Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 96-12-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:57 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16.12.1996

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Οι συντονιστικές επιτροπές των αγροτών της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης ανακοίνωσαν, μετά από κοινή συνεδρίασή τους, ότι επιμένουν στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, εφόσον δεν ικανοποιούνται από την κυβέρνηση τα βασικά αγροτικά αιτήματα. Στη Βόρεια Ελλάδα παραμένουν τα μπλόκα στα Μάλγαρα,στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης Αθήνας, όπου εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένες 50 περίπου νταλίκες από άλλες χώρες. Όμως, οι αγρότες ελευθέρωσαν το δρόμο προς τις Σέρρες και η συγκοινωνία διεξάγεται χωρίς πρόβλημα. Μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στον Προμαχώνα, όπου παραμένει το μπλόκο με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη εγκλωβισμένα φορτηγά αυτοκίνητα, που είχαν προορισμό την ελληνική αγορά.

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας προκειμένου να θέσει,σήμερα στον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φραντς Βιχλερ, το αίτημα των αγροτών για αποζημιώσεις στις παραγωγές που έχουν πληγεί από θεομηνίες. Στη συνέχεια ο κ. Τζουμάκας θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας. "Στόχος της χώρας είναι να δηλώσει ο επίτροπος ότι θα εξετάσει το αίτημα της χώρας για τις αποζημιώσεις αυτές" δήλωσε ο Έλληνας υπουργός ο οποίος διευκρίνισε ότι θα επανεκτιμηθούν οι ζημιές από τις θεομηνίες στις περιοχές Καρδίτσας, Τρικάλων και Φαρσάλων.

Επέστρεψε χθες το απόγευμα στην Αθήνα η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη που έλαβε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Δουβλίνο. Η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της από τα αποτελέσματα της Συνόδου ενώ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης διατύπωσε την εκτίμηση ότι το κείμενο της Ιρλανδικής Προεδρίας για την ανάγκη σεβασμού των εξωτερικών συνόρων και της κυριαρχίας των κρατών - μελών αποτελεί μια καλή βάση για συζήτηση στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

Παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντάλλαξαν απόψεις ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου και η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε η Ιρλανδική Προεδρία μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Ο κ.Παπανδρέου μιλώντας στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε τη συζήτηση ειλικρινή ενώ αναφέρθηκε στη συμφωνία Παπούλια - Γιλμάζ και στα θέματα των Ιμίων, της υφαλοκρηπίδας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και το Κυπριακό. Η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πρότεινε να συζητηθούν "πακέτο" τα ελληνοτουρκικά ενώ έλαβε την απάντηση από τον κ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα δεν συζητά για κυριαρχικά δικαιώματα, για ελληνικό έδαφος, και ανατροπή του στάτους κβο.

Αρχίζει αύριο το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1997.Στο μεταξύ απο σήμερα αρχίζει εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων. Σήμερα και αύριο απεργούν οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί ,οι γεωτεχνικοί υπάλληλοι και οι ναυτεργάτες.Αύριο θα πραγματοποιηθεί η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και η τρίωρη στάση της ΓΣΕΕ,ενω θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο τη Βουλή.

Κοινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ύστερα απο απόφαση του Μ. Εβερτ.Ο Γιώργος Σουφλιάς κατηγόρησε τον πρόεδρο του κόμματος,ότι κωλυσιεργεί σκόπιμα τις διεργασίες για το συνέδριο ,ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Ράλλης τον κατηγόρησε για τη στάση του στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

''Ο προϋπολογισμός του 1997 είναι ο κρίσιμος κομβικός προϋπολογισμός στην αλυσίδα των προϋπολογισμών σύγκλισης 1994 -1998. Η υλοποίηση αυτής της οικονομικής πολιτικής είναι μονόδρομος . Δεν υπάρχει άλλη επιλογή'', τόνισε ο Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης και Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης, μιλώντας χθες σε ημερίδα διαλόγου για την οικονομική πολιτική, που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ. Ο κ.Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης και σημείωσε ότι στόχοι αυτού του προϋπολογισμού είναι η ανάπτυξη, σύγκλιση και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η κοινωνική συνοχή και η ισχυρή Ελλάδα.

Αρχίζει στις 9 το πρωί η κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού , με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και τη διακομματική επιτροπή της Βουλής.Αντικείμενο της συνεδρίασης,που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθεσης,θα είναι ο απολογισμός του έργου του ΣΑΕ, απο την ημέρα της εκλογής του πρίν ένα χρόνο και ο προγραμματισμός για το επόμενο έτος.

Τη συγκρότηση ενός σταθερού συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ των Βαλκάνιων υπουργών σε συγκεκριμένους τομείς αλλά και τη σύσταση ενός οικονομικού συμβουλίου κατά το πρότυπο της ΕΖΕΣ πρότεινε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μεταφορών Χάρης Καστανίδης μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το περιφερειακό τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με τον κ Καστανίδη στόχος του συμβουλίου συνεργασίας των Βαλκάνιων υπουργών θα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών για τη διαμόρφωση κοινών στόχων μέσω τακτών συναντήσεων. Αναφορικά με το οικονομικό συμβούλιο, τη σύσταση του οποίου πρότεινε, είπε ότι θα είναι "εξοπλισμένο" με γενική γραμματεία και θα διαθέτει συγκεκριμένους μηχανισμούς διοικητικής υποστήριξης.

"Δεν αρκεί να υιοθετήσουμε το συρμό της ανάπτυξης του εκσυγχρονισμού ή της κεντροαριστεράς αλλά να συνδιαμορφώσουμε και να προσδιορίσουμε την ταυτότητά τους,στο περιεχόμενο, τους στόχους, τις προτεραιότητες ενεργοποιώντας σε αυτή την κατεύθυνση την κοινωνία των πολιτών" Με αυτά τα λόγια εκφράζει τις θέσεις της συντονιστική επιτροπή της Πρωτοβουλίας Πολιτών Δυτικής Θεσσαλονίκης για την Ανάπτυξη , τον Εκσυγχρονισμό και την Κεντροαριστερά, που διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νεάπολης εκδήλωση ανοιχτού διαλόγου για την προώθηση ενός κοινού στόχου του πολιτικού της χώρου.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις της Σερβίας για 26η μέρα οι μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης και των φοιτητών, ζητώντας την αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου που ακύρωσαν οι σερβικές αρχές. Χθες, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη των τελευταίων πέντε χρόνων, όπως εκτιμήθηκε, συγκέντρωση στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα. Οι ηγέτες του συνασπισμού της αντιπολίτευσης "Ζαγιεντνο" επανέλαβαν την απόφασή τους ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κανενός είδους συμβιβασμό όσον αφορά τη νίκη τους στις δημοτικές εκλογές και το αίτημα για πολιτικό πλουραλισμό και εκδημοκρατισμό στη χώρα. Τα μέσα ενημέρωσης του Βελιγραδίου μετέδωσαν ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής στο Δουβλίνο καθόρισαν το πλαίσιο για την διακρίβωση της νομιμότητας των δημοτικών εκλογών στη Σερβία από διεθνείς νομικούς εμπειρογνώμονες.

Σχεδόν αίθριο καιρό προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. ΣΤο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά προβλέπονται λίγες νεφώσεις ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές κυρίως στα νότια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 4 έως 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 8 έως 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν παροδικές νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Monday, 16 December 1996 - 8:30:15 UTC