Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 96-12-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:34 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 7.12.1996

Την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων θα εξετάσουν οι Επιτροπές των αγροτών σε πανελλαδική σύσκεψη που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στη Λάρισα. Ο αριθμός των τρακτέρ που βρίσκονται στα μπλόκα έχει φθάσει τα 6.500. Κινητοποιήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα και οι αγρότες της Κρήτης, ενώ την Τρίτη διοργανώνεται συλλαλητήριο στην Καρδίτσα. Στο μεταξύ, αγωγές κατά των αγροτών απειλεί να καταθέσει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, διεκδικωντας αποζημιώσεις.

Η κυβέρνηση δε θα υποκύψει σε εκβιασμούς προειδοποίησε χθες τους αγρότες ο Πρωθυπουργός. Μιλώντας χθες στη Βουλή, κατά την ''ώρα του Πρωθυπουργού'', ο κ.Σημίτης έκανε λόγο για μικρή συντεχνιακή ομάδα που δρά με εκβιαστικό τρόπο σε βάρος όλων των άλλων ομάδων του πληθυσμού και θέτει σε κίνδυνο την εργασία των υπολοίπων εργαζομένων. Ο Μιλτιάδης Εβερτ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για προεκλογικά ψέματα στον ελληνικό λαό ενώ η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι η κυβέρνηση σέβεται τη δημοκρατία των χορτάτων και χτυπάει τη δημοκρατία των φτωχών. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι η πολύπλευρη κοινωνική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με κυβερνητικά τελεσίγραφα και αυταρχισμό ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας έκανε λόγο για ανάλγητη και ταξική πολιτική και για σκληρή συντηρητική κυβέρνηση. Εξάλλου ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων.

Τις πληγείσες από την πρόσφατη θεομηνία περιοχές της Ξάνθης επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο. Ο κ.Στεφανόπουλος θα μεταβεί οδικώς στις κοινότητες Μύκης και Εχίνου και το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Δ' Σώμα Στρατού στην Ξάνθη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην κοινότητα Γενισέας.

Στην Ξάνθη συνεχίζονται οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών στις υποδομές του νομού και οι εργασίες αποκατάστασης του κεντρικού οδικού δικτύου. Η καταβολή των επιδομάτων των 200.000 δρχ. στις οικογένειες που επλήγησαν από τη θεομηνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα, ενώ σύμφωνα με τον αντινομάρχη, κ. Ατματζίδη, σύντομα θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες ενίσχυσης των αναχωμάτων στον ποταμό Κόσυνθο. Την ίδια ώρα σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρχές στο νομό Εβρου, λόγω της υπερχείλισης φραγμάτων του ποταμού Αρδα. Ηδη χιλιάδες στρέμματα καλιεργήσιμης γης έχουν πλημμυρίσει.

Ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του διήμερου Συμποσίου με θέμα ''Ελ.Βενιζέλος-Αλ.Παπαναστασίου, 60 χρόνια μετά: η ιδέα της διαβαλκανικής συνεργασίας'', που διοργάνωσε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με εισηγήσεις τους στο Συμπόσιο, ακαδημαϊκοί, ιστορικοί και δημοσιογράφοι από όλες τις βαλκανικές χώρες τόνισαν την ευεργετική επίδραση που θα έχει στην κατεύθυνση αυτή, η Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων που δημιουργεί το Μ.Π.Ε

"Η μεγάλη πρόκληση τώρα στο τέλος του αιώνα -στις χώρες της Ν.Α Ευρώπης και της Βαλκανικής- είναι η σταθερότητα και η συνεργασία στο χώρο αυτό. Σε αυτό το δίπτυχο επικεντρώνεται και η σημασία της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας που πρέπει να αναπτυχθεί", επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Στέλιος Περράκης, σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. "Οι διεθνείς πρωτοβουλίες που έχουν ως πλατφόρμα την ΕΕ, αλλά και οι ευρωπαϊκές διαδικασίες για καλή γειτονία, συμβάλλουν στην προώθηση όλων αυτών των δραστηριοτήτων που θα επιτρέψουν στην περιοχή την εμπέδωση των αλλαγών που έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται σταδιακά στις χώρες αυτές, τόσο σε νομικό όσο και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο", τόνισε ο κ. Περράκης.

Κάτω από το 8% βρίσκεται ο πληθωρισμός για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 1973. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ο πληθωρισμός το Νοέμβριο υποχώρησε στο 7,7% από 8,3% που ήταν τον Οκτώβριο. Τον Απρίλιο του 1973 ήταν 7,2%.

Δεν υπάρχει θέμα μορατόριουμ ούτε για τις πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, ούτε για τη διεξαγωγή ασκήσεων των Ενόπλων μας Δυνάμεων στο Αιγαίο, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος σημείωσε ότι υπήρξε διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα αλλά η συζήτηση έχει διακοπεί.

