Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency News In Brief (96/10/17)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (17.10.1996)

Σύσκεψη πραγματοποιείται εντός ολίγου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με αντικείμενο τη διεκδίκηση από την Ελληνική κυβέρνηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στη σύσκεψη θα μετέχουν συναρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει μια συνολική εισήγηση που θα αναφέρεται τόσο στο εκλογικό αποτέλεσμα όσο και στην ευρύτερη παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ στις πολιτικές εξελίξεις. Θα συζητηθούν ακόμη το σχέδιο της οργανωτικής ανασυγκρότησης του Κινήματος καθώς και η νέα φυσιογνωμία του.

Τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας θα ανακοινώσει εντός της ημέρας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ. Το μεσημέρι ο κ. Εβερτ συναντήθηκε με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ, με αντικείμενο την πορεία της εθνικής οικονομίας. Νωρίτερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε για το ίδιο θέμα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννη Παπαθανασίου.

Η Γενική Εισαγγελία της Κύπρου ετοιμάζει εντάλματα σύλληψης των Τούρκων δολοφόνων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης μιλώντας χθες για τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή από τουρκικό στρατό κατοχής τη χαρακτήρισε ως προμελετημένο έγκλημα. Στο μεταξύ για πέντε ώρες θα κλείσει το Σάββατο το οδόφραγμα του "Λήδρα Πάλας" από Κύπριους οι οποίοι θα εκδηλώσουν την αγανάκτησή τους σχετικά με τις δολοφονίες συμπατριωτών τους από τους Τούρκους.

"Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης είναι μεγάλο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας". Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Αλέξανδρος Μπαλτάς απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης να εξαιρεθεί η Θράκη από την υποχρεωτική διαδικασία υποβολής των επενδυτικών σχεδίων των κλάδων μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες. Ο κ.Μπαλτάς υπογράμμισε ότι από τις 112 επιχειρήσεις μόνο για τις 8 ζητάνε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα τόνισε ότι από το σύνολο των επενδύσεων το 3% διατίθενται σε επενδύσεις για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Μίλαν Μιλουντίνοβιτς συναντάται σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν ο τρόπος ένταξης της Γιουγκοσλαβίας στη διεθνή κοινότητα καθώς και τα θέματα που αφορούν την πορεία της ειρηνευτικής συμφωνίας και την κατάσταση στην περιοχή.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Λαμία για τον Πολιούχο της πόλης Οσίου Λουκά και την επέτειο απελευθέρωσης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, παρίσταται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Με διακοπή της χορήγησης του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης στους συνταξιούχους απειλεί το ΤΕΒΕ σε περίπτωση που δεν δοθεί επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού ζητά την τήρηση του ασφαλιστικού νόμου που προβλέπει ότι τα επιδόματα που χορηγούνται στους δικαιούχους των ασφαλιστικών φορέων χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα διαθέσιμα των ταμείων.

Τριανταέναν Κούρδους λαθρομετανάστες εντόπισαν το πρωί οι Ελληνικές λιμενικές αρχές στη νησίδα Ρω. Οι λαθρομετανάστες εκ των οποίων οι 15 είναι άνδρες, οι 10 γυναίκες και τα 6 παιδιά, κρατούνται στο Λιμεναρχείο Καστελόριζου.

Μαίνονται στο Αφγανιστάν, στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, βόρεια της Καμπούλ, σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των ισλαμιστών Ταλεμπάν και των πρώην κυβερνητικών δυνάμεων. Ωστόσο αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για την έκβαση των συγκρούσεων καθώς η κάθε πλευρά υποστηρίζει ότι έχει ενισχύσει τις θέσεις της με νέα εδάφη.

Διαταγή στους Υπουργούς Αμυνας και Εσωτερικών της Ρωσίας να εξασφαλίσουν την ουδετερότητα των στρατευμάτων τους στην παρούσα πολιτική κρίση έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτωρ Τσερνομίρντιν. Την είδηση μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ το οποίο σημειώνει ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη διαφωνία μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Ανατόλι Κουλικωφ και του γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας στρατηγού Αλεξάντερ Λέμπεντ, απηύθυνε συστάσεις για εκτόνωση της κατάστασης. Ο Κουλίκωφ είχε προβεί στην καταγγελία για σχεδιαζόμενη κατάληψη της εξουσίας από τον Αλεξάντερ Λέμπεντ γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τελευταίου.

Την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα της χτεσινής συζήτησης στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, που είχε σαν αποτέλεσμα να απορριφτούν οι προτάσεις μομφής, εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χτες βράδυ ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν τονίζοντας ότι ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει 30 ψήφους περισσότερες από τις ψήφους εμπιστοσύνης που είχε πάρει το καλοκαίρι.

Τοπικές καταιγίδες προβλέπει για σήμερα στην Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στο Ιόνιο, την Ηπειρωτική χώρα και το Βόρειο Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Από το απόγευμα στα Δυτικά ο καιρός θα γίνει άστατος. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνότερες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 14 έως 19 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 17 έως 23 και στα νησιά του Αιγαίου από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης με βροχή και καταιγίδες ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 17 October 1996 - 6:17:05