Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22.11.1996

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το θέμα της επικοινωνιακής πολιτικής αλλά και το ζήτημα της εξεύρεσης τρόπων με τους οποίους θα γίνουν περισσότερο κατανοητά τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου με τον οποίο συζήτησε τις ελληνικές θέσεις εν' όψει του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με θέμα τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κοινότητα.

"H Eλλάδα ακολουθεί το πρόγραμμα σύγκλισης όπως έχει συμφωνηθεί, πληρούνται οι στόχοι που έχουν τεθεί ως προς το χρόνο και δεν υφίσταται καμία περίπτωση αναστολής της χρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής". Αυτό απάντησε ο Πρωθυπουργός Κ.Σημίτης σε επίκαιρη ερώτηση του Μ.Εβερτ, Προέδρου της ΝΔ και στη θέση του ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι κατά 0,3% ή 120 δις αυξημένο. Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για αντιφατικότητα, κινδυνολογία, δημαγωγικές προσεγγίσεις, ενώ υπογράμμισε ότι και το Συμβούλιο Υπουργών Εθνικής Οικονομίας διαπιστώνει ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην ελληνική οικονομία. Ο κ.Εβερτ είπε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο των κινήσεων διεθνώς, είναι ανίκανη να αναλάβει πρωτοβουλίες και τρέχει πίσω από τα γεγονότα πυροσβεστικά.

Την έντονη αντίδρασή τους στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης εξέφρασαν σήμερα οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σε συνεδρίασή τους στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας εφοριακών και της πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών. "Αυτή η κατάσταση δεν πρέπει και δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο έτσι", είπε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ο οποίος πρόσθεσε ότι "έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια που είχαν ή έχουν οι εργαζόμενοι για να επιβαρυνθούν αυτά τα δυσβάσταχτα βάρη που τους επιφέρει το φορολογικό σύστημα". Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα κάνουν λόγο για υπέρμετρη επιβάρυνση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων καθώς, όπως σημειώνουν το 55,2% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους ενώ έντονες αντιδράσεις εκφράζονται και για την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Για "διγλωσσία και έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης" έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του ΣΥΝ για την πραγματοποίηση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή εν'όψει της συνόδου Κορυφής στο Δουβλίνο και της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. "Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια πολιτικά λάθη που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τα οποία διαμόρφωσαν την εξωτερική μας πολιτική σε ένα περίεργο και δύσκολο σταυρόλεξο" είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνεί και στην πρόταση να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή και με την ανάγκη να συνέλθει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου με θέμα την πορεία της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και ευρύτερα τα εθνικά ζητήματα. Πρόταση προς την κυβέρνηση για τη διεξαγωγή παρόμοιας συζήτησης, απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Στην επιστολή του ο κ.Τσοβόλας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακολουθεί μυστική διπλωματία, ότι ανοίγει το δρόμο για διάλογο εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και ότι απεμπολεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια. Και επειδή, όπως αναφέρει, το ΔΗΚΚΙ στερείται από τον Κανονισμό της Βουλής το δικαίωμα να προτείνει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, ζητά αυτή η συζήτηση να γίνει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

"Δεν έχει τεθεί θέμα επετηρίδας και προφανώς δεν ετοιμάζεται κανένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην κατάργησή της", δήλωσε σήμερα κατηγορηματικά ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλλέα Καταρτζή. Ο κ. Ανθόπουλος σημείωσε ότι με τους διορισμούς που γίνονται μέσω του συστήματος της επετηρίδας καλύπτονται όλα τα οργανικά κενά στα σχολεία και πρόσθεσε ότι το θέμα δεν υφίσταται για το υπουργείο και δεν θα ανοίξει αν δεν προηγηθεί ένας ολοκληρωμένος και βαθύτατος διάλογος. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Καταρτζής τόνισε ότι η ερώτησή του στηρίζεται στα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού προτείνει την τροποποίηση του νόμου Πεπονή με την κατάργηση της επετηρίδας για τους εκπαιδευτικούς και τη διενέργεια διαγωνισμών για την κάλυψη των θέσεων.

