Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency : News in Brief (96-11-05)

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (5.11.1996)

Ο νέος προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 1997 συζητείται από το μεσημέρι σε ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση των εσόδων κατά 900 δισεκατομμύρια δραχμές ενώ αναμένεται κατά τη σημερινή σύσκεψη να ληφθούν τα οικονομικά μέτρα και η πολιτική που θα εφαρμοστεί εντός του επόμενου έτους.

Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας καθώς η χθεσινή συνεδρίαση έληξε χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Στη σύσκεψη μετέχουν οι βουλευτές - μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Εντός της ημέρας αναμένεται να παραδοθεί στους κυρίους Εβερτ, Σουφλιά, Βαρβιτσιώτη, Κεφαλογιάννη, Τσαλδάρη και στους τρεις πρώην πρωθυπουργούς κυρίους Μητσοτάκη Τζαννετάκη και Ράλλη, το κείμενο με τις υπογραφές των βουλευτών που ζητούν να υπάρξει συνάντηση των κορυφαίων στελεχών και συμφωνία εν΄όψει του συνεδρίου.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων αγνοουμένων υπαξιωματικών της πυραυλακάτου "Κωστάκος" που βυθίστηκε χθες κοντά στις ακτές της Σάμου, μετά από σύγκρουση με το οχηματαγωγό "Σάμαινα". Στις έρευνες συμμετέχουν έξι πλοία του πολεμικού ναυτικού, τρία σκάφη του λιμενικού και του τελωνείου, δύο ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο. Το πρωί απολογήθηκε στον εισαγγελέα ο πλοίαρχος του "Σάμαινα" εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και παράβαση του κώδικα δημοσιοναυτικού δικαίου. Οι επιβάτες του πλοίου "Σάμαινα" αναμένονται το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά καθώς παρέμειναν χθες το βράδυ στη Σάμο. Τη λύπη του για το τραγικό συμβάν εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία όσων αμελούν κατά εγκληματικό τρόπο τα καθήκοντά τους. Για πρωτοφανή τραγωδία κάνει λόγο ανακοίνωση του ΚΚΕ που επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση.

Νέα επιχείρηση ξεκίνησε σήμερα το πρωί η Οικολογική Οργάνωση GREENPEACE, με στόχο τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Μέλη της οργάνωσης, έφτασαν στην περιοχή με πλωτά σκάφη, αλυσοδέθηκαν πάνω σε πετρελαιοφόρα καθώς και στον αγωγό ανεφοδιασμού των πλοίων, με αποτέλεσμα να εμποδίσουν την φορτοεκφόρτωση των σκαφών της εταιρείας. Με αυτή την ενέργεια η GREENPEACE, θέλει να τονίσει την ανάγκη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας κατά την φορτοεκφόρτωση των πετρελαιοφόρων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος θαλάσσιας ρύπανσης, όπως εκείνη που σημειώθηκε πριν από τρεις περίπου μήνες στις εγκαταστάσεις της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, ενώ παράλληλα ζητά να υιοθετηθεί σκληρότερη νομοθεσία για την πετρελαϊκή ρύπανση.

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκο Μιχαηλίδη συναντάται σήμερα ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης ο οποίος συνεχίζει την επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο. Αντικείμενο των επαφών του κ. Ροζάκη είναι ο συντονισμός των ενεργειών και της δράσης των κυβερνήσεων Αθήνας και Λευκωσίας για το Κυπριακό και την ένταξη tgr Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κάθε δυνατή προσπάθεια, πρέπει να καταβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να δοθεί ένα τέλος στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, σύμφωνα με εκτίμηση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Βίλι ντε Κλέρκ. Ο κ.ντε Κλέρκ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη. Όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός, με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο έγινε μια ανταλλαγή απόψεων με επίκεντρο το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το κυπριακό. "Το Ευρωκοινοβούλιο", είπε, "αυτή τη στιγμή επιδεικνύει μεγάλη ευαισθησία πάνω στα θέματα της Τουρκίας ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό των συνόρων".

Με 10.000 κυπριακές λίρες επικήρυξε ο Σπύρος Σολωμού το δολοφόνο του γιου του, ψευδοϋπουργό του Ντενκτάς Κενάν Ακίν. Ο κ.Σολωμού προχώρησε σε αυτή την ενέργεια μετά τις κυνικές δηλώσεις του Ακίν, ο οποίος αποκάλεσε τον δολοφονηθέντα Ελληνοκύπριο "σκυλί". Ο άτυχος πατέρας, δήλωσε ότι δέχεται εισφορές ώστε να αυξηθεί το ποσό της επικήρυξης.

Πενταμελής κοινοβουλευτική διακομματική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το Σάββατο τη Μελβούρνη για να παραστεί σε εκδηλώσεις των "Δημητρίων '96", που διοργανώνει η Παμμακεδονική Ένωση Βικτόρια-Μελβούρνης. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Τσακλίδης, της Ν.Δ. Ηλίας Βεσδρεβάνης, του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου, του Συνασπισμού Στέλλα Αλφιέρη και του ΔΗΚΚΙ Γιώργος Ρόκκος.

Ανοίγουν σε λίγες ώρες στις ΗΠΑ οι κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου της χώρας και την ανανέωση μέρους της Γερουσίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η νίκη του Μπίλ Κλίντον θεωρείται βέβαιη, ενώ οι ρεπουμπλικανοί φαίνεται να κερδίζουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, εκείνη του πρακτορείου Ρόιτερ, δείχνει το νύν πρόεδρο να προηγείται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του Μπόμπ Ντόουλ, ενώ άλλες δύο του CNN και του BBC αυξάνουν τη διαφορά στις 16 μονάδες. Οι "Τάιμς" της Νέας Υόρκης παρουσίασαν αποτελέσματα πολιτειακών δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις οποίες ο Μπίλ Κλίντον συγκεντρώνει άνετα τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνται για την εκλογή του, ενώ ο Μπόμπ Ντόουλ προβλέπεται να συγκεντρώσει δύσκολα τους 100.

Σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς υποβάλλεται από τις 7 το πρωί (ώρα Μόσχας), στο Καρδιολογικό Κέντρο Τσάζοφ της Μόσχας, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν. Την είδηση μετέδωσαν τα πρακτορεία "Ιτάρ- Τας" και "Ιντερ-Φαξ" και την επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Η καρδιοχειρουργική επέμβαση ήταν προγραμματισμένη και προετοιμαζόταν με μεγάλη προσοχή τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο δεν είχε ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία πραγματοποίησής της. Λίγο πριν την μεταφορά του στο Καρδιολογικό Κέντρο ο Γιέλτσιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο μεταβιβάζει προσωρινώς στον πρωθυπουργό Βίκτωρ Τσερνομίρντιν όλες τις προεδρικές εξουσίες και τον κωδικό για την ενεργοποίηση των πυρηνικών όπλων.

Καλοκαιρία θα επικρατήσει σήμερα σε όλη τη χώρα. Ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις στα Δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 4 έως 20 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 7 έως 23 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 έως 20 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Tuesday, 5 November 1996 - 5:57:21