Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (8.11.1996)

Mε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα συναντηθεί εντός της ημέρας ο κοινοτικός επίτροπος Χρήστος Παπουτσής. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο με τον οποίο θα έχει συνεργασία για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ η οποία εξετάζει τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Σε περίπτωση που η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών δεν γίνει αποδεκτή θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις.

Άρχισαν το μεσημέρι οι καταδύσεις των ειδικών συνεργείων ώστε να αρχίσουν οι προσπάθειες ανέλκυσης του ναυαγίου της πυραυλακάτου "Κωστάκος" που βυθίστηκε μετά από σύγκρουση με το οχηματαγωγό "Σάμαινα". Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη εντός του ναυαγίου οι τέσσερις αγνοούμενοι υπαξιωματικοί της πυραυλακάτου.

Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει το συντομότερο δυνατό με διευρυμένο σώμα συνέδρων. Την απόφαση αυτή πήρε το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος στη χθεσινή του συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν οι τρεις πρώην Πρωθυπουργοί Μητσοτάκης, Ράλλης, Τζαννετάκης και ο Γιώργος Σουφλιάς. Το πολιτικό συμβούλιο ανέθεσε ομοφώνως στον αντιπρόεδρο του κόμματος Γιάννη Βαρβιτσιώτη, να διερευνήσει τις δυνατότητες σύντμησης του χρόνου αλλά και τις προϋποθέσεις διεύρυνσης του αριθμού των συνέδρων.

Τις αλλαγές που προτείνει η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου για τον φετινό εορτασμό της επετείου της εξέγερσης της 17ης Νοεμβρίου, παρουσίασε ο πρύτανης Νίκος Μαρκάτος. Η πρόταση της Συγκλήτου, η οποία έχει σαν στόχο να προλάβει τυχόν βίαια επεισόδια προβλέπει την πραγματοποίηση ενός διήμερου, με θέμα την παιδεία μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου. Ο κ.Μαρκάτος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι φέτος θα αποφευχθούν τα επεισόδια κατά τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Την ερχόμενη Τρίτη, θα αρχίσουν οι εργασίες της εξεταστικής Επιτροπής που συγκρότησε η Βουλή για να διερευνήσει την υπόθεση χορήγησης άδειας για την κατασκευή του καζίνου στο Φλοίσβο και της χρήσης της μαρίνας. Στη χθεσινή πρώτη της συνεδρίαση, η Επιτροπή συγκροτήθηκε σε Σώμα, εκλέγοντας προεδρείο που απαρτίζεται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πρόεδρος εξελέγη ο Λεωνίδας Τζανής, αντιπρόεδρος ο Γιάννης Καλαμακίδης και γραμματέας ο Νάσος Αλευράς.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, ο κύκλος των ελληνοσκοπιανών διαβουλεύσεων που έγιναν υπό την αιγίδα του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Σάυρους Βανς στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας των δυο χωρών, η οποία προβλέπει τη συνέχιση του διαλόγου προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Οι εκπρόσωποι των δυο πλευρών, pq]sbeir Χρήστος Ζαχαράκης και Ιβάν Τόσεφσκι, θα ενημερώσουν τις κυβερνήσεις τους για τα διαμειφθέντα στις συνομιλίες ενώ όπως έγινε γνωστό συμφωνήθηκε να συνεχιστούν σε ημερομηνία που θα καθοριστεί στο προσεχές μέλλον. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έγινε καμιά ανακοίνωση ή δήλωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν οι δυο διπλωμάτες.

Σε έντονα διαβήματα διαμαρτυρίας προέβησαν οι κυπριακές αρχές εξαιτίας των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Μεγαλονήσου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που παίρνουν μέρος στην στρατιωτική άσκηση "Ταύρος". Χθες, τέσσερα τουρκικά F-16 πέταξαν από τη μία άκρη της Κύπρου στην άλλη, ενώ στη συνέχεια της άσκησης αναμένονται και άλλες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της. Στο μεταξύ, πολεμικά σκάφη της Τουρκίας βρίσκονται μέσα στα χωρικά ύδατα της Μεγαλονήσου.

Σημαντική, θεωρείται η συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης με τους Πρέσβεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Λευκωσία γιατί λαμβάνει χώρα λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τη Διάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Δουβλίνο. Στη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν οι διαδικασίες ένταξης της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η πορεία επίλυσης του Κυπριακού.

Επτακόσια περίπου άτομα έχασαν τη ζωή τους από ισχυρό κυκλώνα που έπληξε τη νοτιοανατολική Ινδία ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 2000. Αξιωματούχοι της πολιτείας Αντραμπράντες δήλωσαν ότι πολλά χωριά είναι αποκλεισμένα.

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν μεταφέρθηκε σήμερα από το Καρδιολογικό Κέντρο Τσάζωφ της Μόσχας σε κεντρική κλινική της ρωσικής πρωτεύουσας. Η σημαντική βελτίωση που παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του, μετά την εγχείρηση πενταπλού μπάι-μπας στην οποία υποβλήθηκε, όπως δήλωσαν θεράποντες ιατροί, επέτρεψαν τη μεταφορά του στην κλινική.

Σε πύραυλο του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών οφείλεται τελικά η πτώση του μοιραίου αεροσκάφους της ΤWΑ ,που συνετρίβη τον περασμένο Ιούλιο, ενώ πετούσε πάνω από τις αμερικανικές ακτές,παρασύροντας στο θάνατο 230 επιβάτες. Αυτό δήλωσε ο πρώην σύμβουλος επί προεδρίας Τζον Κέννεντι, Π.Σάλιτζερ, απευθυνόμενος σε περίπου 100 αξιωματούχους αεροπορικών εταιρειών από 20 χώρες, που συμμετέχουν σε συνέδριο στη Νίκαια της Γαλλίας.Ο Σάλιτζερ δήλωσε πώς ένας πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών του παρέδωσε στο Παρίσι ένα έγγραφο που αποδεικνύει ότι το μοιραίο αεροσκάφος εισήλθε σε εναέριο τομέα, στον οποίο εκτελούσε πυραυλικές ασκήσεις το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Καλοκαιρία θα επικρατήσει και σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Δυτική και Βόρεια χώρα προβλέπονται λίγες τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, ωστόσο το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και στα Ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 4 έως 19 bahlo}r, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 8 έως 23 βαθμούς και στα νησιά από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

S


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Friday, 8 November 1996 - 15:17:09