Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 10.11.96

Εισαγγελική παρέμβαση για την κρίση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ζήτησε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης ΄Εβερτ, σημειώνοντας ότι είναι πρωτοφανής αυτή η κρίση και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους όχι μόνο για τους επενδυτές, αλλά και για το γενικότερο κλίμα εμπιστοσύνης.

Tην παραίτηση ΄Εβερτ, ώστε να βγει η ΝΔ από το αδιέξοδο και να οδηγηθεί ενωμένη στο συνέδριο, ζητά με συνέντευξή της στον "Αδέσμευτο Τύπο" η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ για το ίδιο θέμα ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη "Ελευθεροτυπία" εισηγείται την διεύρυνση του συνεδρίου με αδιάβλητα και αντικειμενικά κριτήρια. Από την Κοζάνη, όπου βρίσκεται, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην βουλευτής, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τη συνέντευξη της κ. Μπακογιάννη, τόνισε ότι "η παραίτηση ΄Εβερτ είναι μία θεραπεία, όχι όμως η μοναδική".

Με την σύγκληση 14 νομαρχιακών συμβουλίων σε όλη τη χώρα, ξεκινά από αύριο το ΠΑΣΟΚ την πορεία ανασυγκρότησής του. Ο Γραμματέας του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, έκανε λόγο χθες από τα Γιάννενα για την ανάγκη μιας εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα εξυπηρετεί ταυτόχρονα τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά και τους στόχους προγράμματος της σύγκλισης.

Η οργάνωση "Αντιεξουσιαστική Πάλη" ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη που σημειώθηκε γύρω στις 4 το απόγευμα σε δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα έξω από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών. Η έκρηξη, η οποία προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή, δεν είχε θύματα, καθώς την στιγμή που έγινε δεν υπήρχαν διερχόμενοι περαστικοί.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι εμποροϋπάλληλοι, διαμαρτυρόμενοι για την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων το Σάββατο. Σε έκτακτη συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας αποφάσισε σήμερα την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου έξω από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Το θέμα του προϋπολογισμού θα απασχολήσει την Τρίτη την Κυβερνητική Επιτροπή και την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ για το ίδιο ζήτημα θα συνεδριάσουν από κοινού την Παρασκευή και το Σάββατο η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Εντωμεταξύ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει γενική απεργία για τις 28 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενες για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

Για "πολιτιστικό ολοκαύτωμα" μίλησε ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, αναφερόμενος στην αποικιοποίηση του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου από το Χόλλυγουντ και την τρομερή παρουσία της τηλεόρασης. Το μεσημέρι, δόθηκε δεξίωση προς τιμή του από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και ο δήμαρχος και πρόεδρός του, Κ. Κοσμόπουλος, τον προσκάλεσε να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις του 1997. Ο Μπ. Μπερτολούτσι, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για το 37ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, είπε ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι μια καλή ευκαιρία , για να γίνει κάτι.

Συνέδριο με θέμα "Προβλήματα παραγωγής και διανομής ταινιών στις βαλκανικές χώρες", διοργανώνει, στις 12 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη το τμήμα του Επιμελητηρίου Βαλκανικού Κινηματογράφου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Στο νήμα θα κριθεί η εκλογή του νέου Προέδρου της Ρουμανίας στις επαναληπτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, 17 Νοεμβρίου, δεδομένου ότι, όπως εκτιμούν οι πολιτικοί παρατηρητές στο Βουκουρέστι, θα είναι αβέβαιη η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης ανάμεσα στον μέχρι τώρα σοσιαλιστή Πρόεδρο, Ιον Ιλιέσκου, και τον ηγέτη της Κεντροδεξιάς Δημοκρατικής Συμμαχίας, Εμίλ Κωσταντινέσκου. Ο τελευταίος μπορεί να υπέγραψε την Πέμπτη συμφωνία συνεργασίας με τον Πρόεδρο της Σοσιαλδημοκρατικής ΄Ενωσης, Πέτρε Ρόμαν, για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι οι ψηφοφόροι, που του έδωσαν 20% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα τον ακολουθήσουν στις επιλογές του.

Συνεχίζεται και σήμερα στο οδόφραγμα " Λήδρα Παλάς" η εκδήλωση για την ενημέρωση των τουριστών για τις πρόσφατες τουρκικές θηριωδίες στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη κατοχή του Βορείου τμήματος της Μεγαλονήσου από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Υπό κρατική προστασία αποφάσισε να θέσει η Τουρκία -έστω και με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών- μια από τις πιο ξακουστές περιοχές της παγκόσμιας ιστορίας, την αρχαιολογική περιοχή της Τροίας. Στόχος της Τουρκίας είναι να καταχωρηθεί η διάσημη ανασκαφή στον κατάλογο μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Την αλήθεια για την ιστορία του μακεδονικού έπους και των πρωτεργατών του διηγείται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη η πένα της Πηνελόπης Δέλτα, μέσα από 200 και πλέον κειμήλια από το προσωπικό της αρχείο, που εκτίθενται στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Την έκθεση, η οποία φέρει τον τίτλο "Η Μακεδονία με την πένα της Πηνελόπης Δέλτα" και θα διαρκέσει τουλάχιστο έως τις 31 Ιανουαρίου εγκαινίασε σήμερα το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η πρόταση του προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολου Κακλαμάνη, να πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση προέδρων Εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών της Μεσογείου στην Αθήνα τον προσεχή Απρίλιο, έτυχε ομόφωνης αποδοχής από τους τρεις ομολόγους του, των κοινοβουλίων της Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας, οι οποίοι μετέχουν στην χθεσινή άτυπη συνάντηση στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Καλοκαιρία θα επικρατήσει αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Το πρωί η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4-17 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 7-21 και στο Αιγαίο από 12-20 βαθμούς Κελσίου.

Καταχωρήθηκε: 20:19:25 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Sunday, 10 November 1996 - 14:04:47