Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 29.11.96

"Κομμένη" στα δύο είναι η χώρα απο τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας.Απο χθές οι αγρότες απέκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Αθήνας σε τέσσερα σημεία,ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προτίθενται να κλείσουν το δρόμο και στο ύψος των Τεμπών.Το πρωί εκπρόσωποι των αγροτών θα συναντηθούν με τον υπουργό Γεωργίας Στεφ.Τζουμάκα και θα θέσουν τα αιτήματά τους, που είναι να καθοριστούν νέες τιμές στα προίόντα, η ρύθμιση των χρεών, το μητρώο των αγροτών.

Κατατίθεται το πρωί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 1997, που κατα δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιαν.Παπαντωνίου είναι "ο πιο σφιχτός της τελευταίας 15ετίας".Η εισοδηματική πολιτική που θα ακολυοθήσει η κυβέρνηση ,στο πλαίσιο του προγραμματος σύγκλισης της οικονομίας με εκείνες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στους εργαζόμενους.

Την πεποίθησή του ότι ο προϋπολογισμός του 1997 είναι "ένας προϋπολογισμός δύσκολος", αλλά στοχεύει στην υποβοήθηση της ανάπτυξης της χώρας και στην σταθεροποίηση της οικονομίας, χωρίς να παραβλέπει την αναγκαιότητα της κοινωνικής πολιτικής, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των απεργών της Θεσσαλονίκης στο γραφείο του. Σε ό,τι αφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, από τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Ηλία Κοντόπουλο, που ήταν επικεφαλής και της αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε τον υπουργό, χαρακτηρίζονται "άνευ προηγουμένου" για τα δεδομένα των τελευταίων ετών, με συμμετοχή που ξεπέρασε συνολικά (ΓΣΕΕ και ΕΔΟΘ) το 50%.

"Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εξυπηρετεί το συμφέρον του τόπου" τονίζεται σε κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Τύπου. "Στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα η Ελλάδα δίνει τέσσερις κρίσιμες μάχες, τη μάχη της συμμετοχής μας στην οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης, τη μάχη της ανάπτυξης προκειμένου να αναβαθμιστεί η οικονομική υποδομή της χώρας, τη μάχη της δικαιότερης κατανομής του εισοδήματος με την ενίσχυση των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και τη μάχη για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων", σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι "προϋπόθεση για να κερδίσουμε τις μάχες και στα τέσσερα αυτά μέτωπα είναι η εξασφάλιση πρόσθετων πόρων μέσα από τη μείωση των ελλειμμάτων του κρατικού ταμείου και η ορθολογικότερη λειτουργία του κράτους".

''Η Ρωσία τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε στρατιωτικής απειλής'' δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας, Γκενάντι Ζελεζνιόφ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη. Ο Ρώσος επίσημος τόνισε ότι δεν πιστεύει πως είναι πιθανή επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και ότι υπάρχουν στην Τουρκία τέτοιοι θερμοκέφαλοι που θα ήθελαν να αρχίσουν επιθεση σε μια χώρα-σύμμαχο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε από την Ανοιξη του 1994 την πληροφορία ότι Τούρκοι εξτρεμιστές θα προέβαιναν σε εμπρησμούς και βομβιστικές επιθέσεις σε νησιά του Αιγαίου, αποκάλυψε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους. Σχολιάζοντας τη μαρτυρία Τούρκου βουλευτή ότι μέλη της οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" ευθύνονται για πυρκαγιες σε νησιά του Αιγαίου ο κ. Παπαθεμελής είπε ότι πρόκειται για "ομολογία ενός εγκλήματος" και παρατήρησε: "Οταν ήμουν υπουργός Δημόσιας Τάξης είχαμε από φιλική δύναμη αλλεπάλληλες ειδήσεις ότι πρόκειται Τούρκοι εξτρεμιστές, με εντολή βεβαίως της κυβερνήσεως τους και ενθάρρυνση, να κάνουν αυτά που στο μεταξύ γινόντουσαν, δηλαδή εμπρησμοί, βομβιστικές ενέργειες στα νησιά του Αιγαίου. Φυσικά είχαμε λάβει ορισμένα μέτρα. Φυσικά είχαμε κάνει προτάσεις στην κυβέρνηση, που υπερέβαιναν τις δυνατότητες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και έπρεπε να συμπράξουν και άλλοι. Είχαμε επίσης και μία γραπτή πληροφορία, δημοσίευμα δηλαδή τουρκικής εφημερίδας της Ανατολικής Τουρκίας, πολύ χαρακτηριστικό για τις βομβιστικές ενέργειες στη Ρόδο".

Θα στηρίξουμε την Ελλάδα στο σκοπιανό ζήτημα, αλλά και σε άλλα εθνικά θέματα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που είμαστε, δήλωσε ο πρέσβης της Χιλής, Μανουέλ Αντριά, μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο. Οι δύο άντρες συζήτησαν επίσης τις οικονομικές και πολιτιστικές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Χιλής. "Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Χιλής είναι πολύ καλές. Στο πανεπιστημιο του Σαν Ντιέγκο μάλιστα υπάρχει έδρα ελληνοκλασικών και βυζαντινών σπουδών", τόνισε ο κ.Κοσμόπουλος και συμπλήρωσε ότι συζήτησε με τον χιλιανό πρέσβη και το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας του στη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη '97.

