Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.11.1996

Με την πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Νωρίς το απόγευμα έκλεισαν οι πύλες του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου και ξεκίνησε η πορεία προς την αμερικανική Πρεσβεία, χωρίς να ακουστούν οι συνήθεις επετειακοί λόγοι και χωρίς να δοθεί η προγραμματισμένη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου. Το πρωί εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο Νεκροταφείο Ζωγράφου στην Αττική για τα θύματα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ενώ στεφάνια κατέθεσαν αντιπροσωπείες της Ν.Δ. και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Εκατοντάδες καθηγητές, φοιτητές και συνδικαλιστές παρέμειναν στο χώρο, αν και έχουν κλειδωθεί τα κτίρια, ώστε να περιφρουρηθεί το Πολυτεχνείο. Θα παραμείνουν στο χώρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι αρχές ασφαλείας που έχουν κάνει από το πρωί αισθητή την παρουσία τους, βρήκαν σακούλα με μολότοφ στη συμβολή των οδών Τζωρτζ και Σόλωνος. Δέκα εισαγγελείς βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο και την αστυνομία ενώ συνολικά 15000 αστυνομικοί είναι σε επιφυλακή, ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανότητα να επαναληφθούν τα περυσινά γεγονότα. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους και στη συνέχεια πορεία μπροστά από το Αμερικανικό Προξενείο με κατάληξη την Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. όπου κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των ηρώων του Πολυτεχνείου.

Την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το 1997 θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά την συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη. Τα μέτρα της κυβέρνησης καθώς και τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους θα εγκρίνουν αύριο σε κοινή συνεδρίασή τους η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Κρανιδιώτης, μιλώντας στο σεμινάριο του ΙΣΤΑΜΕ "Ανδρέας Παπανδρέου" για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη έθεσε το θέμα να ληφθεί πολιτική απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) σε περίπτωση που η χώρα μας δεν καταφέρει να εφαρμόσει τα κριτήρια που προβλέπονται από τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Τόνισε δε την ανάγκη ύπαρξης πιο ελαστικών κριτηρίων ώστε να ενταχθούν περισσότερες χώρες στην ΟΝΕ και σημείωσε ότι στο ενδεχόμενο που η Ελλάδα μείνει εκτός θα δημιουργηθεί τεράστιο πολιτικό ζήτημα και για τη χώρα μας και για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σειρά επισκέψεων σε Ευρωπαϊκές πόλεις αρχίζει από τη Ρώμη στις 20 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι και τον Πρόεδρο του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Μάσιμο Ντι Αλέμα. Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου ο κ. Σημίτης θα παραβρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στη Λισαβόνα, στις 12 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Χάγη και στις 13 και 14 θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Δουβλίνο.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει τίποτε, όσον αφορά πληροφορίες και απόψεις για πιθανή θερμή κρίση στο Αιγαίο ή την Κύπρο δήλωσε σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. "Είμαστε έτοιμοι, πρόσθεσε, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε ενδεχόμενο αν η Τουρκία τολμήσει οτιδήποτε". Ο υπουργός τόνισε ότι "η αδυσώπητη γεωγραφία, η οποία κατ΄αρχήν ευνοεί την Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο, ανατρέπεται με ραγδαίους ρυθμούς, ως αποτέλεσμα του ενιαίου αμυντικού δόγματος". Ο ενιαίος σχεδιασμός, συμπλήρωσε, επιτρέπει στον ελληνισμό να απαντήσει άμεσα και αποτελεσματικά σε κάθε πιθανή επιθετική ενέργεια στο Αιγαίο, τη Θράκη ή την Κύπρο. Ο υπουργός, που θα επισκεφθεί την ερχόμενη Πέμπτη τη Λευκωσία, θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία, αλλά και με τον αρχηγό της Εθνοφρουράς και άλλους επιτελείς.

