Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-12-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:46 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 7.12.1996

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες, κατά την πανελλαδική σύσκεψη των αγροτικών επιτροπών στη Λάρισα, η οποία οληκληρώθηκε το απόγευμα. Εξάλλου, με επιστολή που απηύθυναν προς τον Πρωθυπουργό επανέλαβαν το αίτημά τους για συνάντηση μαζί του και τόνισαν ότι καθιστούν υπεύθυνη την κυβέρνηση για την περαιτέρω όξυνση της κατάστασης.

Την ευχή του να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών με τον καλύτερο τρόπο και το συντομότερο δυνατό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος σε σύντομη συνομιλία που είχε με τους αγρότες στα μπλόκα του Στρυμόνα και της Χρυσούπολης, καθ'οδόν προς την Ξάνθη. Ο κ. Στεφανόπουλος δήλωσε προς τους αγρότες ότι θα διατυπώσει στην κυβέρνηση τις απόψεις του σχετικά με τα αιτήματά τους.

"Ο διάλογος είναι εκείνος που μπορεί αυτή την ώρα να εκτονώσει την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η ευθύνη του διαλόγου ανήκει στην κυβέρνηση", τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σχολιάζοντας από τη Θεσσαλονίκη τους κυβερνητικούς χειρισμούς όσον αφορά τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Εξάλλου, περνώντας από μπλόκα αγροτών στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, απηύθυνε προς τους αγρότες πρόταση για διάλογο.

Την πραγματοποίηση μιας πολιτιστικής Βαλκανιάδας στη Θεσσαλονίκη και την καθιέρωση του 1997 ως έτους διαβαλκανικής συνεργασίας, πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε χαιρετισμό του στη συνάντηση "Γυναίκες για τη Βαλκανική του 2000", που γίνεται στην πόλη μας. "Οι αρχές και οι στόχοι της διαβαλκανικής συνεργασίας πρέπει να ενταχθούν σε έναν μόνιμο θεσμό, μια διαδικασία τύπου "Ελσίνκι", την οποία έχουμε προτείνει εδώ και πολύ καιρό", τόνισε ο κ.Κωνσταντόπουλος.

Στο Δουβλίνο θα μεταβεί την ερχόμενη Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαικού Συμβουλίου. Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης. Ο κ.Σημίτης θα αναχωρήσει στις 11 το πρωί της Πέμπτης και θα επιστρέψει την Κυριακή το απόγευμα στην Αθήνα.

Αποφασισμένη φαίνεται η ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει στην απεργία που έχει εξαγγείλει για τις 17 Δεκεμβρίου, εκτιμώντας ότι στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, δεν ρυθμίζει τα φλέγοντα προβλήματα, αναφορικά με το ύψος των αποδοχών και τη διάρθρωση του μισθολογίου. Την Τρίτη αποφασίζει η ΓΣΕΕ για κινητοποιήσεις, ενώ την ίδια μέρα πραγματοποιούν συλλαλητήριο οι συνταξιούχοι. Από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου απεργούν οι καθηγητές, στις 17 και 18 οι δάσκαλοι, ενώ τριήμερη απεργία από τις 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιούν οι τελωνειακοί υπάλληλοι.

Ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του διήμερου Συμποσίου με θέμα ''Ελ.Βενιζέλος-Αλ.Παπαναστασίου, 60 χρόνια μετά: η ιδέα της διαβαλκανικής συνεργασίας'', που διοργάνωσε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με εισηγήσεις τους στο Συμπόσιο, ακαδημαϊκοί, ιστορικοί και δημοσιογράφοι από όλες τις βαλκανικές χώρες τόνισαν την ευεργετική επίδραση που θα έχει στην κατεύθυνση αυτή, η Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων που δημιουργεί το Μ.Π.Ε

Την άποψη της, ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση μπορεί να γίνει μόνο μετά την τελική λύση του κυπριακού και εφόσον ήδη είναι μέλος και η Τουρκία, επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ, ύστερα από τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με το Βρετανό ομόλογο της Μάλκολμ Ρίφκιντ. Η κ.Τσιλέρ ανέφερε ότι τις θέσεις της, υποστηρίζουν στα κατεχόμενα ο Ραούφ Ντενκτάς, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Δημοκρατικό Κόμμα. Αντίθετα τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση χωρίς να είναι απαραίτητα μέλος και η Τουρκία, υπό τον όρο να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Στην Κωνσταντινούπολη θα μεταβεί αύριο ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα πενήντα χρόνια του τουρκοκυπριακού πολιτιστικού συνδέσμου που διοργανώνεται σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης.

Νέο χαρτονόμισμα, των 10.000 λέβα, η αξία του οποίου υπερβαίνει τον κατώτατο εργατικό μισθό στη χώρα, θέτει σε κυκλοφορία η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας από την προσεχή Δευτέρα. Με την κυκλοφορία του νέου χαρτονομίσματος, η Κεντρική Τράπεζα δεν επιταχύνει την αύξηση του πληθωρισμού, αλλά αντιδρά στους γρήγορους ρυθμούς υποτίμησης του εθνικού νομίσματος, λεβ, όπως διαβεβαίωναν στελέχη της Τράπεζας. Τα χαρτονομίσματα των 10.000 λέβα έχουν τυπωθεί στη Γερμανία.

Επαναλαμβάνονται στις 17 Δεκεμβρίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων των δυο χωρών, πρέσβεων Χρήστου Ζαχαράκι και Ιβαν Τόσεφσκι υπό την αιγίδα του μεσολαβητού του ΟΗΕ Σάυρους Βανς. Η προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου συνάντηση των εκπροσώπων, όπως είναι γνωστό, είχε αναβληθεί λόγω έκτακτης οφθαλμολογικής επέμβασης που έκανε ο κ.Βανς.

Τοπικές νεφώσεις και ανέμους μέτριας έντασης προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ αναμένεται να σημειωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις. Το πρωί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 0 έως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα Ηπειρωτικά από 4 έως 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης ενώ το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Saturday, 7 December 1996 - 18:34:53 UTC