Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Brief, 96-10-19

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.10.1996

Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της διήμερης συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο κυρίως την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος σημείωσε την ανάγκη των πολιτικών σταθεροποίησης στην οικονομία που ακολουθεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στο εσωκομματικό πεδίο τόνισε: "Θα πρέπει να πούμε όχι σε αλλεπάλληλους γύρους εσωκομματικής αναμέτρησης", ενώ, απαντώντας σε όσους έκαναν λόγο για αποκλεισμούς στελεχών, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να ζητούν κάποιοι μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής σε μια πολιτική που δεν πιστεύουν. Οι δηλώσεις αυτές του κ. Πάγκαλου προκάλεσαν την αντίδραση του Γιάννη Καψή ο οποίος αναφέρθηκε σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του υπουργού Εξωτερικών. Στην ομιλία του ο Υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης έκανε λόγο για "επίτευγμα εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ" και σημείωσε ότι το κόμμα θα πρέπει να μείνει σταθερό στις θέσεις του και να μην υπάρξουν μετακινήσεις προς τα δεξιά ή τα αριστερά. "Αυτό που πρέπει να κερδηθεί είναι ένα κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα, κάτι που ακόμα το ΠΑΣΟΚ δεν το έχει επιτύχει" είπε ο κ. Αρσένης ο οποίος πρότεινε πριν κατατεθεί ο προϋπολογισμός να γίνει μια ειδική συζήτηση στην κεντρική επιτροπή για να συζητηθούν επακριβώς η πολιτική και η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ.

Τον νέο Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε το μεσημέρι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ. Πρόκειται για τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο ενώ αναπληρωτές θα είναι οι κύριοι Χωματάς, Σπηλιωτόπουλος, Κωστόπουλος, Καλατζής και Ανδρεουλάκος. Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στο πολιτικό συμβούλιο μετέχουν οι κύριοι Βαρβιτσιώτης, Τσαλδάρης, Δήμας, Κεφαλογιάννης, Αχιλλέας Καραμανλής και οι πρώην πρωθυπουργοί Ράλλης, Τζαννετάκης και Μητσοτάκης. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, αναλαμβάνει την επιτροπή θεσμών και η Μαριέττα Γιαννάκου -Κουτσίκου τον συντονισμό για την παρουσία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Το πειθαρχικό συμβούλιο της κοινοβουλευτικής ομάδας αποτελείται από τους κυρίους Μητσοτάκη, Κεφαλογιάννη, Βαρβιτσιώτη, Τσαλδάρη και Αχιλλέα Καραμανλή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Εβερτ θα ανακοινώσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνιο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα γίνει την επόμενη Τετάρτη.

Το ήθος και το έργο του Παναγιώτη Κανελλόπουλου εξήρε σήμερα σε ομιλία του σε ημερίδα για την συμπλήρωση δέκα χρονων από το θάνατο του μεγάλου πολιτικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών μετείχαν προσωπικότητες από τον πνευματικό και πολιτικό χώρο.

Τη δίοδο του ξενοδοχείου "Λήδρα Παλλάς" που οδηγεί στα κατεχόμενα τμήματα της Λευκωσίας απέκλεισαν σήμερα, Ελληνοκύπριοι μοτοσικλετιστές εμποδίζοντας την είσοδο τουριστών στο ψευδοκράτος. Η Παγκύπρια Ενωση Μοτοσικλετιστών σημειώνει ότι το συνάλλαγμα των τουριστών που εισρέει στα κατεχόμενα μετατρέπεται σε όπλα του στρατού του Αττίλα. Υπογραμμίζει δε ότι η κυπριακή λίρα που καταβάλλει κάθε τουρίστας κατά την είσοδό του στα κατεχόμενα, μεταφέρεται σε λογαριασμό για την κατασκευή ειδικής στρατιωτικής μονάδας.

Επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, μετά από πρόσκληση του Πολωνού ομολόγου του Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι. Οι επίσημες συνομιλίες θα γίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Βαρσοβία, το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου των δύο προέδρων. Την Τρίτη ο κ. Στεφανόπουλος θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας ενώ θα παρακαθήσει σε πρόγευμα εργασίας με τον Πρωθυπουργό της χώρας και θα συναντηθεί με τον ορθόδοξο Μητροπολίτη στη Βαρσοβία. Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφτεί το Αουτσβιτς και Μπιρκενάου, ενώ το απόγευμα θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Διαφωνίες έχουν ανακύψει μεταξύ των μελών της επιτροπής αγώνα, η οποία συντονίζει τις αντιδράσεις των κατοίκων απέναντι στη σχεδιαζόμενη από την καναδική εταιρεία "TVX GOLD" επένδυση στα μεταλλεία Κασσάνδρας. Αντικείμενο των διαφωνιών, η τοποθέτηση απέναντι στα όσα δεσμεύθηκε -χθες- το υπουργικό κλιμάκιο που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η τελική απόφαση κατά πόσον θα "ανοίξει" τελικά ο δρόμος προς τα μεταλλεία ή όχι. Από το πρωί, η επιτροπή αγώνα συνεδριάζει στο κοινοτικό κατάστημα της Ολυμπιάδας, προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της. Ωστόσο, καθώς οι θέσεις πολλών από τα μέλη της είναι εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους, η συνεδρίαση αναμένεται να είναι πολύωρη, ενώ ενδέχεται να διαρκέσει έως και αργά το βράδυ. Πάντως, τα μπλόκα στο δρόμο προς τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας παραμένουν, ενώ διακριτική είναι η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων της διεύθυνσης Χαλκιδικής.

Ορίστηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ο Δικηγόρος Αθηνών Γιάννης Παπαδογιαννάκης ο οποίος αντικαθιστά τον Σωκράτη Κοσμίδη. Ο κ. Παπαδογιαννάκης διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και σήμερα είναι στέλεχος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.

Απέτυχε η προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει το ψευδοκράτος του Ντενκτάς σε συνέδριο της Ιντερπόλ στην Αττάλεια και να αποκομίσει την αναγνώριση του. Η Ιντερπόλ πληροφόρησε την Αγκυρα ότι δεν θα δεχτεί εκπροσώπηση της αστυνομίας του ψευδοκράτους, ούτε τοποθέτηση συμβόλων του στην αίθουσα εργασιών. Στη συνέλευση που αρχίζει στις 23 Οκτωβρίου, από την πλευρά της Κύπρου θα συμμετέχουν ο αρχηγός της αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου ο οποίος αναχωρεί σήμερα για την Τουρκία και ο διευθυντής του επιτελικού γραφείου Σωτήρης Χαραλάμπους.

Την αεροπορική βάση Μπαγκράμ και την πόλη Καραμπάχ, βόρεια της Καμπούλ, κατέλαβαν δυνάμεις της ανατραπείσας κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Στο μεταξύ ο πακιστανός Πρόεδρος Φαρούκ Λεχάρι πρόκειται να συναντηθεί σήμερα, στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν Τασκένδη, με τον ηγέτη των μαχητών Ταλεμπάν Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ και τον Ουζμπέκο πολέμαρχο στρατηγό Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ.

Ανοίγουν αύριο στην Αλβανία οι κάλπες για τις τοπικές εκλογές που θα αναδείξουν τους τοπικούς άρχοντες της χώρας. Οι ψηφοφόροι υπολογίζονται σε δύο περίπου εκατομμύρια. Το ενδιαφέρον των αυριανών εκλογών εστιάζεται ακόμη στη διεξαγωγή της διαδικασίας με δημοκρατικό τρόπο, καθώς στις κοινοβουλευτικές εκλογές που έγιναν πριν από πέντε μήνες διατυπώθηκε σωρεία κατηγοριών για βία και νοθεία.

Τον μετριοπαθή πολιτικό Ιβάν Ρίμπκιν διόρισε σήμερα στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν. Στο μεταξύ τον κίνδυνο κατάρρευσης της ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Τσετσενίας μετά την αποπομπή του, επισήμανε ο πρώην επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών Ασφαλείας, στρατηγός Αλεξάντερ Λέμπεντ. Σε συνέντευξή του σε μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα ο Λέμπεντ σημειώνει ότι η σημερινή ρωσική κυβέρνηση μπορεί να προκαλέσει την επανάληψη των ενοπλων συγκρούσεων στην Τσετσενία.

Βροχές προβλέπει για αύριο στα Δυτικά η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα βρέξει. Από το μεσημέρι οι βροχές θα ενταθούν ενώ θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί αλλά από το απόγευμα στα Δυτικά και Βόρεια θα στραφούν σε Βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη Βόρεια Ελλάδα.

Καταχωρήθηκε: 19:15:22 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Saturday, 19 October 1996 - 15:16:20