Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 96-12-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:24 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 2.12.96

Νέα μπλόκα στήνουν συνεχώς οι αγρότες κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης. Ηδη έχουν κλείσει και τα διόδια Νέων Μαλγάρων έξω από τη Θεσσαλονίκη, ενώ τα οδοφράγματα φτάνουν μέχρι τη Βοιωτία. Σταδιακά αποκλείουν όλες τις οδικές αρτηρίες στη Θεσσαλία,ενώ προγραμματίζονται κινητοποιήσεις και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γιώργος Πασχαλίδης ,που βρίσκεται στη Λάρισα και συνεχίζει τις επαφές με τη συντονιστική επιτροπή των αγροτών ,προσπαθεί να τους πείσει να αναστείλουν τουλάχιστον τις κινητοποιήσεις μέχρι την επιστροφή του Πρωθυπουργού Κ.Σημίτη απο τη Λισαβόνα. Την επανάληψη του διαλόγου για την άρση του αδιεξόδου ζήτησε από τους αγρότες ο Υφυπουργός Γεωργίας, Δημήτρης Σωτηρλής, ενώ από τη Θεσσαλονίκη ο έτερος υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης εκτίμησε ότι θα υπάρξει φέτος αύξηση 60 δραχμών στην τιμή του βαμβακιού. Τη συμπαράσταση του στους ξεσηκωμένους αγρότες εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Εβερτ. Στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Γεωργίας Στεφ.Τζουμάκας αναμένεται να συναντηθεί με τη συντονιστική επιτροπή των αγροτών για να βρεθεί λύση.Στο μεταξύ άρχισαν να διαφαίνονται οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά,κυρίως της Αθήνας, αφού είναι δύσκολος ο ανεφοδιασμός.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πέρασε το τελευταίο 24ωρο για την περιοχή της Ξάνθης.Παρά τη βροχή, δεν σημειώθηκαν άλλες πλημμύρες ούτε κινδύνεψαν ζωές και περιουσίες. Ο μέχρι στιγμήςο απολογισμός είναι τρεις νεκροί, ανάμεσα τους πατέρας με την 14χρονη κόρη του και μεγάλες ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και καλλιέργειες. Πολλά χωριά εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα ,κυρίως στην ορεινή περιοχή του νομού,ενώ σ΄ολόκληρο το νομό εφαρμόζεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης "Ξενοκράτης". Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας,καθώς και οι πολιτικές υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν νέα επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Τη χορήγηση ειδικού επιδόματος 200.000 στους πληγέντες και τη μεταφορά των αστέγων σε ξενοδοχεία ανακοίνωσε ο Νομάρχης Ξάνθης, Παναγιώτης Σαλτούρος. Στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο της ΝΔ, με επικεφαλής τον Αχιλλέα Καραμανλή. Τη συμπάθεια του προς όλους τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της περιοχής εκφράζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Καταστροφές χωρίς όμως θύματα έχει υποστεί και ο Νομός Ροδόπης.

Στη Λισαβόνα βρίσκεται απο χθές ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Θέμα της Διάσκεψης είναι οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η κατάσταση στις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουόρεν Κρίστοφερ, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Νετσμετίν Ερμπακάν και τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη.

Εντείνεται η διαμάχη στη Νέα Δημοκρατία.Ο επίτιμος πρόεδρος,πρώην Πρωθυπουργός Κων.Μητσοτάκης,που περιοδεύει στην Ευρυτανία, δήλωσε ότι κανένας μηχανισμός δε μπορεί να αγνοήσει και να στρεβλώσει τη δύναμη και τη βούληση της βάσης του κόμματος.Απο το περιβάλλον του προεδρου της Νέας Δημοκρατίας σχολιάστηκε η νέα φραστική επίθεση του κ.Μητσοτάκη και τονίστηκε ότι "όσο ο κ.Μητσοτάκης προσπαθεί να προβάλλει το προσωπικό του πρόβλημα η Νέα Δημοκρατία θα ασχολείται με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ιωάν.Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη στην εφημερίδα "το Βήμα της Κυριακής" προτείνει την παραίτηση και του κ.Μητσοτάκη και του κ.Εβερτ απο την διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος στο προσεχές συνέδριο, για να ξεπεραστεί η κρίση και το κόμμα ενωμένο να ασχοληθεί με την εποικοδομητική αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, χαρακτηρίζοντας την οικονομική πολιτική που ακολουθείται και τα σημερινά μέτρα αναγκαία για να ενταχθεί η χώρα μας στο χώρο του κοινού Ευρωπαϊκού νομίσματος, μέχρι το 2000.''Η οικονομική πολιτική είναι τμήμα μιας συνολικής αναπτυξιακής στρατηγικής, την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ'', σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Τριήμερη απεργία στις 11,12 και 13 Δεκεμβρίου αποφάσισαν οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης,σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.Οι καθηγητές αποφάσισαν ακόμη να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, στην περίπτωση που δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους απο την κυβέρνηση.

