Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-12-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:19 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16.12.1996

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να υπάρξει αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων γίνονται το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Ο Υπουργός Γεωργίας κατέθεσε στους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες, αίτημα για δυνατότητα αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών και στην Αθήνα, το πρωί έγινε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον κ.Πρωθυπουργό. Επαναβεβαιώθηκαν οι θέσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν άλλες επιδοτήσεις προς τους αγρότες και ότι πρέπει να λυθούν τα οδοφράγματα έτσι ώστε να ξεκινήσει ο εθνικός θεσμικός διάλογος. Εξάλλου, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ για το αγροτικό, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε ότι η εξέλιξη του ζητήματος θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μεσημέρι συνεδρίασαν από κοινού και το Πολιτικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ τόνισε ότι η ΝΔ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο. Οι αγρότες αποφάσισαν να μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να έχουν συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη.

Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννης Νικολάου, χαρακτήρισε "πολιτικό" το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, τόνισε ότι η κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της, ότι δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής στην ομηρία της χώρας από τα οδοφράγματα των αγροτών, απέκλεισε κάθε χρήση βίας και εξάρτησε την πορεία του θέματος από την εμμονή του ΚΚΕ σε αυτήν τη μορφή αγώνα.

Για αποδυνάμωση της συμμετοχής των αγροτών στα μπλόκα της Βορείου Ελλάδας, έκανε λόγο ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά τη διάρκεια δηλώσεων σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη. "Και χτες και σήμερα, οι κινητοποιήσεις των αγροτών ακολουθούν συνεχή φθίνουσα πορεία. Άνοιξαν πολλές κομβικές αρτηρίες", τόνισε ο κ.Πετσάλνικος και συμπλήρωσε: "Σιγά- σιγά οι αγρότες της Μακεδονίας υποχωρούν. Πιστεύω ότι άρχισαν να αντιλαμβάνονται το κόστος της παρατεταμένης διακοπής των συγκοινωνιών και το γεγονός ότι η κοινή γνώμη έχει στραφεί εναντίον τους".

Αρχίζει αύριο στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1997 που θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία στις 21 Δεκεμβρίου. Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ως λανθασμένη και αυταρχική. Στο μεταξύ άρχισε σήμερα εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων των ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι αντιδρούν στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

Με κύρια αιτήματα νέο μισθολόγιο, πραγματικές αυξήσεις, συλλογικές συμβάσεις και φορολογική μεταρρύθμιση οι δημόσιοι υπάλληλοι κατεβαίνουν αύριο σε 24ωρη πανελλαδική απεργία ενώ στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο. Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Δ. Κίτσιος, η ΑΔΕΔΥ θα απαντήσει αγωνιστικά όταν τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο θα συζητηθεί στη Βουλή ο νόμος για το νέο μισθολόγιο.

Η σύγκληση για δεύτερη φορά της Ολομέλειας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, η ιδρυτική συνέλευση της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού, η αξιοποίηση του διεθνούς διαδικτύου Internet για τη διασύνδεση των απανταχού Ελλήνων και η ενδυνάμωση των πολιτιστικών δεσμών της ομογένειας με την πατρίδα θα αποτελέσουν τους άξονες δραστηριοποίησης της πολιτείας για τον Απόδημο Ελληνισμό κατά το 1997. Αυτό τονίστηκε κατά την έναρξη των εργασιών της τρίτης συνεδρίασης του Προεδρείου του ΣΑΕ (Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού), που άρχισε το πρωί στη Θεσσαλονίκη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα ομογένειας, Γιώργου Παπανδρέου, του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης,Φίλιππου Πετσάλνικου, του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, Σταύρου Λαμπρινίδη, του Προεδρείου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Την έναρξη της λειτουργίας της ειδικής γραμματείας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Καστανίδης. Στόχος του νέου θεσμού είναι η επίλυση των προβλημάτων του βορειοελλαδικού χώρου, αλλά και η ενδυνάμωση του ρόλου του στα Βαλκάνια. Η ειδική γραμματεία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών θα στεγαστεί στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ο επικεφαλής του οποίου, Φ. Πετσάλνικος, θα αναλάβει μέρος του συντονισμού των ενεργειών της.

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί, ακόμη, ως προς την ημερομηνία έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Αυτό διευκρινίζει, με ανακοίνωση του, ο αρμόδιος για τον καθορισμό των ημερομηνιών έναρξης και λήξης των εκπτώσεων Εμπορικός Σύλλογος. Υπογραμμίζει δε, ότι αποφασίστηκε η -κατ' εξαίρεσιν, και μόνον- χορήγηση αδειών προσφορών για το μήνα Δεκέμβριο, λόγω της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η αγορά εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων. "Δημοσιεύματα που φέρουν το σύλλογο να έχει ανακοινώσει την έναρξη χειμερινών εκπτώσεων οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα, και μάλιστα εν όψει της περιόδου των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς", καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Συναντήσεις με τον πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, είχε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ. Την ανάγκη για επιβράδυνση των εξοπλιστικών ρυθμών στη Μεγαλόνησο, εν'όψει της προοπτικής επίτευξης προόδου στο κυπριακό μέσα στους επόμενους μήνες, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας. Στη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκε το θέμα της ασφάλειας και ο κ.Ρίφκιντ επισήμανε την έντονη στρατιωτική παρουσία που υπάρχει στο νησί, υποστηρίζοντας ότι για μια χώρα στο μέγεθος της Κύπρου τέτοιοι εξοπλισμοί είναι "παράλογα και επικίνδυνα μεγάλοι". Παραδέχτηκε όμως, ότι η αποστρατικοποίηση του νησιού δεν μπορεί "να επιτευχθεί μέσα σε μια νύχτα".

Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν αύριο κυρίως τις πρωινές ώρες. Στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αρχικά σχεδόν αίθριος ενώ στη Δυτική Ελλάδα θα συννεφιάσει και θα βρέξει. Οι βροχές αναμένεται να επεκταθούν μετά το απόγευμα και ανατολικότερα. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από έναν έως 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 18 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Monday, 16 December 1996 - 17:30:31 UTC