Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-12-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:17 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 9.12.1996

Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας από τις αγροτικές κινητοποιήσεις οι οποίες συνεχίζονται, με αμείωτη ένταση, σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Συγκεκριμένα πλήττονται σημαντικά οι συγκοινωνίες, οι μεταφορές, το εμπόριο, οι εξαγωγικές δραστηριότητες και οι παραγωγικές επιχειρήσεις. Οι απώλειες από τις αγροτικές κινητοποιήσεις στον τομέα των μεταφορών υπολογίζονται σε 22 δισεκατομμύρια. Οι αγρότες πραγματοποίησαν το απόγευμα αγροτικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, ενώ προετοιμάζουν μαζικό συλλαλητήριο αύριο το μεσημέρι στην Καρδίτσα. Στη Μακεδονία και τη Θράκη, έχουν αποσυρθεί οι αγρότες από το μπλόκο στο 9ο χλμ. της εθνικής οδού Κοζάνης-Θεσσαλονίκης, ενώ επιτρέπουν από το πρωί τη διέλευση των επιβατικών αυτοκινήτων και των λεωφορείων από το οδόφραγμα της παλιάς εθνικής οδού Κομοτηνής- Ιάσμου, όχι όμως και των φορτηγών αυτοκινήτων που μεταφέρουν εμπορεύματα. Στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη, πάντως, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με την ίδια ένταση, ενώ το απόγευμα οι αγρότες του Λαγκαδά απέκλεισαν στο Δερβένι το δρόμο που οδηγεί προς Δράμα, Καβάλα, Σέρρες και Κιλκίς.

Τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών θα εξετάσει στην αυριανή του συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά τη συνεδρίαση αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Το μεσημέρι συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ υπό τον πρωθυπουργό, ενώ νωρίτερα ο κ. Σημίτης είχε συνεργασία με τους υπουργούς Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα και Δημόσιας Τάξης Γιώργο Ρωμαίο. Στο μεταξύ, συνεχίζεται σε όλη τη χώρα η εκστρατεία ενημέρωσης των αγροτών για τις κυβερνητικές θέσεις εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών.

"Οι απαντήσεις της κυβέρνησης είναι οι τελικές για όλα τα αιτήματα των αγροτών" επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος, όμως τόνισε ότι "η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει έναν θεσμικό, εθνικού χαρακτήρα, διάλογο για τα προβλήματα της γεωργίας". Έθεσε, ωστόσο, ως προϋπόθεση την απελευθέρωση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. "Όσο οι δρόμοι παραμένουν κλειστοί δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συνεννόηση διότι αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει καλή πίστη και διάθεση για συνεννόηση και εξεύρεση λύσης" σημείωσε ο Υπουργός Τύπου και κάλεσε τους αγρότες να συναισθανθούν τις ευθύνες που έχουν και τα προβλήματα που προκύπτουν από την κινητοποίησή τους. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό στην οποία κάνει λόγο για απαράδεκτη ολιγωρία που οδηγεί τους αγρότες σε αδιέξοδο. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη με την οποία ζητά τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει στους εκβιασμούς μιας ομάδας αγροτών καθώς κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε ολόκληρο το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου σε παρέμβασή του με αφορμή το θέμα των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών. "Το ΠΑΣΟΚ που εξελέγη στην κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια έχει την εντολή να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να το παραβιάσει" είπε ο κ. Παπαντωνίου και επισήμανε ότι η οικονομία έχει σημειώσει πολύ σημαντικά βήματα, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 7,7% και αναμένεται νέα μείωση τους επόμενους μήνες.

Έκκληση στον πρωθυπουργό να προβεί σε διάλογο με τους αγρότες απηύθυνε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Ο κ. Εβερτ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της κυβέρνησης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε διάλογο με τους αγρότες, ανεξάρτητα από το αν θα αποδεχτεί ή όχι τα αιτήματα των αγροτών.

