησης.

*"Η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου εκδηλώνεται μέσα από τις στρατιωτικές ασκήσεις που είναι ενταγμένες στο πλαίσιο του δόγματος ενιαίου αμυντικού χώρου", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος πρόσθεσε ότι το δόγμα αυτό έχει αμυντικό χαρακτήρα και έχει υπόσταση και προορισμο επειδή υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής στην Κύπρο. "Αν το νησί ^tam αποστρατικοποιημένο δεν θα υπήρχε λόγος να συζητούμε και για το δόγμα και για τον σχεδιασμό τέτοιων ασκήσεων" σημείωσε ο Υπουργός Τύπου. Ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες για αμερικανικές πιέσεις προκειμένου να υπάρξει μνημόνιο πτήσεων ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, σημείωσε ότι η μόνη πρόταση που υπάρχει είναι αυτή της αμερικανίδας πρέσβειρας Μαντλίν Ολμπράιτ για στρατιωτικού χαρακτήρα διάλογο με σκοπό την απαγκίστρωση των στρατιωτικών δυνάμεων στις δύο πλευρές της γραμμής του Αττίλα. "Σε αυτή την πρόταση είχε αντιδράσει θετικά η Κυπριακή κυβέρνηση ενώ παρεμβάλει εμπόδια ο Ντενκτάς" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

*Στη θέσπιση περιορισμών στο δικαίωμα των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων και των Διοικητών των ΔΕΚΟ να πολιτεύονται προανατολίζεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όπως σημείωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι με την κίνηση αυτή επιδιώκεται να γίνει ένα βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και να χτυπηθεί το "πελατειακό σύστημα" και να εξαλειφθεί το φαινόμενο της εκμετάλλευσης των θέσεων αυτών για ψηφοθηρικούς λόγους.

*Ζητήματα της αρμοδιότητας του υπουργείου Γεωργίας συζήτησε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, εν΄όψει της παρουσίασης στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας. Ο κ. Τζουμάκας δήλωσε ότι τους επόμενους μήνες θα κατατεθούν στη Βουλή τέσσερα νομοσχέδια που θα αφορούν τη σύσταση ταμείου κύριας ασφάλισης αγροτών, τη νομιμοποίηση δασικών εκτάσεων που καταπατήθηκαν πριν από το 1975, τον έλεγχο στα φυτοφάρμακα και τη ρύθμιση χρεών των συνεταιριστών. Εκανε, εξάλλου, λόγο, για φαινόμενα κακοδιαχείρισης στις υπηρεσίες του υπουργείου σημειώνοντας ότι παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα περιπτώσεις επιχειρήσεων που εισέπραξαν παράνομα κοινοτικές επιδοτήσεις.

*Με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκο Παπαδόπουλο συναντήθηκε το μεσημέρι η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, εν΄όψει της παρουσίασης από τον πρωθυπουργό στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Αίτημα της ΑΔΕΔΥ είναι η αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών, η ολοκλήρωση του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων και η θεσμοθέτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τα παραπάνω αιτήματα, σημείωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει πολύ μικρό αριθμό προσλήψεων.

*Τη διάθεση του συνόλου των απαιτούμενων κονδυλίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αντιπλημμυρικών έργων ζητά με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, με αφορμή τις χθεσινές πλημμύρες στον Πειραιά και γειτονικούς δήμους. Το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση και τους υπουργούς ότι "αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους" και ζητά την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων.

*Τρεις Τούρκους υπήκοους, δύο λιποτάκτες στρατιώτες και έναν eqc\tg, συνέλαβαν αργά τη νύχτα οι αστυνομικοί του μεθοριακού σταθμού των Κήπων Εβρου, επειδή δεν σταμάτησαν για έλεγχο στο μεθοριακό σταθμό και τράπηκαν σε φυγή καταστρέφοντας τα δίφρακτα του σταθμού. Το φορτηγό, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, προερχόταν από την Τουρκία και δεν σταμάτησε στο Μεθοριακό Σταθμό των Κήπων για να υποβληθεί στους νομίμους ελέγχους από τις αστυνομικές και τις τελωνειακές αρχές. "Οι δύο Τούρκοι στρατιώτες Κουρδικής καταγωγής που πέρασαν από το φυλάκιο Κήπων του Εβρου στην Ελλάδα λιποτάκτησαν προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο", δήλωσε για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Διευκρίνισε δε ότι με το θέμα ασχολούνται οι αρμόδιες αρχές και ότι μετά την εξέταση των πραγματικών στοιχείων θα υπάρξει η ανάλογη αντίδραση.

*Στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη δε νοείται επιχείρηση χωρίς σύστημα ηλεκτρονικής ανταλλαγής δεδομένων (EDI), ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ηδη, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί πρόγραμμα εφαρμογής του ΕDI στην Ελλάδα, μέσω κλαδικών παρεμβάσεων, δεκαοκτάμηνης διάρκειας. Κοινοπραξίες οκτώ επιχειρήσεων θα αναλάβουν να προωθήσουν το σύστημα σε 15 κλάδους. Στο συνέδριο -που οργανώθηκε στο πλαίσιο της 10ης διεθνούς έκθεσης πληροφορικής, INFOSYSTEM- έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη φωνητική τηλεφωνία μέσω του Ιnternet. "Οι επιπτώσεις της στα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών θα είναι δραματικές, αφού παρέχει επικοινωνία του χρήστη με οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε κόστος αστικής χρέωσης", εξήγησε ο κ.Θ.Θανόπουλος, στέλεχος του ΟΤΕ.

*Το Νόμπελ Ιατρικής 1996 απονέμεται από κοινού στον Αυστραλό Πήτερ Ντόχερτυ από την Καμπέρα και τον Ελβετό Ράλφ Τσινκερνάγκελ από τη Ζυρίχη για τη μελέτη τους που αφορά " την αναγνώριση από το ανοσοποιητικό σύστημα των προσβεβλημένων από ιούς κυττάρων", ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης. Οι δύο επιστήμονες εργάσθηκαν μαζί στη Σχολή Ιατρικής Έρευνας του πανεπιστημίου της Καμπέρα στην Αυστραλία στο διάστημα 1973-1975.

*Εκκληση στο ΝΑΤΟ να προσεγγίσει με μεγάλη προσοχή το θέμα της διεύρυνσής του προς ανατολάς απηύθυνε στον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα, ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Αλεξάντερ Λέμπεντ σε συνάντησή τους σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο κ. Λέμπεντ τόνισε ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη πρέπει να εξυπηρετει τα συμφέροντα όλων των χωρών και υπογράμμισε ότι φέρει νέες προτάσεις για την επιλυση της διαφωνίας Ρωσίας - ΝΑΤΟ στο θέμα της διεύρυνσης της συμμαχίας.

*Ενίσχυση των νοτίων ανέμων προβλέπει για αύριο στο Ιόνιο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αργότερα καταιγίδες. Στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που αργότερα θα αυξηθούν και θα βρέξει τοπικά. Οι άνεμοι θα πνέουν sta Δυτικά Νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο Ιόνιο ισχυροί ενώ στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 13 έως 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 16 έως 25 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν νεφώσεις με ασθενείς βροχές ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Monday, 7 October 1996 - 14:51:14