Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (96/10/10)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (10.10.1996)

Τους βασικούς άξονες καθώς και την τελική μορφή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης συζήτησε σήμερα κατά τη συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο. Η δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας, στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής, η σταθεροποίηση της οικονομίας, η ανάπτυξη, η θεσμική ανασυγκρότηση και μεταρρύθμιση, η κοινωνική προστασία και τα μεγάλα έργα αναμένεται να αποτελέσουν τις κατευθυντήριες γραμμές των προγραμματικών δηλώσεων. Οι υπουργοί παρουσίασαν τις προτάσεις τους από τις οποίες αρκετές θα ληφθούν υπόψη στο τελικό κείμενο του προγράμματος της κυβέρνησης. Το απόγευμα, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ιδιαιτερότητα του νέου πολιτικού κύκλου που διανύουμε και θα επαναλάβει την αναγκαιότητα η χώρα μας να επιδιώξει με συνέπεια τους στόχους του προγράμματος σύγκλισης.

"Δεν προβλέπονται νέοι φόροι", τόνισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εν΄όψει της παρουσίασης από τον πρωθυπουργό των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για την οικονομία. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των ασθενέστερων ομάδων ώστε να υπάρξει κοινωνική συνοχή.

Διεσώθη και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας ο υποσμηναγός Λακίδης, πιλότος του Ελληνικού Μιράζ 2000 που κατέπεσε λίγο μετά τις 11 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Άνδρου. Τον πιλότο εντόπισε ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ, όπως διευκρίνισαν οι επιτελείς του Πενταγώνου, το ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος δεν συμμετείχε σε εμπλοκή με τουρκικά μαχητικά. Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος πληροφορήθηκε το ατύχημα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και όπως σημείωσε συνέβη, λόγω τεχνικής βλάβης, κατά τη διάρκεια άσκησης τεσσάρων Ελληνικών αεροπλάνων πάνω από την Άνδρο. "Πρόκειται περί εσωτερικού τεχνικού ατυχήματος του αεροπλάνου" είπε ο Υπουργός Αμυνας.

Με σκληρή γλώσσα απάντησε το Υπουργείο Εξωτερικών στις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Τουρκικού υπουργού Εξωτερικών, με τις οποίες χαρακτήριζε επιθετική ενέργεια τις κοινές ασκήσεις Ελλάδας - Κύπρου που γίνονται στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, τονίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία θα απαντήσει με ανάλογο τρόπο. "Έχουμε μια προκλητική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας για πάνω από 20 χρόνια στην Κύπρο, όπου η Τουρκία κατέχει μέρος ανεξάρτητου κράτους, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες και εμποδίζοντας έτσι και τη δημιουργία σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο" είπε ο κ. Μπίκας. Πρόσθεσε δε ότι η αναγνώριση και αναχαίτιση του τουρκικού αεροσκάφους που έπεσε στα δυτικά της Χίου, έγινε στον Ελληνικό εναέριο χώρο, αποκρούοντας έτσι τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι έγινε στον διεθνή εναέριο χώρο. Ο κ. Μπίκας το μεσημέρι συναντήθηκε στο πολιτικό του γραφείο με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Βέρνερ Χόγιερ.

Με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ συναντήθηκε το lesgl]qi το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ το οποίο ζητά τη συμπαράσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Εβερτ εξέφρασε την ελπίδα οι συνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι δεν θα κληθούν και πάλι να σηκώσουν τα φορολογικά βάρη και συμφώνησε με τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ. "Το 1994 και το 1995 με αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων 11% τη διετία η φορολογία αυξήθηκε πάνω από 25%" κατήγγειλε ο κ. Εβερτ. Στη συνέχεια το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη. Εξάλλου με τη συντονιστική επιτροπή των συνταξιούχων συναντήθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Επιστρέφει το απόγευμα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψή του στη Φινλανδία. Ο Έλληνας Πρόεδρος, σε τελετή στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης Κουόπιο και παρουσία του Φινλανδού ομολόγου του, ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης της πόλης. Αμέσως μετά επισκέφθηκε στο Ορθόδοξο κέντρο τον αρχιεπίσκοπο Καρελίας και πάσης Φινλανδίας κ. Ιωάννη. Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που επισκέπτεται την έδρα της ορθοδόξου Εκκλησίας της Φινλανδίας, και απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο τόνισε ότι η χώρα μας χαιρετίζει έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας, "βαθύτατο γνώστη της ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικής κληρονομιάς και άξιο πνευματικό ηγέτη που σημαντικά συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων και την περαιτέρω προσέγγιση των δύο χωρών". Στη συνέχεια ο κ. Στεφανόπουλος μετέβη στο πανεπιστήμιο του Κουόπιο και το μεσημέρι παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η δημοτική αρχή της πόλης.

