Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.11.1996

* "Η περίοδος που αρχίζει είναι η σημαντικότερη στη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας. Το μέλλον αρχίζει τώρα και εξαρτάται από εμάς αν θα πετύχουμε τη νέα μεγάλη ιδέα: την Ελλάδα που συμμετέχει ενεργά και ισότιμα στις παγκόσμιες εξελίξεις". Αυτό υπογράμμισε με έμφαση ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής και του προϋπολογισμού του 1997, που αποφάσισε η κυβέρνηση, εξαντλεί τις δυνατότητες. "Άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν. Αιτήματα προς άλλη κατεύθυνση μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον κύριο στόχο, τη συμμετοχή της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση", προειδοποίησε ο κ.Σημίτης.

* Τον απολογισμό της οικονομικής πολιτικής του 1996 και τις βασικές προβλέψεις της κυβέρνησης για το επόμενο έτος, στα βασικά οικονομικά μεγέθη, παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ο κ. Παπαντωνίου έκανε λόγο για θετικές οικονομικές εξελίξεις το 1996 που συνίστανται στην αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος κατά 2.6%, αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης την τελευταία τριετία, διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών (το οποίο όμως παραμένει στο 3% του ΑΕΠ στα όρια του προγράμματος σύγκλισης), αύξηση των μισθών κατά 2,5%, μείωση του ελλείμματος του κρατικού τομέα κατά 1,5 μονάδα, εξοικονόμηση πόρων 2 τρισεκατομμυρίων, αύξηση των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων και μικρή αλλά θετική πρόοδο στον πληθωρισμό που κυμάνθηκε στο 8,5%. Για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί το 1997 ο κ. Παπαντωνίου προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 3,3% και αύξηση του Α.Ε.Π., πτώση του πληθωρισμού στο 6,5%, επιτάχυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και μείωση της σπατάλης του δημοσίου.

* Το 8% θα φτάσουν οι αυξήσεις που θα πάρουν οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι το 1997, με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, γνωστοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Είπε δε ότι δεν θα δοθεί διορθωτικό ποσό στους δημοσίους υπαλλήλους για το 1996. Εξάλλου θα υπάρξει πλήρης τιμαριθμοποίηση των συντάξεων ενώ οι συνταξιούχοι θα πάρουν διορθωτικό ποσό για το 1996. Στις συντάξεις μέχρι 130.000 δραχμές θα δοθεί αύξηση 2% από 1.1.1997 και 2,5% από 1.7.1997 ενώ η τιμαριθμοποίηση θα είναι μερική για τμήματα της συντάξεως πάνω από 150.000 δραχμές. Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τη συγκρότηση ταμείου κύριας ασφάλισης των αγροτών ενώ το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα καταβληθεί πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο κ. Παπαντωνίου προανήγγειλε κατάργηση φοροαπαλλαγών με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί πριν από τις 21 Δεκεμβρίου, φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του δημοσίου, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

* Η "πρόταση Βαρβιτσιώτη" και το Πόρισμα για την εκλογική ήττα, των τριών εκλογολόγων - Νικολακόπουλου, Παναγόπουλου, Μαύρου - που αναμένονται να κατατεθούν αύριο, προκαλούν ήδη διχογνωμίες μεταξύ των στελεχών της ΝΔ. Οι βουλευτές Μεϊμαράκης, Παπαληγούρας και Φούσας με δηλώσεις τους ζήτησαν οι αντιπρόσωποι από τις Νομαρχιακές Οργανώσεις να είναι τουλάχιστον διπλάσιοι από όσους είναι τώρα και να εκλεγούν, ενώ ο κ.Φούσας πρόσθεσε ότι το σώμα του Συνεδρίου πρέπει να ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό 3000 που φαίνε ται ότι είναι ο πιθανότερος.

* Πρωτόκολλο για την ίδρυση δυτικοευρωπαϊκού οργανισμού εξοπλισμών υπέγραψαν σήμερα τα δέκα πλήρη μέλη της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης κατά την κοινή συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στην Οστάνδη του Βελγίου. Η δημιουργία του οργανισμού εξοπλισμών ο οποίος αρχικά θα ασχοληθεί με την έρευνα και έπειτα με την προώθηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, προβλεπόταν από τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Τουρκία, αν και συνδεδεμένο μέλος, θα συμμετέχει ισότιμα στο νεοσύστατο οργανισμό. Όπως, όμως, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος που συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση, η απόφαση αυτή δεν προδικάζει τροποποιήσεις στο καθεστώς που ισχύει στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και σε καμία περίπτωση δεν εξισώνονται τα πλήρη μέλη του οργανισμού με τα συνδεδεμένα. Το απόγευμα οι Υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών της Ένωσης συνεδρίασαν εκ νέου με αντικείμενο τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα που πρόκειται να αναλάβει η ΔΕΕ και τη δυνατότητα συγκρότησης ανθρωπιστικής αποστολής για το Ζαΐρ.

* Τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε η Ελλάδα να παίξει ένα σημαντικό ρόλο σταθεροποιητικού παράγοντα στα Βαλκάνια, ανέπτυξε στην ομογένεια του Τορόντο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά την ομιλία του σε μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης. "Ο Ελληνισμός μπορεί να αντικρύσει με σιγουριά και αυτοπεποίθηση το μέλλον, αρκεί να καλύψει όσο γίνεται πιο γρήγορα το χαμένο χρόνο και να μην αφήσει να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τη χώρα μας, μετά τις μεγάλες αλλαγές στην περιοχή", υπογράμμισε ο κ. Πετσάλνικος. Από αυτές τις ευκαιρίες, πρόσθεσε ο υπουργός, "θα κερδίσει η Ελλάδα, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε για να κερδίσουν και οι άλλοι λαοί, με τους οποίους οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές".

* Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Γερμανία πραγματοποιεί από χθες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Μανούσος Παραγιουδάκης. Ο κ. Παραγιουδάκης, συναντήθηκε στη Βόννη με τον ομόλογό του, Χέλμουτ Βίλμενν, καθώς και με όλη την ηγεσία των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων και επισκέφθηκε στρατιωτικούς σχηματισμούς. Κατά την παραμονή του στη Γερμανία, ο αρχηγός ΓΕΣ είχε τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων για στρατιωτικά θέματα, που αφορούν τις δύο χώρες και το ΝΑΤΟ, καθώς και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη.

* Η επιδημιολογική μελέτη για το Δήμο Κοζάνης, την οποία έχει αναλάβει εδώ και ένα χρόνο ομάδα επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή του τμήματος Υγιεινής Βασίλη Κατσογιαννόπουλο, ήταν το θέμα που απασχόλησε κυρίως τον Δήμαρχο Κοζάνης σε συνάντηση που είχε με το νεοσύστατο διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης. Στη συνάντηση αυτή, συζητήθηκαν και τρόποι διεύρυνσης της συνεργασίας του Δήμου Κοζάνης με τον Ιατρικό Σύλλογο, προκειμένου αυτή να καταστεί δημιουργική και εποικοδομητική.

* Διεθνές συνέδριο με θέμα την "Κυριαρχία και το δίκαιο της θάλασσας", που επικεντρώθηκε στην ιστορία του Αιγαίου και των ελληνοτουρκικών διαφορών για τα χωρικά ύδατα, διοργάνωσε στην Οττάβα η έδρα ελληνικών σπουδών πανεπιστημίου του Βανκούβερ, σε συνεργασία με τη νομική σχολή του Χάλιφαξ. Στο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συζητήθηκε το θέμα του εναέριου χώρου, της υφαλοκρηπίδας και των Ιμια, ενώ εξετάστηκαν πτυχές της πολιτικής του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις μεθόδους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προσέγγιση των απόψεων των δύο χωρών, με κυριότερη την οδό της δικαστικής διευθέτησης.

* Πιστοποιητικά αντιμετώπισης πυρκαγιάς θα ζητά πλέον από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού όπως ανακοίνωσε μετά από έρευνες που έκανε με αφορμή την φωτιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολη που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 17 και τον τραυματισμό 41 Ουκρανών. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Μπαχατίν Γιουτζέλ το προσωπικό των ξενοδοχείων θα εκπαιδεύεται για την αντιμετώπιση πυρκαγιών προκειμένου να αποκτήσει το σχετικό πιστοποιητικό. Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να αναρτούν τα πιστοποιητικά σε εμφανές μέρος και σε περίπτωση που διαπιστωθεί έλλειψη τους θα επιβάλλονται κυρώσεις.

* Νεφώσεις και τοπικές βροχές σε όλη τη χώρα προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην Ανατολική και Βόρεια χώρα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στα Δυτικά προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και ίσως βρέξει στα Βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 8 έως 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 11 έως 19 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν νεφώσεις με πιθανότητα βροχής όμως ο καιρός θα βελτιωθεί ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01a run on Tuesday, 19 November 1996 - 15:19:16