Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency : News in Brief (96-10-30)

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (30.10.1996)

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί, αντί για σήμερα, η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για το καζίνο του Φλοίσβου. Η αναβολή αυτή αποφασίστηκε μετά από διακομματική συνεννόηση προκειμένου η συζήτηση να αφορά ταυτόχρονα και την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία. Θα ακολουθήσουν δε, δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες για κάθε πρόταση.

Με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου συναντήθηκε σήμερα το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Ο Πρόεδρος της συνομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος εξέθεσε τα βασικά αιτήματα για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, αύξηση του φορολογικού ορίου στα δύο εκατομμύρια δραχμές και φορολόγηση των τίτλων του δημοσίου. Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαντωνίου δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιβληθούν νέες φορολογίες στα μικρά εισοδήματα και ότι γενικότερα δεν θα επιβληθούν νέοι άμεσοι φόροι. Αύριο ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας εν΄όψει της κρίσιμης, όπως χαρακτηρίζεται, αυριανής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Στη συνεδρίαση αυτή δεν θα λάβει μέρος ο επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος το πρωί της Πέμπτης θα αναχωρήσει για το Παρίσι. Ο Πρόεδρος του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ συναντάται από το μεσημέρι με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και τους κυρίους Τσαλδάρη και Δήμα. Συσκέψεις με συνεργάτες του έχει από το πρωί και ο Γιώργος Σουφλιάς.

Μείωση στις τιμές διυλιστηρίων των καυσίμων θα ανακοινώσει εντός της ημέρας η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου μετά από ένα δίμηνο αλλεπάλληλων αυξήσεων. Από τα μεσάνυχτα τα διυλιστήρια θα διαθέτουν τη βενζίνη φθηνότερη κατά μία δραχμή το λίτρο και το ντίζελ κατά τρεις δραχμές το λίτρο. Ωστόσο αυξάνεται κατά 1,1 δραχμή το λίτρο η τιμή του ντίζελ κίνησης η οποία διαφοροποιείται από την τιμή του ντίζελ θέρμανσης. Τις τιμές των δύο τύπων ντίζελ θα ανακοινώνει κάθε Τετάρτη η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου ενώ το ντίζελ κίνησης θα έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε θείο.

Θετικές εκτιμήσεις για την πορεία σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με αυτές των κοινοτικών της εταίρων, περιέχονται σε έκθεση της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να εγκριθεί σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα αφομοίωσε με σχετικά ικανοποιητικό τρόπο τους πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναφέρει ότι οι τέσσερις χώρες συνοχής, ( Ελλάδα Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία) κατάφεραν να ανεβάσουν το κατά κεφαλή ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους από 65% του μέσου κοινοτικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος σε 75%. Διαπιστώνει επίσης ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει μειωθεί αρκετά, θεωρεί όμως ότι ο de_jtgr βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το μέσο κοινοτικό όρο και προτρέπει συνέχιση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της πορείας σύγκλισης.

Με επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Γενικός Πρόξενος στη Νέα Νότια Ουαλία, κ. Δάρας, άρχισαν σήμερα στο Σίδνεϊ οι επαφές του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου, με την ομογένεια της Αυστραλίας. Ο κ. Πετσάλνικος επισκέπτεται την Αυστραλία μετά από πρόσκληση των ομογενών και εκπροσώπων των κυβερνήσεων των πολιτειών της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόρια. Αύριο το πρωί ο υπουργός Μακεδονίας και η συνοδεία του θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με το Ελληνικό Συμβούλιο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Σίδνεϊ, το Δ.Σ. του Συλλόγου Θρακιωτών "Ο Δημόκριτος" και ομογενείς πολιτειακούς βουλευτές.

Διήμερη απεργία θα πραγματοποιήσουν στις 25 και 26 Νοεμβρίου οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης οι οποίοι ζητούν αύξηση των δαπανών για την παιδεία και κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η διήμερη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.Αντικείμενό της θα είναι κατ΄αρχήν η ασφάλεια στην Ευρώπη και γι΄ αυτό οι υπουργοί θα ενημερωθούν από τον Καρλ Μπίλντ, ειδικό διαμεσολαβητή του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών για τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή αυτή της πρώην Γιουγκοσλαβίας,μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Στην Αγκυρα πρόκειται να συναντηθούν σήμερα οι αρμόδιοι των δύο κουρδικών παρατάξεων του Βορείου Ιράκ μετά την πρόσφατη κατάπαυση πυρός, με θέμα τη συνέχιση της ανακωχής. Στη συνάντηση θα μετέχει ο βοηθός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Πελετρό ενώ θα παρευρίσκονται ως παρατηρητές Τούρκοι και Βρετανοί αρμόδιοι. Όπως μετέδωσε η κρατική τουρκική τηλεόραση TRT-1 η Τουρκία δίνει προτεραιότητα στην εδραίωση της ειρήνης, στη συμμετοχή των Τουρκομάνων στην τοπική αυτοδιοίκηση που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και στη κοινή στάση κατά του ΡΚΚ.

Εκπρόσωποι από 46 δήμους της χώρας που μετέχουν στον συμβούλιο συντονιστών του εθνικού δικτύου "Υγιείς πόλεις" συναντώνται από αύριο και για δύο ημέρες στο Βαλκανικό Κέντρο Νεολαίας της Καλαμαριάς προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν το δίκτυο και τη διεύρυνσή του. Τη συνάντηση διοργανώνουν οι δήμοι Καλαμαριάς Συκεών και Τριανδρίας.

Ανοδο θα παρουσιάσει σήμερα η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Δυτική Ελλάδα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές κυρίως στα Βορειοδυτικά. Στη Βόρεια Ελλάδα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα μετά το μεσημέρι να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα julamhe_ στα Βόρεια από 5 έως 18 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 9 έως 22 βαθμούς και στα νησιά από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης ενώ υπάρχει πιθανότητα βροχής μετά το απόγευμα. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Wednesday, 30 October 1996 - 6:59:07