Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency News in Brief (96/10/15)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (15.10.1996)

Άρχισε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές των περιφερειαρχών της χώρας. Το Συμβούλιο θα ασχοληθεί ακόμη με την επιλογή νέων Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων καθώς και διοικητών των ΔΕΚΟ. Στο μεταξύ σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης συγκαλεί εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός με αντικείμενο την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1997. Αύριο το πρωί θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να εκλέξει τον Γραμματέα και τα μέλη του Προεδρείου της καθώς και τους κοινοβουλευτικούς της εκπροσώπους. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συνεδριάσει και το Εκτελεστικό Γραφείο προκειμένου να προετοιμάσει την εισήγησή του. Κατά τη διάρκεια της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο θα γίνει αρχικά μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ενώ θα συζητηθούν ακόμη το σχέδιο της οργανωτικής ανασυγκρότησης, η νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, η συγκρότηση των τομέων της Κεντρικής Επιτροπής καθώς και των περιφερειακών οργάνων.

Συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο "Λήδρα Παλλάς" που βρίσκεται λίγο πριν τη νεκρή ζώνη της Κύπρου πραγματοποιούν περίπου διακόσιοι Ελληνοκύπριοι μαθητές. Στην περιοχή βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια. Το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής κυβέρνησης απευθύνει εκκλήσεις στους μαθητές να παραμείνουν στις τάξεις τους και να μην μεταβούν στην γραμμή αντιπαράταξης έτσι ώστε να μην δοθεί η ευκαιρία στο τουρκικό καθεστώς να εκμεταλλευτεί τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Στις 4 το απόγευμα κηδεύεται δημοσία δαπάνη ο Πέτρος Κακουλλής που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις. Στην κηδεία θα παραβρεθεί ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία. Στο μεταξύ συνομιλίες με τον Πρόεδρο της κυπριακής βουλής Σπύρο Κυπριανού θα έχει το μεσημέρι ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στα κατεχόμενα όπου θα συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Η Κύπρος καταγγέλλει σήμερα στον ΟΗΕ το νέο έγκλημα των Τούρκων. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Διεθνή Οργανισμό Νίκος Αγαθοκλέους, θα προβεί σε διαβήματα προς το βοηθό Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών και προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την λύπη του Γ,Γ του ΟΗΕ για το αιματηρό περιστατικό εξέφρασε από τη Ν.Υόρκη η εκπρόσωπος του Μπούτρος Γκάλι Σιλβάνα Φόα ενώ εντός της ημέρας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχουν ανεπίσημες διαβουλεύσεις. Τη διαμαρτυρία της για την άνανδρη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή εξέφρασε στις τουρκικές δυνάμεις η Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο. Ο διοικητής της ζήτησε με έντονο τρόπο από τον επικεφαλής των τουρκικών δυνάμεων στη Μεγαλόνησο να εκδώσει διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι Τούρκοι στρατιώτες θα ανοίγουν πύρ μόνο όταν απειλείται η ζωή τους. Εξάλλου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί το Ελληνικό Πεντάγωνο τις τουρκικές κινήσεις για την άσκηση "Ταύρος" που αρχίζει σήμερα στα κατεχόμενα. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας η Ελλάδα θα θέσει σήμερα to θέμα της δολοφονίας του Ελληνοκύπριου στο Συμβούλιο Πολιτικών Διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού Γεράσιμο Αρσένη και Ευάγγελο Βενιζέλο είχε, πριν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Οι κύριοι Σημίτης και Αρσένης ασχολήθηκαν με ζητήματα του υπουργείου Παιδείας καθώς και θέματα που αφορούν στα κονδύλια που θα δοθούν για την παιδεία. Σε δηλώσεις του ο κ. Αρσένης σημείωσε ότι ο αριθμός των εισακτέων στα ανώτατα και τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είναι ακόμη γνωστός ο αριθμός αυτός και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αύξηση των εισακτέων φέτος. Ο Υπουργός Παιδείας είπε ακόμη ότι δεν είναι σε θέση να κάνει καμία δέσμευση για το ενδεχόμενο λειτουργίας ανοιχτού πανεπιστημίου, το οποίο άφησε να εννοηθεί ότι επανεξετάζεται. Πρόσθεσε τέλος ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες για πρόσθετα κονδύλια και για το λόγο αυτό το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών.

Τριήμερη επίσκεψη στη Βοσνία, την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και την Κροατία αρχίζει αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο πλαίσιο της συμβολής της τόσο στην ανοικοδόμηση της Βοσνίας, όσο και της παρουσίας της στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη.

Νέα μείωση της μετασεισμικής δραστηριότητας παρατηρήθηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κύπρο. Την τελευταία ημέρα καταγράφηκαν 22 δονήσεις μεγέθους από 3- 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης σημειώθηκαν δεκαεννέα μετασεισμοί εντάσεως 3 βαθμών και άλλοι τρεις μεγέθους 3,2. Για τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω μείωση στη συχνότητα και στην ένταση των σεισμών.

Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης συνεχίζεται η δίκη του Καλαμπόκα, ενώ αύριο αναμένεται η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου. Στο μεταξύ συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο εφετείο Λάρισας πραγματοποιούν σήμερα οι καθηγητές όλης της χώρας, ενώ η ΟΛΜΕ κήρυξε 24ωρη απεργία στους νομούς της Θεσσαλίας.

Με θέμα "Καταστροφικές λατρείες στο φώς της Ορθοδοξίας και η νομική αντιμετώπισή τους", ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 21 Οκτωβρίου, η όγδοη Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών για θέματα αιρέσεων και παναθρησκείας. Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου, υπό την αιγίδα των Αρχιεπισκόπων Κύπρου Χρυσόστομου και Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.

Την Ιεριχώ επισκέπτεται σήμερα ο βασιλιάς Χουσεϊν της Ιορδανίας τον οποίο συνοδεύει ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ σε μια συμβολική επίδειξη αλληλεγγύης με στόχο να ασκηθούν περισσότερες πιέσεις προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Σήμερα εξάλλου, επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Pakaistim_ym για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Πολύ ισχυροί νότιοι άνεμοι θα επικρατήσουν σήμερα στο Ιόνιο, όπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στα Δυτικά Κεντρικά και Βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως στα Δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι στα Δυτικά θα πνέουν αρχικά Νοτιοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί που αργότερα θα ενισχυθούν σε πολύ ισχυρούς και στα Ανατολικά Βορειοανατολικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 11 έως 22 βαθμούς στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 15 έως 25 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Wednesday, 16 October 1996 - 1:38:18