Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16.11.1996

Στεφάνι κατέθεσε το μεσημέρι στο Πολυτεχνείο ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι "η δημοκρατία πρέπει να διευρύνεται και να γίνει κτήμα του πολίτη γι' αυτό ο αγώνας της 17ης Νοεμβρίου, είναι ένας αγώνας που πρέπει διαρκώς να συνεχίζεται". Ερωτηθείς για το αν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή επεισοδίων ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, γιατί η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Στέφανα επίσης κατέθεσαν πολλοί υπουργοί, αντιπροσωπείες όλων των κομμάτων και συνδικαλιστικοί φορείς. Το μεσημέρι άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο λέγοντας σε υπάλληλο ότι σε 20 λεπτά θα εκραγεί βόμβα στο κτίριο. Πυροτεχνουργοί της ασφάλειας Αττικής έσπευσαν επί τόπου, αλλά μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα.

Με καταθέσεις στεφανιών σήμερα και την καθιερωμένη πορεία αύριο η πολιτική ηγεσία και ο κόσμος τιμούν την εξέγερση του 1973. Το Πολυτεχνείο και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Αθήνα βρίσκονται σε αστυνομικό κλοιό, ενώ το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει εκπονήσει σχέδιο πρόληψης και καταστολής επεισοδίων που ενδεχομένως επιχειρήσουν κάποιοι να δημιουργήσουν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Δέκα εισαγγελείς θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο και την αστυνομία, ενώ δύο ακόμη θα βρίσκονται έξω από το Πολυτεχνείο καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας της 17ης Νοέμβρη. Για την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, με την οποία θα κορυφωθούν αύριο οι τριήμερες εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θα βρίσκονται σε επιφυλακή 15.000 άνδρες της αστυνομικής διεύθυνσης Αττικής.

Την ανάγκη επιβολής, με τα ίδια κριτήρια, εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, των επιθυμητών λύσεων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας σε διήμερο συνέδριο για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που άρχισε το πρωί στο Ζάππειο. "Γιατί η γενοκτονία των Κούρδων επιτρέπει στην Ιρλανδική ή την Ιταλική προεδρία να καλεί τον Τούρκο πρωθυπουργό σε ιδιαίτερο γεύμα δίνοντας σε αυτή τη χώρα μια προνομιακή θέση ανάμεσα σε άλλες χώρες που ίσως δεν έχουν τόσο μεγάλο πληθυσμό, δεν είναι τόσο κοντά στα πετρέλαια αλλά πολύ αξιοπρεπέστερες", διερωτήθηκε ο κ. Πάγκαλος ο οποίος άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τους πολιτικούς αρχηγούς θα ενημερώσει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων. Σε ομιλία του εξάλλου σε σεμινάριο εργασίας για την προοπτική της ένταξης της Κύπρου στην κοινότητα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας επισήμανε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε δεσμευτική πορεία ένταξης δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την προώθηση της μεσογειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζωή σε τρεις συνανθρώπους του χάρισε με τον θάνατό του ένας 23χρονος από το Βόλο. Η καρδιά του άτυχου νέου μεταμοσχεύτηκε σε έναν 16χρονο στο Ωνάσειο, ο πνεύμονας του σε έναν 56χρονο στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης ενώ στο Ιπποκράτειο ολοκληρώθηκε η λεπτή επέμβαση μεταμόσχευσης του νεφρού και του ήπατος σε ένα 13χρονο κοριτσάκι από τη Βόρεια Ήπειρο.

''Η ΕΡΤ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του κινηματογράφου, μετά το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου'', τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, Παναγιώτης Παναγιώτου, παρουσιάζοντας την κινηματογραφική πολιτική του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Όπως υπογράμμισε ο κ.Παναγιώτου ''η ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου είναι για την ΕΡΤ υποχρέωση προς τον πολιτισμό, και δεν περιορίζεται μόνο στο πλαίσιο της χρηματοδότησης μέσω του 1,5%''. Στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής κινηματογράφου της ΕΡΤ ο κ.Παναγιώτου επισήμανε τη χρηματοδότηση ετησίως 13 τηλεταινιών για τη στήριξη νέων δημιουργών, τη συμπαραγωγή ταινιών μικρού μήκους και την παραγωγή σε φιλμ μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ.

