Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.11.1996

"Μόνο ένα θέμα υπάρχει στο Αιγαίο, αυτό της υφαλοκρηπίδας, εμπλοκή που μπορεί να λυθεί σε διεθνές δικαστήριο και να αναγνωριστεί το δίκαιο της Ελλάδας" τόνισε σήμερα από τη Σαμοθράκη όπου βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, τη Θάσο και τη Χρυσούπολη. Ο κ. Στεφανόπουλος επισήμανε ότι οι διαφορές μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας δεν είναι πραγματικές αλλά προκαλούνται από την επίμονη επιθετική στάση της γείτονος χώρας που προβάλλει διεκδικήσεις και ανύπαρκτες αξιώσεις. Πρόσθεσε δε ότι οι μεγάλοι της γης οι οποίοι ενώ γνωρίζουν ότι το δίκαιο είναι με το μέρος της Ελλάδας δεν ασκούν τις πρέπουσες πιέσεις προς την Τουρκία.

Την ανάγκη ενδυνάμωσης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου υπογραμμίζει ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Λευκωσία. Ο κ. Τσοχατζόπουλος σημειώνει ότι η συνεργασία στον τομέα αυτό αποτελεί προϋπόθεση ώστε να αντιμετωπιστούν οι εξωτερικές απειλές που υπάρχουν και για τις δύο χώρες και να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το διεθνές πρόβλημα της κατοχής και παραμονής κατοχικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της νήσου. "Δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι η προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συμμετοχή δηλαδή Ελλάδας και Κύπρου στη νέα ευρωπαϊκή προοπτική η οποία με βεβαιότητα διαμορφώνεται τα επόμενα χρόνια για να αποτελέσει από το 2000 και μετά τη βάση για μια κοινή αναπτυξιακή πορεία" πρόσθεσε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Συνεδριάζει την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο τις φοροαπαλλαγές στο γενικότερο πλαίσιο εξεύρεσης τρόπων με τους οποίους θα γίνουν περισσότερο κατανοητά τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Την Τετάρτη ο κ. Σημίτης θα έχει συνάντηση με τη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή για τα οικονομικά μέτρα. Την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί και επίσημα στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος.

Επισκέψεις σε Ελλάδα και Τουρκία θα πραγματοποιήσει τον Ιούνιο ο αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας που σημειώνει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απεδέχθη σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο χαρακτήρας της επίσκεψης αυτής θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της δραστηριοποίησης που θα έχει αναπτύξει μέχρι τότε η Ουάσιγκτον σχετικά με το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά. Στο μεταξύ η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ με γραπτή της δήλωση αρνείται την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου και επιρρίπτει στην Ελληνική πλευρά την ευθύνη για τη μή επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Συνεδριάζει αύριο στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα εξετάσει πρόταση της Ιρλανδικής Προεδρίας για ελληνοτουρκικό διάλογο ή προσφυγή της Τουρκίας στη Χάγη για το θέμα των Ιμίων. Με την πρόταση αυτή επιχειρείται η ανατροπή του πνεύματος της δήλωσης της κοινότητας, την 15η Ιουλίου, που έθετε στην Τουρκία προϋποθέσεις για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη σύγκληση του συμβουλίου σύνδεσης. Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος γνωστοποίησε ότι η χώρα μας θα θέσει βέτο στο Συμβούλιο ώστε να μην υιοθετηθεί η πρόταση της Ιρλανδικής προεδρίας.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει την εφαρμογή του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου και να ενισχύσει αποφασιστικά το πρόγραμμα Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος, για να θωρακίσει αμυντικά και πολιτιστικά τον Ελληνισμό. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, που διοργάνωσαν από κοινού στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη, η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα και η Επιτροπή Δικαιοσύνης για την Κύπρου. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Μόνον "αρρυθμίες" διαπιστώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας στη λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών.Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Παπούλιας τόνισε ότι "είναι φυσικό να δημιουργούνται αρρυθμίες ,εξαιτίας των συναδέλφων που ήταν νέοι στη δουλειά του υπουργείου Εξωτερικών" και πρόσθεσε ότι "και ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν μια πολύ καλή συνεργασία για να ξεπεραστούν αυτές οι αρρυθμίες, οι οποίες φυσικό είναι να παρουσιάζονται σε υπουργεία με πολυπρόσωπη πολιτική ηγεσία". Ο κ.Παπούλιας πάντως, υποστήριξε ότι κατα τη γνώμη του δεν υπάρχει "διάσταση απόψεων " στο υπουργείο.