Στην οικονομική πολιτική αναφέρθηκε και ο Προεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος,που τόνισε ότι ο λαός πρέπει να ενημερώνεται για το στόχο των θυσιών στις οποίες καλείται να συμμετάσχει απο την κυβέρνηση.Εμμεση απάντηση στον κ.Στεφανόπουλο έδωσε απο τα Ιωάννινα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Δρύς, που υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα ενημερωσει πλήρως το λαό για τον προϋπολογισμό και τους στόχους που θέτει η κυβέρνηση.

Συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο δίνει το απόγευμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μ.Εβερτ.Θα αναφερθεί κυρίως στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στις αντιδράσεις των εργαζομένων και των αγροτών.

Την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ζήτησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Κων.Καραμανλής, μιλώντας χθές σε συγκέντρωση με θέμα "Μακεδονία:Παρελθόν,παρόν και μέλλον". Ο κ.Καραμανλής είπε ότι προκαλεί προβληματισμό η ιδέα της σύνθετης ονομασίας, μήπως και δημιούργησε προϋποθέσεις διεκδίκης κάποιας "εθνολογικής βάσης".

Συγκέντρωση και πορεία πρός το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποίησαν χθες οι πολύτεκνοι της Μακεδονίας και της Θράκης.Οι σύλλογοι πολυτέκνων διαμαρτύρονται για την περικοπή των επιδομάτων στις πολύκνες μητέρες και ζητούν την άμεση επανόρθωση απο την πλευρά της κυβέρνησης.Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και στις άλλες περιοχές, όπου οι πολύτεκνοι εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών.

Τα πενήντα χρόνια απο την ίδρυση του "Δημοκρατικού Στρατού" τίμησε χθες η κομματική οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Σε ειδική εκδήλωση , που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο "Ιωαν.Βελλίδης" στελέχη του ΚΚΕ και παλιοί αγωνιστές τίμησαν τους παλιούς συντρόφους.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ.Ο δεύτερος γύρος των εκλογών πραγματοποιήθηκε σε 79 δήμους της χώρας και στο δήμο των Σκοπίων.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση έχει κερδίσει τους περισσότερους δήμους,ενώ σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέρχονται σε συνεργασία για να κερδίσουν τουλάχιστον το δήμο της πρωτεύουσας.

Μεσολαβητική πρωτοβουλία μεταξύ του Προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και των ηγετών της αντιπολίτευσης ανέλαβαν σήμερα στο Βελιγράδι δυτικοί διπλωμάτες, με στόχο την εξεύρεση λύσης στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας της ακύρωσης του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών τις 17ης Νοεμβρίου. Εξάλλου, για δωδέκατη ημέρα σήμερα συνεχίστηκαν οι αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς ζήτησε και πάλι την παραίτηση του Προεδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον οποίο θεωρεί ως υπαίτιο, για την ακύρωση των εκλογών σε δήμους, όπου είχαν κερδίσει οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης και μεταξύ αυτών,συμπεριλαμβάνεται και ο δήμος Βελιγραδίου. Οι ηγέτες του ''Ζάγιεντνο'' έχουν εξαγγείλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους από αύριο.

Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με βροχές και χιόνια στα ορεινά της Βόρειας και κεντρικής Ελλάδας προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Σταδιακά, όμως, θα βελτιωθεί στη συνέχεια, από τα Βορειδυτικά στην αρχή. Για την Αττική προβλέπει αρχικά νεφώσεις με βροχές και καταιγ'ιδες, αλλά από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί, 7-8 μποφόρ και γρήγορα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 12 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Για τη Θεσσαλονίκη η ΕΜΥ προβλέπει νεφώσεις με βροχές ή καταιγίδες και το απόγευμ θα υπάρχει σχετική βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι, 4-5 μποφόρ, αλλά αργότερα θα ενισχυθούν σε βόρειους ισχυρούς, 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.02 run on Monday, 2 December 1996 - 15:21:20