Για "δυνάμεις της παρακμής που αντιπαλεύουν, αυτή την περίοδο, με εκείνες της ανανέωσης" έκανε σήμερα λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη, παρουσιάζοντας το βιβλίο του καθηγητή Παύλου Τζερμιά. Η κ. Μπακογιάννη απέδωσε στο "λαθρεμπόριο ιδεών", όπως είπε, την κατασκευασμένη πολιτική κρίση ενώ ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η αλλαγή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα βάλει ξανά την παράταξη στο δρόμο της. Πρόσθεσε δε ότι αν αυτό δεν το καταλάβουν τα μέλη και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος η παράταξη θα οδηγηθεί σε διάλυση. Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος έκανε λόγο για φαινόμενα εσωστρέφειας, εσωτερικής διαμάχης και ουσιαστικής πολιτικής ανυπαρξίας στη Νέα Δημοκρατία και πρόσθεσε: "έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες για διαμόρφωση ενός αντιπολιτευτικού λόγου, σύγχρονα φιλελεύθερου, που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην ανεμπόδιστη επέκταση της κυβέρνησης στο χώρο της κεντροδεξιάς".

Δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις εξακολουθούν να ταράζουν τη Μεγαλόνησο μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συντάραξε χθες την Κύπρο και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, το Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Ένα άτομο έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή την ώρα του σεισμού, πάνω από πενήντα τραυματίστηκαν ενώ από το πρωί άρχισε η καταγραφή των ζημιών στη Λεμεσό, την Πάφο και τη Λευκωσία. Χθες στις 9.30 το βράδυ σημειώθηκε μετασεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών ενώ στις 4.10 τα ξημερώματα νέα μετασεισμική δόνηση 5,6 Ρίχτερ συγκλόνισε την J}pqo. Στο μεταξύ νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 1.42 το μεσημέρι με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 53 χιλιόμετρα Δυτικά της Πύλου.

Διήμερη επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ και το Σεράγεβο θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου. Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο πλαίσιο της συμβολής της τόσο στην ανοικοδόμηση της Βοσνίας, όσο και της παρουσίας της στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη. Στις 14 του μηνός ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Ουγγαρία.

Αντισυνταγματικές έκρινε τις βασικές διατάξεις του νόμου για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης το Συμβούλιο Επικρατείας. Σύμφωνα με την απόφαση ο νέος νόμος δεν θεσπίζει κριτήρια ώστε να ορίζονται με σαφήνεια οι ζώνες όπου μπορεί να γίνει μεταφορά του συντελεστή δόμησης με αποτέλεσμα πολλές φορές να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Εκπρόσωποι των κατασκευαστών σημειώνουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να κηρυχτούν άκυρα χιλιάδες συμβόλαια αγοράς κατοικιών και γραφείων. Ωστόσο ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεόδωρος Κολιοπάνος, τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πάντοτε όποια προβλήματα δημιουργούνται και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση.

Νεαρός ληστής με νεροπίστολο απέσπασε το πρωί τρία εκατομμύρια δραχμές από το υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Μάρκου Μπότσαρη στη Θεσσαλονίκη. Ο ληστής στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε δίκυκλο μοτοποδήλατο και κατάφερε να διαφύγει ανενόχλητος. Έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία χαρακτηρίστηκαν από την αρμόδια πενταμελή επιτροπή της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Κοζάνης και οι υπόλοιποι πέντε τόνοι του τυριού τύπου φέτα του τυροκομείου "Σκαφίδι ΕΠΕ". Προχθές κατασχέθηκαν 300 δοχεία, των 15 κιλών το καθένα, γεμάτα με φέτα ακατάλληλη προς κατανάλωση. Έτσι σε εννέα τόνους ανέρχεται η ποσότητα του ακατάλληλου τυριού που μετασυσκεύαζαν σε δοχεία με πλαστή ημερομηνία ο γιος του ιδιοκτήτη του τυροκομείου Γιώργος Γκιούλης και ο υπάλληλος της επιχείρησης Αργύρης Πλάκας.

Μήνυμα με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας απηύθυνε ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Μανώλης Σκουλάκης. Ο κ. Σκουλάκης κάλεσε την κοινωνία να αποδεχτεί και να εντάξει στους κόλπους της τους ψυχικά πάσχοντες. "Η σημερινή ημέρα πρέπει να ταρακουνήσει την Ελληνική κοινωνία. Όσες πιστώσεις και αν έχει κανείς να διαθέσει στο χώρο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα αν η κοινωνία δεν αντιληφθεί ότι τα ψυχιατρικά προβλήματα είναι και δικά της" σημείωσε ο κ. Σκουλάκης.

Λίγες νεφώσεις στα Δυτικά αναμένονται αύριο ενώ και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν σποραδικές βροχές κυρίως στα Νοτιοδυτικά. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση. Ειδικότερα θα κυμανθεί στα Βόρεια από 11 έως 18 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 16 έως 22 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 23 βαθμούς Jeks_ou. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης με βροχή και πιθανή καταιγίδα ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 10 October 1996 - 9:18:05