Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 4.11.1996

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 1997 αποτελεί το αντικείμενο των σημερινών επαφών του πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη και στενούς του συνεργάτες. Το μεσημέρι ο Κώστας Σημίτης συναντήθηκε με τον Υπουργό Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα ενώ στη συνέχεια δέχτηκε τους Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Όπως δήλωσε ο κ. Τζουμάκας, συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα που αφορούν την κατάρτιση του προϋπολογισμού του υπουργείου Γεωργίας καθώς και το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή το Υπουργείο. Πρόκειται για σχέδιο νόμου που ρυθμίζει ζητήματα όπως τα χρέη των συνεταιρισμών, οι νοθείες στα κτηνοτροφικά προϊόντα, τα φυτοφάρμακα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασικών εκτάσεων και τους βοσκότοπους και η κατάρτιση ενός οργανισμού για τον έλεγχο των επιδοτήσεων. Στις 7 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Υπουργό και τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και Νίκο Φαρμάκη για το νομοσχέδιο που αφορά τον νέο ασφαλιστικό φορέα των αγροτών.

Οι εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία αποτελούν το αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος που συγκάλεσε ο Μιλτιάδης Εβερτ. Έκκληση σε όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους απευθύνει, σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα, ο επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι "η κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία μπορεί να είναι και θανάσιμη" και προσθέτει ότι το κόμμα βρίσκεται σε μια επικίνδυνη καμπή. "Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εγώ θα κάνω τις προτάσεις μου δημόσια, όπως το ίδιο πιστεύω ότι πρέπει να κάνουν όλοι οι παράγοντες, αυτή την ώρα", σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης. Εξάλλου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε : "είναι ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και παραμερίζοντας τις προσωπικές μας επιδιώξεις και φιλοδοξίες να ασχοληθούμε με τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Η κρίση που περνά η Ν.Δ. θα ξεπεραστεί και το κόμμα θα αναλάβει τις ευθύνες που έχει απέναντι στο λαό.

"Θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι σχέσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ πρέπει να διέπονται από κανόνες" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της συμμαχίας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχει πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμών που θα κατοχυρώνουν τους σκοπούς της συμμαχίας στην περίπτωση που αναδύονται διαφορές μεταξύ χωρών μελών όπως η ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο. Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις ελληνοτουρκικές διαφορές, θεωρεί, όμως, ότι οι οργανισμοί πρέπει να έχουν μηχανισμούς που να μπορούν να κατοχυρώνουν τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκαν. "Οι χώρες μέλη πρέπει να σέβονται ορισμένα αγαθά όπως η εδαφική ακεραιότητα" πρόσθεσε ο Υπουργός Τύπου.

Τη χάραξη κοινής πολιτικής στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής των Κοινοβουλίων Ελλάδας - Κύπρου συζήτησαν οι πρόεδροι των δύο κοινοβουλίων Απόστολος Κακλαμάνης και Σπύρος Κυπριανού κατά τη σημερινή τους συνάντηση. Στόχος των δραστηριοτήτων τους είναι η καλύτερη ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης μέσω των κοινοβουλίων καθώς και του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και των άλλων διεθνών οργανισμών για τα δίκαια του Ελληνισμού. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με τη διεθνή διπλωματική κινητικότητα που έχει εκδηλωθεί τον τελευταίο καιρό για το Κυπριακό ενώ ο κ. Κακλαμάνης, αφού επισήμανε τη σημασία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος τόνισε ότι θα συνεχιστεί η άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλίων.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη έγινε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως μετά τις Αμερικανικές εκλογές θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών για το Κυπριακό αλλά και για το Σκοπιανό. "Οι σχέσεις μας με το γειτονικό κρατίδιο διέπονται από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995" είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι το θέμα του ονόματος πρέπει και αυτό να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής.

Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα θέματα της πορείας των επιτοκίων και της νομισματικής ενοποίησης. Αύριο ο κ. Παπαντωνίου θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και τους φόρους. Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν αύριο το απόγευμα και στην Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα εξάλλου κυκλοφόρησε το χαρτονόμισμα των διακοσίων δραχμών που έγινε δεκτό από τους συναλλασσόμενους με ευνοϊκά σχόλια. Από το πρωί ισχύουν και τα μειωμένα επιτόκια καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζα.

"Μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες δεν θα υπάρχουν κενά στο διδακτικό προσωπικό", δεσμεύτηκε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος διαβεβαίωσε ότι στο χρονικό αυτό διάστημα θα έχουν καλυφθεί όλα τα εκπαιδευτικά κενά. Σημείωσε δε ότι τα κενά που εκτάκτως προέκυψαν οφείλονται και σε μέτρα που ελήφθησαν υπέρ των δασκάλων και των καθηγητών, καθώς μειώθηκε σημαντικά εντός του 1996 το ωράριο των καθηγητών και ο αριθμός των μαθητών κατά τάξεις. Αύριο ο κ. Αρσένης θα έχει συναντήσεις με τους Πρυτάνεις των πανεπιστημίων και καθηγητές με αντικείμενο το θέμα της επαγγελματικής τους εξέλιξης και των μηνιαίων αποδοχών τους.

Κλειστό από σήμερα και για τις επόμενες δέκα ημέρες θα παραμείνει το πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, λόγω της αποχής που πραγματοποιεί το διδακτικό προσωπικό προβάλλοντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Κατάληψη ξεκίνησαν, όμως και οι φοιτητές του πανεπιστημίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις κινητοποιήσεις στις οποίες έχει προβεί το διδακτικό προσωπικό, εξαιτίας των οποίων οι παραδόσεις έχουν διακοπεί και οι φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματά τους.

Την απόφαση να συνεργαστούν για την από κοινού αντιμετώπιση των χτυπημάτων του Εγκέλαδου αλλά και την πρόβλεψή τους έλαβαν οι σεισμολόγοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Κυπριακού Ινστιτούτου Γεωλογικής Επισκόπησης. Η απόφαση αυτή ελήφθη βάσει των αποτελεσμάτων του ισχύοντος προγράμματος συνεργασίας του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ και του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη στο οποίο μετέχουν διάφορα εργαστήρια και ινστιτούτα ανάμεσα στα οποία και αυτό της Κύπρου. Όπως δήλωσε στο Μ.Π.Ε. ο καθηγητής σεισμολογίας του Α.Π.Θ. Βασίλης Παπαζάχος, αναφερόμενος στο σεισμό 6,8 Ρίχτερ που έπληξε πρόσφατα τη Μεγαλόνησο, οι γεωφυσικές ιδιότητες του ελληνικού και του κυπριακού τόξου παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες, συνεπώς η συνεργασία των δύο Ινστιτούτων μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

Για τέταρτη μέρα απέχουν του συσσιτίου πενήντα κρατούμενοι των δικαστικών φυλακών Χανίων με αφορμή τον ξυλοδαρμό του 25χρονου εγκλείστου Σελμάν Φαναράι από τους φύλακες. Οι κρατούμενοι ζητούν βελτίωση του συσσιτίου και των συνθηκών κράτησης. Το μεσημέρι ο Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Παπαγεωργίου επισκέφθηκε τις φυλακές προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες για ξυλοδαρμό. Σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την επίσκεψή του ως τακτική και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Η οικονομική και νομισματική ένωση των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου θα αποτελέσει το θέμα του δέκατου διεθνούς συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Σπιτιών της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 8 έως και τις 11 Νοεμβρίου.

Καλοκαιρία θα επικρατήσει αύριο σε όλη τη χώρα. Σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις στα Δυτικά. Το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 4 έως 20 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 7 έως 23 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Καταχωρήθηκε: 15:03:13 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Monday, 4 November 1996 - 9:27:07