Τη λύπη της κυβέρνησης για το χαμό του Αναστάσιου Μουράτη, που έπεσε νεκρός σε μπλόκο αστυνομικών, εξέφρασε ο Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας. "Η κυβέρνηση εκφράζοντας τη λύπη για το συμβάν και την αποδοκιμασία για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο αστυνομικός, διαβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι για τη σύζυγο και τα παιδιά του εκλιπόντος θα κάνει οτιδήποτε ώστε να ανακουφίσει την οδύνη τους και να ενισχύσει την προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες ζωής", σημείωσε ο κ. Ρέππας. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος επισήμανε ότι παράλληλα με τις δικαστικές διαδικασίες ο αστυφύλακας Δημήτριος Τρίνης τέθηκε σε διαθεσιμότητα και θα αναζητηθούν αν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες. Πρόσθεσε δε ότι το γεγονός αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως φαινόμενο σε βάρος των Ελλήνων αθιγγάνων.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να φέρει στη Βουλή προς κύρωση τη συμφωνία που υπέγραψε φέτος με τη Ρουμανική κυβέρνηση για την ρύθμιση των συνταξιοδοτικών ζητημάτων των πολιτικών προσφύγων που προέρχονται από τη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Γενικής Γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα. Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 15 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρουμανία ενώ η καθυστέρηση κύρωσής της οφείλεται στην διεξαγωγή εκλογών στη χώρα αυτή.

Επίτιμος δημότης της Θάσου και της Χρυσούπολης της Καβάλας θα ανακηρυχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει από αύριο στους νομούς Έβρου και Καβάλας. Ο κ. Στεφανόπουλος θα φτάσει στην Αλεξανδρούπολη αύριο στις 7.15 μ. μ, αεροπορικώς, και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου, που θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων όλων των τοπικών πλουτοπαραγωγικών φορέων του νομού με αντικείμενο την αναπτυξιακή προοπτική του Έβρου. Στη συνέχεια θα παραστεί σε δεξίωση που θα παρατεθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Πρωτοφανή πρόκληση συνιστά η απάντηση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ, στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή Αλέκου Αλαβάνου, η Ε.Ε. να λάβει μέτρα για τους 700 Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους στα χωριά της Καρπασίας "των οποίων οι συνθήκες ζωής είναι άθλιες". Ο κ.Βαν Ντεν Μπρούκ απάντησε ότι η "Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες για το ζήτημα που έθεσε ο κ. Αλαβάνος. Δεδομένης της άρνησης του Ραούφ Ντενκτάς να επιτρέψει την επίσκεψη στις περιοχές αυτές μιας αντιπροσωπείας της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ανθρώπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάρτιο του 1996, οι καταγγελλόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κοινοτήτων αυτών δεν έχει καταστεί δυνατόν να επαληθευτούν".

Για "επανεμφάνιση της στυγνής ωμότητας και του ακραίου κυνισμού" έκανε σήμερα λόγο ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος σχολιάζοντας τη δήλωση του Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ ότι έχει πλήρη άγνοια για τα προβλήματα των 700 Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων στα χωριά της Καρπασίας. "Δυστυχώς δεν πρόκειται πια μόνο για μια πολιορκία δυτικών πιέσεων προς την Ελλάδα και την Κύπρο για υποχωρήσεις αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε μια επανεμφάνιση της στυγνής ωμότητας και του ακραίου κυνισμού που έχουμε να δούμε από τις εποχές Κίσινγκερ" σημείωσε ο κ. Αλαβάνος.

Εντάλματα συλλήψεως εναντίον έξι ατόμων, δύο Τουρκοκυπρίων και τεσσάρων Τούρκων εποίκων, εξέδωσε η κυπριακή αστυνομία, για συμμετοχή τους στην οργάνωση της δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ, τον Αύγουστο, στα γεγονότα της Δερύνειας. Την εντολή για την έκδοση των ενταλμάτων, έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη τύπου, ανέφερε ότι "εάν ένα από τα άτομα αυτά ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε χώρα, με την οποία η Κύπρος έχει συνθήκη εκδόσεως, τότε θα ζητηθεί έκδοση με βάση το ένταλμα που έχει εκδοθεί και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η διαδικασία με βάση τη συνθήκη που έχει η Κύπρος με αυτή τη χώρα". Ο κ. Μαρκίδης, διευκρίνισε ότι "τα εντάλματα εκδόθηκαν για τα άτομα εναντίον των οποίων εξασφαλίστηκαν βάσιμες πληροφορίες που να εντοπίζουν την ταυτότητά τους. Όμως η προσπάθεια της αστυνομίας για τον εντοπισμό των υπολοίπων ατόμων που συμμετείχαν στη δολοφονία συνεχίζεται".

Νεφώσεις σε όλη τη χώρα προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις με σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας, κυρίως τις πρωινές ώρες. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης με πιθανότητα βροχής ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Καταχωρήθηκε: 18:19:45 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01a run on Friday, 22 November 1996 - 11:52:31