Περιοδεία στον Καναδά πραγματοποιεί ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος με πρώτο σταθμό το Τορόντο όπου ζουν εκατόν είκοσι χλιάδες Ελληνες μετανάστες. Το απόγευμα ο κ. Πετσάλνικος εγκαινίασε το Πολιτιστικό Κέντρο της Παμμακεδονικής Ενωσης Οντάριο ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε ομογενειακή εκδήλωση. Αύριο ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών της Πολιτείας του Οντάριο Ντέιβιντ Τζόνσον και με ομογενείς βουλευτές ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Μόντρεαλ.

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού εψάλη το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας. Παρέστησαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου Αδάμος Αδαμίδης, ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Χαράλαμπος Χρυσοχοϊδης, εκπρόσωποι όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, συγγενείς και φίλοι. Αμέσως μετά οι Κυπριακές οργανώσεις στην Ελλάδα κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη των δύο Ελληνοκυπρίων.

Τις προτάσεις για την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας θα καταθέσει εντός της εβδομάδας ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν αποκλείεται να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ. Εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την Τετάρτη ή Πέμπτη, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ για να συζητήσει τις προτάσεις για διεύρυνση του Συνεδρίου που θα εισηγηθεί ο κ.Βαρβιτσιώτης. Παράλληλα αναμένεται να δοθεί στο κόμμα και η έκθεση των τριών εκλογολόγων για τα αίτια της εκλογικής ήττας. Στην εσωκομματική κρίση παρενέβη από την Κρήτη, όπου ολοκλήρωσε την περιοδεία της η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία προέβλεψε νίκη του Γ.Σουφλιά λέγοντας: "Κατανοώ την αγωνία των ψηφοφόρων της ΝΔ. Εμείς τη λύση θα τη δώσουμε".

Η ένταξη των αλιευτικών στόλων σε ένα δορυφορικό σύστημα ελέγχου καθώς και η μείωση της αλιευτικής δραστηριότητας , την οποία επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια της προστασίας των ιχθυαποθεμάτων, πρόκειται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών αλιείας που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες."Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις στα πλαίσια της κοινής αλιευτικής πολιτικής" τόνισε ο υφυπουργός Γεωργίας Βασίλης Γερανίδης τονίζοντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο συμβούλιο υπουργών θα καθορίσουν το μέλλον της αλιείας στην Ελλάδα . Ο κ Γερανίδης κάλεσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη σε σύσκεψη τους εκπροσώπους των αλιέων προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη έκθεση των θέσεων της Ελλάδας στο συμβούλιο υπουργών.

Σημαντικότατη αύξηση παρατηρήθηκε φέτος στον αριθμό των θεατών που παρακολούθησαν τις ταινίες του 37ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Λίγο πριν πέσει η αυλαία του Φεστιβάλ η καρδιά του μεταφέρεται σήμερα στις 9 το βράδυ στη σκοτεινή αίθουσα του κινηματογράφου "Ανατόλια". Τα έπαθλα που θα δοθούν στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα είναι για την καλύτερη ταινία ποσό ύψους 5.000.000 με χορηγία της ΕΤ-1, για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στη μνήμη του Αλέξη Μπίστικα 1.000.000 με χορηγία του "Ωνασείου"ιδρύματος και 1.000.000 στη μνήμη της Αλίκης Βουγιουκλάκη για το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου με χορηγία του Αντένα. Τα χρηματικά βραβεία του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος είναι 12.000 δολάρια για το "Χρυσός Αλέξανδρος" και 7.500 δολάρια για το "Αργυρός Αλέξανδρος".

Σκληρή αναμένεται ότι θα είναι η αναμέτρηση μεταξύ των σοσιαλιστών και της αντιπολίτευσης, στον επαναληπτικό γύρο για την ανάδειξη της τοπικής αυτοδιοίκησης που διεξάγεται σήμερα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας, σε κλίμα έντονης κομματικής αντιπαράθεσης. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του οποίου ηγείται ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αποσκοπεί στην επικράτηση όσο το δυνατόν περισσότερων δήμων προκειμένου να επιβεβαιώσει τη μεγάλη νίκη που απέσπασε στις εκλογές πριν δυο εβδομάδες. Η αντιπολίτευση, ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" (Μαζί) συγκεντρώνει τις προσπάθειές του στην κατάκτηση μερικών μεγάλων δήμων ώστε να εξισορροπήσει κάπως την κατάσταση, μετά την ήττα των βουλευτικών εκλογών και να εξασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον.

Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρωινές ώρες σε επταώροφο ξενοδοχείο στην συνοικία Λαλέλι της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 άτομα και να τραυματιστούν άλλοι 41, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή". Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα περισσότερα από τα θύματα ήταν τουρίστες από την Ουκρανία, ενώ η αιτία της πυρκαγιάς παραμένει άγνωστη. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η φωτιά ίσως να προκλήθηκε από διαρροή υγραερίου και εξέφρασαν φόβους, ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Οι πρώτες δημοτικές εκλογές, μετά την απόσχισή της από την πρώην Γιουγκοσλαβία το 1991 και την ανακήρυξή της ως ανεξάρτητο κράτος, διεξάγονται σήμερα στην ΠΓΔΜ. Στις κάλπες που άνοιξαν στις 8 το πρωί, ώρα Ελλάδας, προσέρχονται 1.498.650 ψηφοφόροι οι οποίοι θα εκλέξουν 124 δημάρχους και 1906 δημοτικούς συμβούλους. Στις εκλογές κατέρχονται 33 πολιτικά κόμματα, 9 συνασπισμοί, και 32 ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Με κοινό ψηφοδέλτιο σε όλους τους δήμους της χώρας κατεβαίνουν στις εκλογές το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, το Δημοκρατικό Κόμμα και το ΜΑΑΚ ενώ τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση και Σοσιαλιστικό Κόμμα κατεβαίνουν αυτόνομα.

Τετρακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες περνούν τα σύνορα από το Ζαΐρ προς την Ρουάντα προκειμένου να αποφύγουν τα πυρά των αντιμαχόμενων φυλών Τούτσι και Χούτου στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Γκόμα. Άθλιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης καθώς η πείνα και η ασθένεια μαστίζουν τον προσφυγικό πληθυσμό ενώ ήδη τα πρώτα κρούσματα χολέρας έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Δεκαεπτά εκατομμύρια Ρουμάνοι ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία προκειμένου να επιλέξουν μεταξύ του μέχρι τώρα προέδρου Ιον Ιλιέσκου και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Εμίλ Κονσταντινέσκου. Οι εκλογές αυτές θεωρούνται ως η αρχή για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού στη Ρουμανία ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των φιλελεύθερων κομμάτων για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού.

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η πορεία της υγείας του Ρώσου Προέδρου Μπορις Γιέλτσιν ο οποίος υποβλήθηκε σε επέμβαση πενταπλού μπάι-μπας πριν δυο εβδομάδες. Ο επικεφαλής της ομάδας των θεραπόντων ιατρών του Γιέλτσιν, Σεργκέι Μιρόνωφ ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος θα πάρει εξιτήριο από την Κεντρική Κλινική του Κρεμλίνου την Πέμπτη ή την Παρασκευή και η ανάρρωσή του θα συνεχιστεί στο σανατόριο Μπαρβίκα.

Με ένα χρυσό, ένα αργυρό και τρία χάλκινα μετάλλια επέστρεψε η αποστολή της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος που συμμετείχε στα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Πάλης - Άρσης Βαρών και Τζούντο που πραγματοποιήθηκαν στην Πράγα της Τσεχίας από τις 12 έως τις 14 Νοεμβρίου. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε στην κατηγορία των 90 κιλών της ελεύθερης πάλης ο Δόκ. Αστυφύλακας Νικόλαος Κύδρος και το αργυρό, στην κατηγορία των 130 κιλών της ελεύθερης πάλης ο Αρχιφύλακας Δίκαιος Κουρούνης.

Αραιές νεφώσεις θα εκδηλωθούν αύριο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Νεφώσεις προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και για την υπόλοιπη χώρα όπου τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Στα Δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές ενώ από το μεσημέρι στα Βορειοδυτικά είναι πιθανόν να σημειωθεί και τοπική καταιγίδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 6 έως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 8 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις θα εκδηλωθούν αύριο στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Καταχωρήθηκε: 19:29:52 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Sunday, 17 November 1996 - 12:40:43