"Η παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι η τελευταία δυνατότητα για να λύσουμε ειρηνικά τα προβλήματά μας με την Τουρκία", υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης και ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να μην αμφισβητούν τη σκοπιμότητα της παραπομπής στη Χάγη διότι, όπως είπε, "δυστυχώς όλες οι ειρηνικές μέθοδοι που μας επιδεικνύονται είναι οι ευθείες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, διαπραγματεύσεις από τις οποίες η χώρα μας έχει πικρότατη εμπειρία". Απαντώντας στη Βουλή, στην επισήμανση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Μιλτιάδη ΄Εβερτ, ότι υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα μας να απεμπολίσει το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, επανέλαβε ότι "η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο τη δυνατότητα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια και ότι οποιαδήποτε οριοθέτηση και να γίνει δεν πρόκειται να μεταβάλλει το δικαίωμά της αυτό".

Επαναλαμβάνονται στις 17 Δεκεμβρίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων των δυο χωρών, πρέσβεων Χρήστου Ζαχαράκι και Ιβαν Τόσεφσκι υπό την αιγίδα του μεσολαβητού του ΟΗΕ Σάυρους Βανς. Η προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου συνάντηση των εκπροσώπων, όπως είναι γνωστό, είχε αναβληθεί λόγω έκτακτης οφθαλμολογικής επέμβασης που έκανε ο κ.Βανς.

Ακαρπη απέβη η χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ με τον υφυπουργό Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Κουτσούκος κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους σε δυναμική συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 17 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει για το μισθολόγιο την ερχόμενη Τρίτη.

Συναλλαγματικό συμβούλιο θα αποκτήσει εντός των επομένων δύο μηνών η Βουλγαρία, προκειμένου να επιτευχθεί η ανόρθωση της οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΠΕ) ο διευθυντής του εβδομαδιαίου πολιτικού περιοδικού "Σεγκά", Βάλερι Ζαπριάνοφ που συμμετείχε στο διαβαλκανικό συμπόσιο με θέμα "Ελ.Βενιζέλος-Αλ.Παπαναστασίου, 60 χρόνια μετά: η ιδέα της διαβαλκανικής συνεργασίας", που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Μ.Π.Ε. Ο κ. Ζαπριάνοφ επισήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας του κατάλληλου οικονομικού πλαισίου για την ύπαρξη του συναλλαγματικού συμβουλίου ενώ εκτίμησε ως σημαντικό τον αντίκτυπό του στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Να διαχωρίσει τη θέση του από την άποψη που εξέφρασε η ρωσική διπλωματία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στη Λισαβόνα ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν, ο εκ των ηγετών του συνασπισμού "Ζάγιεντνο", Βουκ Ντράσκοβιτς. Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική διπλωματία είχε αρνηθεί, κατά τη Σύνοδο, να προχωρήσει στην καταδίκη των μεθοδεύσεων των σερβικών αρχών για ακύρωση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου. Μιλώντας σε συγκέντρωση του συνασπισμού "Ζάγιεντνο" στο Βελιγράδι, ο κ. Ντράσκοβιτς εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να προστατεύει το καθεστώς του Μιλόσεβιτς.

Περί το 60% φθηνότερες είναι πλέον οι μέσω σιδηροδρόμου εμπορευματικές μεταφορές προς Γιουγκοσλαβία, μετά και τη νέα συμφωνία ενιαίου τιμολογίου που υπέγραψε ο ΟΣΕ με τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων των Σκοπίων. Το ενιαίο τιμολόγιο, που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών ήδη από τα τέλη του 1995 -και εφαρμόστηκε καθ' όλο το τρέχον έτος- επεκτείνεται και για το 1997. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη για παράταση του επ' αόριστον, εφόσον αυτό δεν καταγγελθεί από ένα εκ των δύο δικτύων.

O Τούρκος Πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν υποκύπτοντας σε πιέσεις -κι όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας του- αποκάλυψε ότι προτίθεται να ακυρώσει συμφωνία με ισραηλινή εταιρεία αεροσκαφών στην οποία είχε ανατεθεί ο εκσυγχρονισμός 54 μαχητικών αεροσκαφών Φάντομ F4, δαπάνης περίπου ενός δισεκατομμυρίου μάρκων. Ο Ερμπακάν αιτιολόγησε την απόφαση του να ακυρώσει τη συμφωνία, στην οποία εξάλλου είχε ασκήσει έντονη κριτική ευρισκόμενος στην αντιπολίτευση με το επιχείρημα ότι η σχετική δαπάνη θα υπερβεί τελικά τα 800 εκατομμύρια δολάρια, ενώ παράλληλα εξέφρασε αμφιβολία για τις δυνατότητες της συγκεκριμένης εταιρείας (IAI).

Τοπικές νεφώσεις και ανέμους μέτριας έντασης προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ αναμένεται να σημειωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις. Το πρωί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 0 έως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα Ηπειρωτικά από 4 έως 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης ενώ το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Saturday, 7 December 1996 - 8:30:24 UTC