Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29.11.1996

Αποκλεισμένα είναι από το μεσημέρι και τα Τέμπη από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους επ'αόριστον, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Μπλόκα υπάρχουν στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών στους κόμβους Βόλου, Συκουρίου, Φαρσάλων, της Βιοκαρπέτ, του Βελεστίνου και των Μικροθηβών, με αποτέλεσμα η οδική συγκοινωνία Αθηνών-Θεσσαλονίκης να είναι δυνατή μόνο μέσω της παλιάς εθνικής οδού Ελασσόνας-Κατερίνης. Αποκλεισμένες είναι επίσης και οι παλαιές εθνικές οδοί Λάρισας-Λαμίας στο ύψος του Ορχομενού, Λαμίας-Καρδίτσας στη θέση Νέο Μοναστήρι Δομοκού, αλλά και η παλιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Βέροιας στο ύψος της Γέφυρας 66. Στο Συκούριο, εξάλλου, οι αγρότες έχουν αποκλείσει και τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Ο Υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα των αγροτικών χρεών τα οποία, όπως είπε, ανέρχονται σε 350 δισεκατομμύρια δραχμές. Ανακοίνωσε δε ότι συγκροτήθηκε επιτροπή από όλες τις πλευρές έτσι ώστε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου να έχει διατυπωθεί μια συνολική πρόταση. Στη συνέχεια, είπε ο κ. Τζουμάκας θα διαπιστωθούν οι δυνατότητες ρύθμισης των χρεών σε περιοχές και κλάδους που παρουσιάζουν προβλήματα.

"Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ευαισθησία σε αιτήματα που προβάλλονται από κοινωνικές ομάδες, πολύ περισσότερο όταν βλέπει δίκαια στοιχεία στα αιτήματα αυτά", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να αποδίδεται υπερβολική ένταση στις κινητοποιήσεις διότι δυσκολεύει τον διάλογο και τη συνεννόηση. "Πρέπει τα προβλήματα αυτά να αντιμετωπίζονται στη βάση των πραγματικών αναγκών που έχουν οι διεκδικούντες τη λύση των προβλημάτων τους και σε μια βάση πραγματική που έχει ένα χαρακτήρα εθνικό και συνολικά κοινωνικό" πρόσθεσε ο Υπουργός Τύπου.

"Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την πολιτική της και απέναντι στο ψέμα της αντιπολίτευσης αντιπαρατάσσει την αλήθεια του έργου της" δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι "δεν υπάρχει καμία απόφαση της κυβέρνησης για διαφημιστική καμπάνια για την πολιτική της".

Για διάλυση του κράτους κατηγόρησε ο Μιλτιάδης Εβερτ την κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής ερώτησης του για την οικονομία και τον προϋπολογισμό που έγινε σήμερα στη Βουλή, στην "ώρα του πρωθυπουργού". Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι ο εσωτερικός δανεισμός για τη χρονιά που πέρασε αυξήθηκε κατά 158%. Απαντώντας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι γνωστό πώς έχει γίνει η συσσώρευση των χρεών και τόνισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί. "Ήδη υπάρχει νομοσχέδιο για τον περιορισμό των δαπανών", είπε ο κ.Σημίτης, που συμπλήρωσε ότι ο σκοπός του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα είναι η εξοικονόμηση πόρων και ο περιορισμός των δαπανών.

Ανειλικρινή χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα νέο στοιχείο που να δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει με διαφορετικό ριζοσπαστικό τρόπο τα προβλήματα της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και στήριξης, της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της σωστής αξιοποίησης των εθνικών και κοινοτικών πόρων. Ο κ.Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για μονόπλευρη οικονομική πολιτική, για θυσίες που δεν πιάνουν τόπο και εκτίμησε ότι δεν έδωσε τα χρονικά περιθώρια ώστε να εξασφαλιστεί έγκαιρα η ενημέρωση και ο πολιτικός και κοινωνικός διάλογος.

