Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27.11.1996

Την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του πολιτισμού συζήτησαν το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προωθείται η πολιτική και νομοθετική διαδικασία για τη διεκδίκηση των μαρμάρων του Παρθενώνα, ζήτημα που τέθηκε από τον κ. Βενιζέλο τον περασμένο μήνα στον Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα. Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να αναλάβει τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 1997. "Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική γιατί ο πρωθυπουργός περιβάλλει με το κύρος του τους προγραμματικούς στόχους του υπουργείου Πολιτισμού", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

"Οι αποφάσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη φορολογική πολιτική είναι οι τελικές" δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος, ωστόσο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της "σε συγκεκριμένους στόχους ώστε να γίνεται αντιληπτό και το αποτέλεσμα μιας πολιτικής αντί να υπάρχει διάχυση πόρων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ευεργετική επίδραση στις ομάδες του πληθυσμού ή τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται αυτή η πολιτική". Ερωτηθείς για την περικοπή του επιδόματος των πολύτεκνων μητέρων ο Υπουργός Τύπου δήλωσε ότι με το μέτρο που λαμβάνεται υπάρχει μετακίνηση πόρων προς τις νέες μητέρες καθώς δίδεται προτεραιότητα στις μητέρες που έχουν παιδιά μέχρι έξι ετών. Σημείωσε, εξάλλου ότι η αύξηση για δαπάνες πρόνοιας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το υπουργείο Υγείας είναι σε ποσοστό 15,8% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Τη θέση ότι οι επιχειρήσεις είναι ήδη βαριά φορολογημένες επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ιάσων Στράτος ο οποίος τόνισε ότι η αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις είναι ένα αντικίνητρο για την προσέλκυση κεφαλαίων. "Είναι φυσικό το διεθνές κεφάλαιο να προτιμά τις χώρες όπου οι φορολογικοί συντελεστές είναι μικρότεροι" πρόσθεσε ο κ. Στράτος.

Στο 40% έφτασε η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων την τελευταία δεκαετία εξαιτίας των σταθεροποιητικών προγραμμάτων λιτότητας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κίτσιος σε συνέντευξη τύπου με θέμα την αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για δεύτερη 24ωρη απεργία μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Κύρια αιτήματα είναι η δημοκρατική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, η διεύρυνση του αφορολόγητου ορίου για τους εργαζόμενους από 1.300.000 δραχμές σε 2.000.000 και η κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας και στο δημόσιο, μέσα από ένα σύγχρονο και δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο.

Για "ληστρική για τα λαϊκά στρώματα φορολογική, εισοδηματική και αγροτική πολιτική της συντηρητικής και ανάλγητης κυβέρνησης" κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΚΙ. Χαρακτηρίζει δε δικαιολογημένη την αγανάκτηση και τον ξεσηκωμό και απευθύνει έκκληση στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους αγρότες να παραστούν στις αυριανές πανελλαδικές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Κριτική στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την τακτική που ακολουθούν στην οικονομία άσκησε σήμερα ο επικεφαλής της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Πολιτική Μεταρρύθμιση Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Σε δηλώσεις του έκρινε θετικά την κατάργηση των τριακοσίων φοροαπαλλαγών και τις εξαγγελίες για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε, ωστόσο, ότι το "αρνητικό στοιχείο είναι πως η κυβέρνηση δεν τόλμησε να μειώσει τα εξοργιστικά προνόμια του δημοσίου τομέα, κάτι που", όπως είπε, "υποδηλώνει με σαφήνεια τις εξαρτήσεις της κυβέρνησης Σημίτη από τις οργανωμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των συντεχνιών του Δημοσίου". Ο κ. Ανδριανόπουλος κατηγόρησε και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν αντιτάσσεται σε αυτές τις συντεχνίες και δεν καταγγέλλει τα προνόμιά τους αλλά αρέσκεται σε γενικόλογες και αόριστες ανακοινώσεις περί φορολογικής επιδρομής.

Με εκπροσώπους των αρτοποιών, των πολυτέκνων και των εργαζομένων στον ΕΟΤ συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος επέκρινε έντονα την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο κ.Μητσοτάκης σε ανακοίνωσή του για τη σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, υπενθύμισε αφήνοντας αιχμές κατά της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ, ότι η χορήγησή της ήταν πολιτική απόφαση της κυβέρνησής του "κάτι που αποφεύγουν επιμελώς να αναφέρουν πολλοί από όσους σήμερα ασχολούνται με το θέμα". Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Γ. Σουφλιάς επιχειρεί με δηλώσεις του να καταστεί η τρίτη λύση στη ΝΔ δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να μπουν στην άκρη οι σκοπιμότητες και οι μηχανισμοί και ότι ο ίδιος αποτελεί τη λύση για τη ΝΔ.