Τις προτάσεις για την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας θα καταθέσει αύριο κατά πάσα πιθανότητα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Οι προτάσεις θα σταλούν στον πρόεδρο της Ν.Δ. και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο θα συνεδριάσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να συζητήσει την εισήγηση του κ. Βαρβιτσιώτη. Σε σημερινή του συνέντευξη σε αθηναϊκή εφημερίδα ο Γιώργος Σουφλιάς ζητά την συγκρότηση κοινά αποδεκτής οργανωτικής επιτροπής για το συνέδριο και δηλώνει ότι πρέπει από τώρα ο κ. Εβερτ να ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιος. Ο βουλευτής της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας σε συνέντευξή του σε άλλη εφημερίδα δηλώνει ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία στο συνέδριο και εκτιμά ότι οι κύριοι Εβερτ και Σουφλιάς δεν δίνουν προοπτική εξουσίας στη ΝΔ. Ο Πέτρος Τατούλης ζητά την παραίτηση του κ. Εβερτ από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για φαινόμενα βίας, αυταρχισμού και καταστολής έκανε σήμερα λόγο η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της στο Κερατσίνι. Η κ. Παπαρήγα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη "νεοφιλελεύθερη πολιτική της", όπως σημείωσε, και απηύθυνε έκκληση στον ελληνικό λαό να βάλει στην ίδια μοίρα τα αιτήματα για αυξήσεις, δημόσια υγεία και παιδεία με τα αιτήματα για δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Στο μεταξύ χθες το βράδυ άγνωστοι κουκουλοφόροι έριξαν βόμβες μολότοφ στα γραφεία του ΚΚΕ στην Ηλιούπολη, στην Αττική με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Ανακοίνωση του Γραφείου τύπου του κόμματος τονίζει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρές ευθύνες επειδή αφήνει ανεξέλεγκτους τους τρομοκρατικούς μηχανισμούς.

Πανελλαδική απεργία θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ εκφράζοντας την αντίδρασή τους για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Την Τετάρτη απεργία θα πραγματοποιήσουν οι δάσκαλοι της χώρας ενώ οι καθηγητές προγραμματίζουν κινητοποιήσεις το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Οι συνταξιουχικές οργανώσεις θα εξαγγείλουν κινητοποιήσεις για τις 10 Δεκεμβρίου.

"Πέρασαν 14 χρόνια από τότε που η ελληνική κυβέρνηση καθιέρωσε την 25 Νοεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της εθνικής αντίστασης. Ήταν η ημέρα που έγινε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις", ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμα του για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος. Tο πρωί με δοξολογία στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Παντελεήμoνα Β΄.Αργότερα έγινε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Παραλία, όπου παρευρέθησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, κομμάτων, αντιστασιακών οργανώσεων καθώς και πολιτικών νεολαιών.

Σε ισχύ τίθενται από αύριο οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε εξήντα μία περιοχές της χώρας. Από τις 61 περιοχές η μεγαλύτερη αντικειμενική τιμή καθορίστηκε στη Σκόπελο και φτάνει τις 380.000 δραχμές το τετραγωνικό και η χαμηλότερη για το δήμο Μεγάρων και φτάνει τις 110.000 δραχμές. Έως το τέλος του έτους το αντικειμενικό σύστημα φορολόγησης ακινήτων θα έχει εφαρμοστεί σε όλες τις κατοικημένες περιοχές της χώρας.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των επιβατών του μοιραίου Μπόινγκ των αερογραμμών της Αιθιοπίας που έπεσε χθες στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μοζαμβίκη. Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν 59 νεκρούς ενώ 65 άτομα αγνοούνται και 52 έχουν διασωθεί. Το αεροπλάνο είχαν καταλάβει αεροπειρατές.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Ζαΐρ καθώς δεν έχουν εκτονωθεί οι συγκρούσεις μεταξύ των φυλών Τούτσι και Χούτου. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στρατιωτικών επιτελών για την αποστολή πολυεθνικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο ανατολικό Ζαΐρ έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες από τη Ρουάντα και το Μπουρούντι.

Νεφώσεις με ασθενείς βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στα Δυτικά θα εκδηλωθούν νεφώσεις με ασθενείς βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλες τις περιοχές της χώρας με εξαίρεση τις νοτιοανατολικές νησιωτικές περιοχές όπου θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Το βράδυ θα σημειωθούν στα Βόρεια ορεινά τοπικές χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στις δυτικές και βόρειες περιοχές από τις βραδινές ώρες.

Καταχωρήθηκε: 17:13:57 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01a run on Sunday, 24 November 1996 - 12:43:19