Πρόταση νόμου για τη διευθέτηση του εκκρεμοτήτων του προσωπικού που απασχολείται στα Κοινοτικά προγράμματα θεραπείας εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες ατόμων κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία. Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης, που αφορά και τη ρύθμιση εκκρεμοτήτων του κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου, σημειώνεται ότι το έντονο πρόβλημα της καταπολέμησης των ναρκωτικών επιβάλλει άμεσες και θαρραλέες λύσεις. "Τους τελευταίους μήνες έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στη συνέχιση των προγραμμάτων θεραπείας των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες ατόμων", σημειώνει η έκθεση και προσθέτει ότι για να καλυφθεί η δαπάνη μισθοδοσίας των θεραπευτών είναι ανάγκη να τακτοποιηθεί νομοθετικά το καθεστώς απασχόλησής τους. Εξάλλου κατά τη διάρκεια της "ώρας του πρωθυπουργού" ο κ. Εβερτ δήλωσε σήμερα στη Βουλή ότι η ΝΔ θα καταθέτει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου σε περίπτωση που αποφυλακιστεί έμπορος ναρκωτικών μα απόφαση δικαστηρίου.

Θωράκιση της κοινωνίας κατά των ναρκωτικών, με κοινή συστράτευση και συνεννόηση όλων, ζήτησε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Κώστας Γείτονας ο οποίος τόνισε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πάρα πολύ σύνθετο και δύσκολο και δεν αντιμετωπίζεται ούτε με υπερβολές, ούτε με υπεραπλουστεύσεις. Ο κ. Γείτονας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που γίνεται από τα προγράμματα της ελληνικής κοινωνίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Επισήμανε δε το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν Ευρωπαϊκά προγράμματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί χρηματοδοτούν χώρες όπως η Τουρκία στις οποίες γίνεται νόμιμη παραγωγή ναρκωτικών.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον γραμματέα της πολιτικής επιτροπής Θεσσαλονίκης Ρούλη Εδιάρογλου, επισκέφθηκε τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός ενημερώθηκε για την προετοιμασία και τις εργασίες του φόρουμ "Γυναίκες για τη Βαλκανική του 2000", ενώ η αντιπροσωπεία ζήτησε τη στήριξη του κ. Πετσάλνικου. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης τόνισε ότι θα τη στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο. Οι εργασίες του φόρουμ, ξεκινούν στις 7 Δεκεμβρίου στο περίπτερο 8 της HELEXPO-ΔΕΘ με την παρουσία του Προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Διαπρεπείς ιστορικοί από όλες τις βαλκανικές χώρες, μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας Νικολάϊ Τανασόκα, το μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Γιουγκοσλαβίας Β. Εκέμεπιτς και ειδικοί για βαλκανικά θέματα καθηγητές από τα πανεπιστήμια της Σόφιας, της Αγκυρας, των Τιράνων, των Σκοπίων και του Βελιγραδίου, θα πάρουν μέρος στο διήμερο Συμπόσιο, που διοργανώνει στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από το θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, δύο μεγάλων πολιτικών μας που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για τη βαλκανική συνεννόηση.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, μετά το πρώτο εξάμηνο του 1997, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, θα υπάρξει κάποια διακοπή, διευκρίνισε ο κ. Κασουλίδης, ενώ σημείωσε ότι η πιο κατάλληλη περίοδος για κλιμάκωση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού είναι αυτή που αρχίζει τώρα.

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και σήμερα οι μαζικές αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις τόσο στο Βελιγράδι όσο και σε άλλες πόλεις της Σερβίας. Οι διαδηλώσεις άρχισαν πριν από 10 ημέρες, όταν οι αρχές αποφάσισαν την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στις πόλεις όπου επικράτησαν οι υποψήφιοι του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντνο". Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση των πολιτικών και πνευματικών φορέων και έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου αντικυβερνητική διάθεση σε όλα σχεδόν τα κοινωνικά στρώματα της σερβικής κοινωνίας.

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ θα διεξαχθεί μεθαύριο, Κυριακή. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της χώρας, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί σε 79 από τους 124 δήμους της ΠΓΔΜ και στον δήμο Σκοπίων. Τους δημοτικούς άρχοντες και τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων θα εκλέξουν 1.199.696 ψηφοφόροι.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται για αύριο κυρίως στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα. Για την Κυριακή η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει σταδιακή επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα. Αύριο, Σάββατο, στη Δυτική Ελλάδα προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους με τοπικές βροχές ή καταιγίδες, κυρίως το πρωί. Θα υπάρχουν, όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους στα ανατολικά και νότια θα είναι ισχυρές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 8 έως 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 11 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης με βροχές αλλά από αργά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου. • • •


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01a run on Friday, 29 November 1996 - 15:36:19