Απτές και συγκεκριμένες λύσεις στο εντονότατο πρόβλημα που ταλανίζει -από το καλοκαίρι- τις 350 οικογένειες των απολυμένων της GOODYEAR, έδωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Εξάλλου υπογράμμισε ότι στον τομέα της απασχόλησης θα σημειωθούν τεράστια βήματα εντός του 1997, με την καθιέρωση της κάρτας απασχόλησης, από τον προσεχή Φεβρουάριο. Με το νέο αυτό σύστημα υπολογίζεται ότι μόνο κατά τη διάρκεια του προσεχούς έτους θα δημιουργηθούν 50.000 νέες θέσεις εργασίας. Κατά τη διάρκεια κοινής σύσκεψης με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, εκπροσώπων των απολυμένων της GOODYEAR, καθώς και συνδικαλιστικών και επαγγελματικών σωματείων της Βόρειας Ελλάδας, ο κ.Παπαϊωάννου, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εργασίας, Χρήστο Πρωτόπαπα παρουσίασαν ένα τοπικό σύμφωνο επαγγελματικής αποκατάστασης, που εκπόνησε η κυβέρνηση και θα εφαρμοστεί πιλοτικά για τους απολυμένους. Πλεονέκτημα του εν λόγω συμφώνου είναι ότι υπερβαίνει τις επιδοματικές λύσεις και δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές πλήρους επανένταξης στην αγορά εργασίας.

΄Άριστες χαρακτήρισε τις σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μεγαλονήσου Γιαννάκης Κασουλίδης, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της αμερικανικής πρότασης για μορατόριουμ πτήσεων. Ο κ.Κασουλίδης τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική και εξήγησε ότι για το θέμα της αμερικανικής πρότασης για μορατόριουμ πτήσεων ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών η κυβέρνηση δεν διαπίστωσε διαφορετικές γραμμές επί του θέματος. Εξήγησε επίσης, ότι ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης επικοινώνησε τηλεφωνικώς από τη Λισαβόνα με τον ΄Έλληνα υπουργό Εθνικής ΄Αμυνας ΄Ακη Τσοχατζόπουλο προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση στα υπό συζήτηση θέματα.

Άσκηση ψυχολογικής, αλλά και σωματικής βίας κατά των γυναικών, και γενικότερα όλων των υποψηφίων των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις τελευταίες Γενικές Εκλογές στην Αλβανία, που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Μαΐου του 1996, κατήγγειλε το μέλος του Προεδρείου του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου των Τιράνων, Άρτα Ντάντε, στην ομιλία της στο διήμερο Forum με θέμα "Οι Γυναίκες της Βαλκανικής για το 2000". Το Forum που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Γυναικών της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού ολοκληρώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη σύνοδος, σε επίπεδο υπουργών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου πραγματοποιείται στη Σιγκαπούρη με τη συμμετοχή 127 χωρών-μελών του οργανισμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ιδρύθηκε το 1995 με στόχο να αντικαταστήσει τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου, τη γνωστή GATT, και να επιβλέπει τη λειτουργία του εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο επίκεντρο των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τις εργασίες της συνόδου είναι οι προσπάθειες φιλελευθεροποίησης του εμπορίου. Στη σύνοδο αναμένεται να υπάρξουν και πολλές διαφωνίες των εκπροσώπων των χωρών-μελών που σχετίζονται με τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, όπως αν θα πρέπει οι κανονισμοί που αφορούν το εμπόριο να περιλαμβάνουν και τα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς και θέματα που άπτονται της φιλελευθεροποίησης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Aρχίζει εντός των ημερών η δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης των είκοσι διατηρητέων κτιρίων της Ανω Πόλης, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι εργασίες. Τα είκοσι κτίσματα, που ανήκουν σε ιδιώτες, επελέγησαν διότι βρίσκονται κατά μήκος των έντεκα ειδικών διαδρομών που έχουν σχεδιαστεί στο πλαίσιο του έργου "Ανάπλαση της Ανω Πόλης", συνολικού προϋπολογισμού 6,8 δισεκατομμυρίων δραχμών. Η χρήση των κτιρίων δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αν και υπάρχουν πολλές σχετικές προτάσεις και σκέψεις, κυρίως από πολιτιστικά ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς που στοχεύουν στο να αποκεντρώσουν τη δράση τους. Κατά τη διάρκεια των εργασιών για την αποκατάσταση των διατηρητέων, θα οριστεί ειδική επιτροπή, προκειμένου να εξετάσει τις προοπτικές για την αξιοποίησή τους.

Άστατο καιρό σε ολόκληρη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις και βροχές προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στα Δυτικά, τα Κεντρικά και τα Βόρεια οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι περιορισμένη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 2 έως 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 7 έως 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Για τη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα βροχής μετά το μεσημέρι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Monday, 9 December 1996 - 18:39:44 UTC