Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency : News in Brief (96-11-07)

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (7.11.1996)

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγινε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου νέα σύσκεψη για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών Δημήτρης Αποστολάκης και Νίκος Χριστοδουλάκης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης. Εξετάστηκαν ειδικότερα ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας και τρόποι για την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το ΚΥΣΕΑ αφού προηγουμένως υπάρξει νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς.

Σειρά επισκέψεων σε Ευρωπαϊκές πόλεις αρχίζει την μεθεπόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στις 20 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί τη Ρώμη, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου θα παραβρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στη Λισαβόνα, στις 12 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Χάγη και στις 13 και 14 θα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Δουβλίνο. Σε ό,τι αφορά στις επισκέψεις ξένων αξιωματούχων στη χώρα μας, στις 12 και 13 Νοεμβρίου έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Μίλαν Κούτσμα και στις 14 του ίδιου μήνα ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιρλανδός πρωθυπουργός Τζων Μπρούτον.

Την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την εμμονή του στην άποψη για τη μη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών πριν το συνέδριο του κόμματος, επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ σε ομιλία του στο Συμβούλιο των Προέδρων των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος. Για το θέμα της ηγεσίας της Ν.Δ. ο κ. Εβερτ δήλωσε: "αφού δεν απέδωσαν οι προσπάθειες να βρεθεί υποψήφιος κοινής αποδοχής, αποφάσισα να βοηθήσω και να πάω το κόμμα μέχρι το συνέδριο". Σημείωσε δε τις αρνητικές συνέπειες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επιρρίπτοντας ευθύνες στους κυρίους Μητσοτάκη, Μάνο και Πυλαρινό και στην κυρία Μπακογιάννη. Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική προέβλεψε "φορολογική λαίλαπα" και τόνισε ότι το σύνολο του ελληνικού λαού θα πληρώσει για την υποστήριξη στις εκλογές του κ. Σημίτη.

Συνεδριάζει το απόγευμα το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ. Η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη ενώ σε αυτήν τίθενται ζητήματα καθοριστικά για την πορεία του κόμματος μέχρι το συνέδριο καθώς και την αντιπολιτευτική του τακτική. Το μεσημέρι δεκαπέντε από τους εικοσιδύο βουλευτές που υπογράφουν την επιστολή για εξεύρεση ενωτικής λύσης συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.

Η κυβέρνηση αναμένει την εκδήλωση αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, μετά την επανεκλογή του Μπιλ Κλίντον στο Προεδρικό αξίωμα, τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σε olik_a του στη δεύτερη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Συνεργασία στα Βαλκάνια, οι εργασίες της οποίας άρχισαν το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι το ενιαίο Αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου παραμένει σταθερό και πρότεινε την ένταξη όλων των Βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να δημιουργηθεί βαλκανικός πυλώνας. Ερωτηθείς δε σχετικά σημείωσε την ανάγκη να παραμείνουν στη Βοσνία οι δυνάμεις του ΟΗΕ για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα οι συνταξιουχικές οργανώσεις με βασικά αιτήματα την αύξηση στις συντάξεις και την επανασύνδεσή τους με τα είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Στις κινητοποιήσεις συμπαραστέκεται η ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας η ΠΕΑΕΑ, οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων Τραπεζών, ΟΤΕ και άλλες οργανώσεις. Εντός ολίγου αντιπροσωπεία των συνταξιούχων θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον ακριβή εντοπισμό και την ανέλκυση της πυραυλακάτου "Κωστάκος" που βυθίστηκε τη Δευτέρα μετά τη σύγκρουση με το οχηματαγωγό "Σάμαινα". Παράλληλα συνεχίζονται και οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων αγνοουμένων μολονότι όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες μειώνονται αισθητά. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το ναυάγιο του "Κωστάκος" βρίσκεται σε απόσταση 1.113 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 145. Στο μεταξύ έφτασε τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά το οχηματαγωγό "Σάμαινα".

Πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης πραγματοποιούν σε λίγη ώρα οι φοιτητές των τμημάτων Πληροφορικής του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας οι οποίοι ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να τροποποιήσει την πολιτική διορισμών καθηγητών Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ειδικότερα ζητούν να επιτρέπεται η εγγραφή στους πίνακες διοριστέων μόνο όσων έχουν πτυχίο Πληροφορικής και χωρίς άλλες προϋποθέσεις και να απαγορευτούν οι μετατάξεις στον κλάδο Πληροφορικής από άλλους κλάδους με προσόν τη διδακτική εμπειρία στην πληροφορική.

Τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το επίμαχο θέμα του νέου ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, αναμένεται να παρουσιάσει το μεσημέρι ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ έχει προειδοποιήσει για δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματα της.

Σε νέες προκλήσεις πρόκειται να προβούν οι Τούρκοι, στο πλαίσιο της άσκησης "Ταύρος", αφού με βάση σχέδιο πτήσεων που κατέχουν οι κυπριακές αρχές τουρκικά στρατιωτικά αεροπλάνα θα πλήξουν με πραγματικά πυρά στόχους στην περιοχή Κυθρέας, βορειοανατολικά της Λευκωσίας. Στο μεταξύ, διεξάγονται αεροπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή FIR Λευκωσίας από το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Η Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου κατήγγειλε την Τουρκία στη Διεθνή Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας, γιατί η διέλευση των αεροσκαφών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία.

Τον κατάλογο με τα μέλη νέας κυβέρνησής του καταρτίζει ο επανεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Το κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να το ανακοινώσει έως το τέλος της εβδομάδας. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στην κυβέρνησης να συμπεριληφθούν και μετριοπαθή στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το οποίο επικράτησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία. Μέχρι στιγμής, όπως μετέδωσε το BBC, την πρόθεσή τους να παραιτηθούν από την κυβέρνηση ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Γουώρεν Κρίστοφερ και Ουίλιαμ Πέρι. Επίσης, στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα συμμετέχουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Ενεργείας Εξωτερικού Εμπορίου και Μεταφορών ενώ αναμένεται και η αποχώρηση του επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Ληο Πανέτα.

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Ρώσου Προέδρου Μπορις Γιέλτσιν, δυο μόλις εικοσιτετράωρα μετά την εγχείρηση πενταπλού μπάι-μπας στην οποία υποβλήθηκε. Οι θεράποντες ιατροί του δηλώνουν ότι η μετεγχειρητική εξέλιξη της υγείας του είναι εντυπωσιακή, που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ήδη χθες ο Μπόρις Γιέλτσιν ανέλαβε τις προεδρικές του εξουσίες τις οποίες είχε μεταβιβάσει στον πρωθυπουργό Βίκτωρ Τσερνομίρντιν. Το ΒΒC μετέδωσε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος ζήτησε να μεταφερθεί από το Καρδιολογικό Κέντρο Τσάζοφ της Μόσχας σε μια κλινική όπου είχε νοσηλευτεί και κατά το παρελθόν. Την τελική απόφαση για τη μεταφορά ή όχι του Γιέλτσιν σε κλινική της Μόσχας θα αποφασίσει σήμερα η ομάδα των θεραπόντων ιατρών του.

Καλοκαιρία προβλέπει και για σήμερα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Δυτική και βόρεια χώρα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 5 έως 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 8 έως 24 βαθμούς και στα νησιά από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 έως 21 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Thursday, 7 November 1996 - 6:13:18