Χαοτική μπορεί να χαρακτηρισθεί η εικόνα της ΝΔ μετά τη σύγκρουση, στο Πολιτικό Συμβούλιο των κ.Εβερτ και Μητσοτάκη. Χθες ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στην απόφαση του κ.Εβερτ για αποκλεισμό του από το Πολιτικό Συμβούλιο με γραπτή μακροσκελή δήλωση, όπου κατηγορεί τον Πρόεδρο της ΝΔ, οτι επιχείρησε να διασπάσει το κόμμα και να θέσει σε δεύτερη μοίρα τη συζήτηση για τους όρους διεξαγωγής ενός τίμιου Συνεδρίου.

Τον περασμένο αιώνα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Μικράς Ασίας μιλούσαν ελληνικά και αν δεν είχε μεσολαβήσει ο ξεριζωμός του 1922, ίσως τώρα η ελληνική γλώσσα να είχε εδραιωθεί ως επίσημη της περιοχής. Την επισήμανση αυτή έκανε ο καθηγητής του Α.Π.Θ. και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στον χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή του Δ' Πανελληνίου Συνεδρίου για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, που πραγματοποιήθηκε στην παλιά Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Κατά το χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Καπετανόπουλος, τόνισε πως ως τα μέσα του 1997, θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη, συνολικά οχτώ Πνευματικά Κέντρα ειδικά για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, και ανάμεσά τους το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Επίσης όπως σημείωσε, ο Πολιτισμός της Μικράς Ασίας, θα αποτελέσει μέρος των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ''Θεσσαλονίκη '97''.

Ικανοποιημένος με τις απαντήσεις που του έδωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, αναφορικά με τους τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης στην Κύπρο, εμφανίστηκε ο Εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Προεδρίας της ΕΕ για το Κυπριακό, Κέστερ Χίσλιπ. Ο κ.Χίσλιπ είπε πως παρόμοιες ερωτήσεις θα υποβάλει και στον Ραούφ Ντενκτάς. ''Ελπίζω'', πρόσθεσε, ''ότι θα πάρω παρόμοιες απαντήσεις''. Οπως είπε ο Ιρλανδός πρώην διπλωμάτης οι απαντήσεις που πήρε θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση της έκθεσης του προς την ιρλανδική προεδρία της Ενωσης, η οποία και θα αποφασίσει πως θα προχωρήσει.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το θέμα της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στον τομέα της άμυνας, καθώς και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ "Σύμπραξη για την ειρήνη", συζήτησε ο διοικητής της Πρώτης Στρατιάς της Ελλάδας, Δημήτρης Σπυριδώνου, με τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ της Βουλγαρίας, Ζαχαρίν Ιλίεφ και με τον διοικητή του Πρώτου Σώματος του Βουλγαρικού Στρατού, υποστράτηγο, Ιβάν Τόμοφ, στη Σόφια. Ο αντιστράτηγος κ.Σπυριδώνου έγινε δεκτός και από τον δήμαρχο της Σόφιας, Στέφαν Σοφιγιάνσκι, ενώ νωρίτερα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στη Βουλγαρία, είχε επισκεφτεί στρατιωτικές μονάδες στο νοτιοανατολικό μέρος της χώρας.

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Μουσταφά Καλεμλί στον Νορβηγό ομόλογό του για τη σύγκληση του Εξόριστου Κουρδικού Κοινοβουλίου στο Οσλο. Στην επιστολή εκφράζεται η δυσαρέσκεια του κ Καλεμλί και του τουρκικού Κοινοβουλίου και επισημαίνεται ότι το ΡΚΚ είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα 5.000 αθώους πολίτες και προσπαθεί να διαμελίσει την Τουρκία. Ο κ Καλεμλί υπογραμμίζει ότι είναι δύσκολο να εξηγηθεί στην τουρκική κοινή γνώμη το πως η Νορβηγία που έχει υπογράψει πολλά διεθνή έγγραφα για τον αντιτρομοκρατικό αγώνα επιτρέπει την σύγκλιση του Εξόριστου Κουρδικού Κοινοβουλίου το οποίο είναι παρακλάδι του ΡΚΚ καθώς και την ελεύθερη είσοδο μελών του ΡΚΚ στα εδάφη της. Ο κ Καλεμλί υποστηρίζει ότι έτσι αποδυναμώνεται ο αντιτρομοκρατικός αγώνας και έρχονται αντιμέτωπες οι δύο χώρες.

Την πληροφορία για παραβίαση του εναερίου χώρου της ΠΓΔΜ από ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος, την οποία μετέδωσε προχθες ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, διαψεύδει, με χθεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο ΄Αμυνας της γειτονικής χώρας.

Συνεχίστηκαν χθες με την ίδια ένταση οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι από οπαδούς της αντιπολίτευσης και φοιτητές.Το μεσημέρι η ''Φοιτητική Επιτροπή διαμαρτυρίας'' που συστήθηκε τις ημέρες αυτές, πραγματοποίησε μεγάλη συγκέντρωση με τη συμμετοχή περισσότερων από 20.000 φοιτητών, οι οποίοι ζήτησαν την παραίτηση του πρύτανη του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Ντραγκούτιν Βελίτσκοβιτς που ακόμη δεν έχει αποσαφηνίσει τη θέση του σχετικά με τις καθημερινές διαμαρτυρίες των φοιτητών εναντίον της ακύρωσης των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01a run on Friday, 29 November 1996 - 2:20:15