"Όσα γίνονται στη Νέα Δημοκρατία μας αφορούν μόνο στο βαθμό εκείνο που η κρίση της ΝΔ δεν θα γίνει γιατί δεν πρέπει να γίνει κρίση των θεσμών. Δεν πρέπει να αποτελέσει ένα στοιχείο κρίσης ή αποσταθεροποίησης των κοινωνικών λειτουργιών", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για την κατάσταση στο εσωκομματικό πεδίο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι το θέμα αυτό είναι πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας και όχι της Ελληνικής κοινωνίας και από εκεί και πέρα τα στελέχη της καλούνται να δώσουν τη λύση.

Την πίστη του ότι το 1997 θα είναι έτος "απογείωσης" σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων εξέφρασε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη για την πορεία του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) της Κεντρικής Μακεδονίας. Σχετικά με το 1996, ο υφυπουργός τόνισε πως "σε ό,τι αφορά τις εισροές, θα έχουμε ξεπεράσει το στόχο του 100%, ενώ σε ό,τι αφορά στις δεσμεύσεις των κονδυλίων προσεγγίζουμε το 90%", γεγονός που, όπως τόνισε, σημαίνει ότι "σιγά-σιγά φτάνουμε σε μια τέτοια φάση, που μπορούμε πλέον να πούμε ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει τις "ατμομηχανές" σε ό,τι αφορά στις υποδομές της".

Τροπολογία σύμφωνα με την οποία "επεκτείνεται ο θεσμός των προγραμματικών συμφωνιών σε όλους τους τομείς του δημοσίου τομέα που δραστηριοποιούνται στους τομείς ύδατος, ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών κατέθεσαν στη Βουλή οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννος Παπαντωνίου και Βάσω Παπανδρέου. Η κατάθεση της σχετικής διάταξης προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ. καθώς ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεόδωρος Κασσίμης ζήτησε την απόσυρση της διάταξης και την κατάθεση πλήρους σχεδίου νόμου ώστε να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για την προστασία των συμφερόντων του δημοσίου.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Κάτω Βουλής κ. Σελέσνιεφ είχε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν διμερή θέματα αλλά και οι σχέσεις των κοινοβουλίων Ελλάδας και Ρωσίας ενώ ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ρωσικής Βουλής να καταδικάσει την Τουρκική προκλητικότητα.

Την αναγκαιότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους στο κυπριακό πριν από κάθε συζήτηση για έναρξη συνομιλιών, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γ.Φεϊσέλ, ότι ο διεθνής οργανισμός θα υποστήριζε διαδικασία τύπου Ντέιτον. "Εάν πράγματι η προεργασία οδηγήσει σε σοβαρές προσδοκίες διότι θα υπάρχει κοινό έδαφος για κατάληξη, είναι κάτι το οποίο είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε θετικά", τόνισε ο κ.Κασουλίδης.

Τη διενέργεια μελέτης για τις επιπτώσεις της πολιτικής της "σκληρής δραχμής" στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων αποφάσισε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με στόχο την καταγραφή των διαστάσεων του προβλήματος. Ήδη, πάντως, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου, κατά την τελευταία τετραετία διαπιστώνεται μείωση των ελληνικών εξαγωγών στην Ευρώπη κατά 10%, ενώ το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών επί του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 1994 ανέρχεται μόλις στο 0,61%. Η μεγαλύτερη κάμψη παρουσιάζεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βορειοελλαδιτών εξαγωγέων, στη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και στις ΗΠΑ, που αποτελούν τους τρεις κυριότερους πελάτες της χώρας μας.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας αποφάσισε να θέσει σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα όλες τις στρατιωτικές μονάδες, στις πόλεις της χώρας στις οποίες η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες έχει πάρει δραματικές διαστάσεις εξαιτίας των συνεχών διαδηλώσεων οπαδών της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση καθημερινώς οργανώνει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, διαμαρτυρόμενη για την απόφαση των αρχών να ακυρώσουν τις δημοτικές εκλογές στις πόλεις όπου επικράτησαν οι υποψήφιοί της. Αυτό αναφέρει η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέντελνι Τέλεγκραφ" του Βελιγραδίου, επικαλούμενη ανώνυμες στρατιωτικές πηγές.

Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός μέχρι τη νύχτα και στις ανατολικές περιοχές της χώρας αλλά από αύριο το απόγευμα στα Δυτικά προβλέπονται και πάλι βροχές. Ειδικότερα αύριο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που το απόγευμα στα Δυτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 4 έως 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 9 έως 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης ενώ οι άνεμοι θα πνέουν Δυτικοί Βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. • • •


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01a run on Wednesday, 27 November 1996 - 15:44:36