Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Brief (96-10-23)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (23.10.1996)

Συνεδριάζει από το μεσημέρι η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην κατάσταση της χώρας και την κυβερνητική πολιτική, τη θέση και την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας, την αντιπολιτευτική της τακτική και τις εσωκομματικές εξελίξεις εν' όψει του συνεδρίου του κόμματος. Κάλεσε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να δεσμευτούν σε μια κοινή πορεία προς το συνέδριο ενώ αναφερόμενος στα εθνικά θέματα τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει ευρωπαϊκό κόμμα αμετακίνητο στις μεγάλες εθνικές επιλογές. Θέτοντας το στίγμα του ιδεολογικού προφίλ της Ν.Δ. τόνισε ότι είναι ένα δημοκρατικό, φιλελεύθερο κόμμα με συνειδητό πρόσωπο ενώ άσκησε κριτική κατά του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική του στην οικονομία και για επιχειρούμενη, όπως είπε, συγκάλυψη της οικονομικής κρίσης.

Στη Μόσχα μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο των χωρών της Παρευξείνιας Οικονομικής Συνεργασίας. Τον κ. Σημίτη θα συνοδεύουν ο Θεόδωρος Πάγκαλος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου στην οποία αναμένεται να υπογραφεί κοινή διακήρυξη αρχών για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, ο κ. Σημίτης θα έχει επαφές με επικεφαλής άλλων εθνικών αντιπροσωπειών. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Σύνοδο των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ανατολικής Ευρώπης, στη Βουδαπέστη. Κατά τη σύνοδο αυτή θα εξεταστούν η πρόοδος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και η πορεία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ανακοίνωσε χθες το βράδυ, ότι σύντομα θα καταθέσει προς συζήτηση στη Βουλή δύο νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Σε ότι αφορά την καθιέρωση του εθνικού απολυτηρίου, ο υπουργός Παιδείας αιτιολόγησε την αναβολή του για ένα χρόνο γιατί, όπως είπε, βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης με όλους τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να υπάρξει η καλύτερη και ευρύτερη συναίνεση. Αναφερόμενος στο αίτημα της αντιπολίτευσης για αύξηση των κονδυλίων στην παιδεία, τόνισε ότι "δεν αρκεί να αυξήσουμε τους πόρους αλλά να αντιμετωπιστεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα η διαχείριση τους" προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι σύντομα θα υπάρξει για το θέμα αυτό σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Για "σκόπιμα σενάρια" περί συνεργασίας Ν.Δ. και ΠΟΛ.ΑΝ. έκανε σήμερα λόγο ο πρώην βουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης Αντρέας Λεντάκης ο οποίος σημείωσε ότι δεν είναι τυχαία στιγμή στην οποία εκδηλώνονται τέτοιους είδους σενάρια καθώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ορατή η έλλειψη ενότητας.

Συμβολική κατάληψη των γραφείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί οι αδιόριστοι καθηγητές του νομού, let\ από απόφαση του συλλόγου τους. Αιτήματα των καθηγητών είναι η άμεση κάλυψη των κενών θέσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ διαμαρτύρονται για ολιγωρία εκ μέρους της κυβέρνησης και προειδοποιούν ότι δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

Η τελετή ενθρόνισης του νέου διοικητή του Αγίου Όρους Σταύρου Ψυχάρη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Πρωτάτο της μοναστικής κοινότητας.

Παρουσία του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στο δημαρχείο Αμπελοκήπων της Θεσσαλονίκης το Νομαρχιακό Συμβούλιο πόλης Θεσσαλονίκης του κόμματος. Το Συμβούλιο θα ασχοληθεί κατά τη συνεδρίασή του με τον πολιτικό και οργανωτικό απολογισμό των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου και με τον προγραμματισμό της δράσης της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο συμμετέχουν τα μέλη της Νομαρχιακής και της Κεντρικής Επιτροπής, οι βουλευτές, ο νομάρχης και οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, τα μέλη των τομεακών γραφείων και των συντονιστικών επιτροπών, συνδικαλιστές τριτοβάθμιων Οργανώσεων και η Επιτροπή Δεοντολογίας.

Τον καθορισμό προγράμματος δράσης για την εισοδηματική πολιτική, την κατάρτιση του προϋπολογισμού και το ασφαλιστικό εξετάζει σήμερα σε συνεδρίασή της η ολομέλεια της ΓΣΕΕ.

Ακριβαίνει και πάλι από τα μεσάνυχτα η βενζίνη με βάση τις νέες τιμές διυλιστηρίου των καυσίμων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης πετρελαίου η νέα αύξηση είναι της τάξης των δύο δραχμών ανά λίτρο και αποδίδεται στις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις που επικρατούν στις διεθνείς αγορές. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα η συνολική αύξηση στην τιμή της βενζίνης έχει φθάσει στις εφτά δραχμές. Πάντως η τιμή πετρελαίου αυτή την εβδομάδα θα παραμείνει στα ίδια περίπου επίπεδα.

Περισσότερα από 100 άτομα της πόλης Μάντα του Ισημερινού έχασαν τη ζωή τους, όταν συνετρίβη αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος σε κατοικημένη περιοχή. Το αεροσκάφος εξερράγη λίγο μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο της πόλης που βρίσκεται 480 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της πρωτεύουσας Κίτο του Ισημερινού. Τα φλεγόμενα συντρίμμια του, κατέπεσαν στα σπίτια την ώρα που οι κάτοικοι κοιμόταν με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο. Το αεροσκάφος ανήκε στην αμερικανική εταιρεία "Μίλιουμ Αιρ", είχε τριμελές πλήρωμα, το οποίο σκοτώθηκε και μετέφερε κατεψυγμένα ψάρια από τον Ισημερινό. Τα φλεγόμενα συντρίμμια που κατέπεσαν σε σπίτια προκάλεσαν πυρκαγιές. Τα αίτια της συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους παραμένουν άγνωστα.

Την απόφασή της να υποβάλλει την παραίτηση της ίδιας και της κυβέρνησής της, την Παρασκευή, ανακοίνωσε το μεσημέρι η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γκρο Χάρλεμ Μπρουτλαντ . Η κ. Μπρουτλαντ έκανε την ανακοίνωση της αιφνίδιας απόφασής της κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο κοινοβούλιο που μετέδιδε απευθείας η νορβηγική τηλεόραση.

Διεθνείς οργανισμοί και παρατηρητές ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το ομαλό κλίμα που διεξήχθησαν οι εκλογές της 20ης Οκτωβρίου στην Αλβανία για την ανάδειξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα το Συμβούλιο της Ευρώπης το οποίο είχε και το γενικό συντονισμό της επόπτευσης των εκλογών, έκανε λόγο για σαφή βελτίωση σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαίου και εκτίμησε ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη ελεύθερα και έντιμα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όπου σημειώθηκαν κάποιες σοβαρές, όπως τις χαρακτήρισε, παρατυπίες τεχνικής κυρίως φύσεως. Σε συνέντευξη τύπου της αντιπροσωπείας των παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην αρμοδιότητα της οποίας ήταν η επόπτευση σε 263 εκλογικά κέντρα, όπου ψήφισαν 180.000 εκλογείς, διατυπώθηκε η κοινή εκτίμηση ότι οι εκλογές της Κυριακής ήταν ελεύθερες και έντιμες.

Χαμηλές θερμοκρασίες και Βόρειοι άνεμοι προβλέπονται σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών μικρής διάρκειας μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 5 έως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 10 έως 18 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν παροδικές νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Wednesday, 23 October 1996 - 9:09:00