Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (14.11.1996)

Νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πραγματοποιείται από το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με αντικείμενο την οικονομική πολιτική και τον προϋπολογισμό του 1997. Ο κ.Σημίτης δήλωσε χθες στη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, ότι η κατανομή βαρών είναι μια κατανομή, η οποία πρέπει να γίνει δίκαια και πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να βαρύνει κυρίως εκείνους, οι οποίοι, αυτή τη στιγμή έχουν μια δυνατότερη οικονομική θέση στην κοινωνία.

Κανονικά διεξάγεται σήμερα η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών με τη συμμετοχή εξήντα πέντε εταιρειών που έχουν εκκαθαρίσει τις οφειλές τους στο αποθετήριο τίτλων. Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της "Δέλτα Χρηματιστηριακής" θα καταθέσει τη Δευτέρα στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία.

Με την κατάθεση του τέως νομικού συμβούλου του υπουργείου Τουρισμού Ηλία Παπαδόπουλου, συνεχίζεται σήμερα η κλήτευση μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση του καζίνο του Φλοίσβου. Η επιτροπή δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρώσει τις εργασίες της έως τις 31 Ιανουαρίου.

Δεν εμπνέει ανησυχία η σεισμική δόνηση εντάσεως 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα για μια ακόμη φορά την Κόνιτσα των Ιωαννίνων, σύμφωνα με τους σεισμολόγους του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσαν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος και ο σεισμολόγος Εμμανουήλ Σκορδίλης, το επίκεντρο της σημερινής δόνησης, το οποίο εντοπίζεται σε απόσταση 215 χιλιομέτρων δυτικά-νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης, στα δυτικά της Κόνιτσας, ανήκει στο ίδιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό των 5,6 Ρίχτερ της 6ης Αυγούστου. Από τη δόνηση προκλήθηκαν πρόσθετες ζημιές σε ήδη καταπονημένα από το σεισμό του Αυγούστου κτίρια της Κόνιτσας και των γειτονικών χωριών Κλειδωνιά, Καλλιθέα και Βασιλικό. Ζημιές, μικρής έκτασης, έχουν προκληθεί και σε κτίρια που δεν είχαν πληγεί από τα προηγούμενο χτύπημα του Εγκέλαδου, ενώ δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός.

Αυξομειώσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τις νέες τιμές η τιμή της βενζίνης μειώνεται κατά 1,2 δραχμές το λίτρο και του ντίζελ κίνησης κατά 0,5 δραχμές ενώ κατά 0,8 δραχμές το λίτρο αυξάνεται η τιμή του ντίζελ θέρμανσης.

Συνεχίζονται για ενδέκατη ημέρα οι έρευνες στο ναυάγιο της Πυραυλακάτου "Κωστάκος". Οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στην ανάσυρση από το ναυάγιο του ενός από τους έξι πυραύλους.

Στις 2 Δεκεμβρίου αρχίζει από τις τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Πίστεως και Ιονική η διάθεση του ειδικού σήματος των τελών κυκλοφορίας για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Η τελευταία προθεσμία για την προμήθεια του, είναι η 31η Ιανουαρίου του 1997. Σύμφωνα με την ecj}jkio του υπουργείου Οικονομικών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τα τέλη κυκλοφορίας για το ερχόμενο έτος αυξάνονται από 25% έως και 33%, αναλόγως του κυβισμού του οχήματος.

Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Μαχόμενος Ανταρτικός Σχηματισμός" ανέλαβε την ευθύνη της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης στο Πολυτεχνείο. Ο συντάκτης της προκήρυξης χαρακτηρίζει κακόγουστο παραμύθι τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τονίζει ότι η χθεσινή επίθεση αποτελεί ένα ύστατο αποχαιρετισμό στον Χριστόφορο Μαρίνο. Από την έκρηξη, προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές, καθώς το κτίριο είχε εκκενωθεί μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα αγνώστου. Κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου και προσβολή της μνήμης του αγώνα του Πολυτεχνείου, χαρακτηρίζει τη βομβιστική επίθεση, η σύγκλητος του ιδρύματος. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποφάσισε να αναστείλει σήμερα όλες τις λειτουργίες του Πολυτεχνείου.

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, ο διευθυντής του τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Κέρι Κάβανο. Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τρόποι για την ενίσχυση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού, οι οποίες μπορούν να γίνουν στο εγγύς μέλλον και για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Ο κ.Κάβανο τόνισε ότι "υπάρχουν ανησυχίες γύρω από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών και για την ακρίβεια για όσα μπορούν να συμβούν τις επόμενες ημέρες" και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι βλέπει πως έχουν ληφθεί μέτρα από όλες τις πλευρές για τον περιορισμό του ενδεχόμενου πρόκλησης έντασης.

Η αντιμετώπιση της Σκοπιανής προπαγάνδας στον ευρωπαϊκό χώρο, η σημερινή κατάσταση σχετικά με το Σκοπιανό θέμα, και η καλύτερη οργάνωση και επικοινωνία μεταξύ των Μακεδονικών Συλλόγων της Ευρώπης αποτελούν τα κύρια αντικείμενα του Δ' Ετησίου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες. Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν περισσότεροι από 20 εκπρόσωποι από τους κυριότερους Μακεδονικούς Συλλόγους της Γερμανίας, της Αυστραλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Σουηδίας, του Βελγίου, όπου βρίσκεται και η έδρα της Παμμακεδονικής Ένωσης, και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Συγκρούσεις μαίνονται γύρω από την πόλη Γκόμα στο Ανατολικό Ζαΐρ, κοντά στο στρατόπεδο προσφύγων μεταξύ ανταρτών από το Ζαΐρ και της πολιτοφυλακής της φυλής των Χούτου. Στο μεταξύ εξετάζονται οι λεπτομέρειες για την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στο Ζαΐρ για την εκτόνωση της κατάστασης.

Για πρώτη φορά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Τουρκίας ο Νετσμεντίν Ερμπακάν προβαίνει σε δηλώσεις που καταδεικνύουν τον σαφή προσανατολισμό του στην ανάπτυξη και ενίσχυση των δεσμών της Τουρκίας με τον ισλαμικό κόσμο. Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ" ο Ερμπακάν δηλώνει απροκάλυπτα ότι η προώθηση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ισλαμικές χώρες προέχει ]mamti των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας ένωσης ασιατικών και αφρικανικών χωρών που θα ανταγωνιστεί την κοινότητα.

Οι τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού. Στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που κατά τόπους θα είναι αυξημένες και είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές στα Βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 6 έως 19 βαθμούς στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 9 έως 22 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Thursday, 14 November 1996 - 9:10:03