Υπεγράφη σήμερα το καταστατικό ίδρυσης της Ένωσης οικονομικών πανεπιστημίων νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο φορέας θα έχει ως έδρα του τη Θεσσαλονίκη, όπου θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση εκπρόσωποι των ιδρυμάτων ανωτάτης εκπαίδευσης της Βουλγαρίας,της Αλβανίας, της Γιουγκοσλαβίας και φυσικά της Ελλάδας. Δεν αποκλείεται να προστεθούν σταδιακά η Κύπρος, η Ρουμανία, η Τουρκία και η FYROM. Σκοπός της Ένωσης είναι η επιστημονική συνεργασία και αλληλοενημέρωση των πανεπιστημίων των συμμετεχόντων χωρών, αλλά και η συνολική τους εκπροσώπηση και παρουσία στους διεθνείς φορείς και οργανισμούς, ώστε οι χώρες των Βαλκανίων να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους στον ευρωπαϊκό χώρο.

Επαναλαμβάνονται κατά πάσα πιθανότητα στις 4 Δεκεμβρίου οι Ελληνο-Σκοπιανές συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, των δύο εκπροσώπων Πρέσβεων Χρήστου Ζαχαράκη και Ιβάν Τοσέφσκι, υπό την αιγίδα του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Σάιρους Βανς. Ο κ.Ζαχαράκης θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώσει την κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις και τις διαγραφόμενες προοπτικές στην επόμενη συνάντηση.

"Δεν πρέπει να εξάγονται συμπεράσματα γιατί δεν συμπεριελήφθη η Αγκυρα στην περιοδεία του κ. Κάβανο", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Μπερνς, μετά από ερώτηση του Τούρκου ανταποκριτή. Παράλληλα, παρατήρησε ότι "οι ΗΠΑ διατηρούν άριστη σχέση με την Τουρκία και συνεχίζονται οι υψηλού επιπέδου καθημερινές επαφές μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας, μέσω των αντίστοιχων Πρέσβεων". Όσον αφορά στο Κυπριακό και στο γεγονός ότι ο κ. Κάβανο είχε επαφές μόνο με τη ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Μπερνς επισήμανε ότι "οι ΗΠΑ επικοινωνούν τακτικά με τον Ραούφ Ντενκτάς και με την τουρκική κυβέρνηση".

Οι πρώτες, μετά την ανακήρυξή της ως ανεξάρτητου κράτους, δημοτικές εκλογές της χώρας διεξάγονται αύριο Κυριακή, στην ΠΓΔΜ. Στις κάλπες προσέρχονται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εκλογικής Επιτροπής, 1.498.453 ψηφοφόροι οι οποίοι θα εκλέξουν τους 124 δημάρχους της χώρας. Στις εκλογές κατέρχονται 33 πολιτικά κόμματα, 9 συνασπισμοί και 32 ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Ο αριθμός των υποψηφίων δημάρχων ανέρχεται στους 803, από τους οποίους οι 18 θα διεκδικήσουν τον δήμο της πρωτεύουσας των Σκοπίων ενώ ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων ανέρχεται στους 8.000.

Η οστεοπόρωση δεν πλήττει μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες ιδίως τους ηλικιωμένους σε αρκετά μεγάλη συχνότητα. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες που έχουν γίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη το 85% των καταγμάτων τα οποία σημειώνονται στους ηλικιωμένους, οφείλονται στην οστεοπόρωση, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται όσο επιμηκύνεται ο μέσος όρος ζωής. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Γηριατρικής Γεροντολογίας, το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ενάμιση κιλό ημικατεργασμένο χασίς, αντί 350.000 δρχ. προσπάθησε να πουλήσει σε αστυνομικό που παρουσιάστηκε ως αγοραστής, ένας 28χρονος Αλβανός, σε αγροτική περιοχή της Πυλαίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Πετριτ Ζενελι, ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ ο συνεργός του Πετρικ Αρίφ, 25 χρόνων διέφυγε τη σύλληψη.

Αραιές νεφώσεις και τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν αύριο κυρίως τις νυχτερινές και πρωινές ώρες. Σε όλη τη χώρα θα εκδηλωθούν αραιές νεφώσεις που κατά τόπους στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια θα είναι πιο πυκνές. Τοπικά η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σημειωθούν ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 4 έως 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 7 έως 21 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Για τη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται αραιές νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Καταχωρήθηκε: 16:15:18 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Saturday, 16 November 1996 - 9:55:33