Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 96-12-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:34 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 19.12.96

Συλλαλητήριο στην πλατεία Βάθης στην Αθήνα πραγματοποιούν το μεσημέρι οι αγρότες της Θεσσαλίας μαζί με τις οικογένειές τους. Οι αγρότες στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στη βουλή απο κοινού με τους οικοδομους και τους συνταξιούχους σε ένδειξη συμπαράστασης. Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων αποφάσισε να μην εμποδίσει την καθοδο των αγροτών στην Αθήνα. Συγκέντρωση

Προς εκτόνωση οδηγούνται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες αποσύρθηκαν και από τον οδικό κόμβο στην αερογέφυρα της Θέρμης σε ένδειξη καλής θέλησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ταξιδιώτες.

Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τους αγρότες δια του υπουργού Γεωργίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα εκ μέρους των αγροτών. Επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προτίθεται να δεχθεί τη συντονιστική επιτροπή των αγροτών εφόσον αποδεσμεύσουν το εθνικό δίκτυο.

Συνεχίζεται και σήμερα στην ολομέλεια της βουλής η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 1997, η οποία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου ανέπτυξε από του βήματος της βουλής τους στόχους της οικονομικής πολιτικής που βασίζονται στο τρίπτυχο, ανάπτυξη, ερυωπαϊκή σύγκλιση, συνοχή.

Ωρολογιακή βόμβα εξερράγη λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο υποκατάστημα της τράπεζα City Bank, σε πολυσύχναστο δρόμο του Χαλανδρίου. Ο εκρηκτικός μηχανισμός που αποτελείτο από επιτραπέζιο ρολόι και τουλάχιστον 3 κιλά δυναμίτιδας είχε τοποθετηθεί στο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων. Από την έκρηξη καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά η τράπεζα ενώ προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα γύρω καταστήματα και στα σταθμευμένα οχήματα. Μέχρι στιγμής καμια οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Ελεύθερους άφησαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι ένοπλοι αντάρτες της οργάνωσης "Τουπακ-αμαρο" που κατέλαβαν το κτίριο της ιαπωνικής πρεσβείας στη Λίμα, τους πρέσβεις της Ελλαδας, Καναδά και της Γερμανίας και δύο άλλους διπλωμάτες, προκειμένου να μεσολαβήσουν στην περουβιανή κυβέρνηση για τα αιτήματά τους. Οι αντάρτες κρατούν 250 περίπου ομήρους τους οποίους απειλούν να σκοτώσουν εάν οι αρχές δεν απελευθερώσουν τους συντρόφους τους που βρίσκονται στις φυλακές.

Με τον Βρετανό ομολογό του Μάλκομ Ρίφκιντ συναντήθηκε στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος τον ενημέρωσε για τα εθνικά μας θέματα, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Ο κ.Πάγκαλος ζήτησε διευκρινίσεις για τα δέκα σημεία - προτάσεις του υπουργείου εξωτερικών της Μ. Βρετανίας για πρόοδο στην επίλυση του Κυπριακού. Προβληματισμό δημιουργεί το δέκατο σημείο, η διατύπωση του οποίου υπονοεί ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει λύση του Κυπριακού και κατόπιν να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Μεγαλονήσου.

Τον Ιανουάριο του 1997 θα επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε ο εκπροσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Σάιρους Βανς, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν οι πρέσβεις Χρήστος Ζαχαράκις και Ιβάν Τοσέφσκι. Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Βανς τόνισε ότι η ημερομηνία συνάντησης Ζαχαράκι- Τοσεφσκι θα καθοριστεί αργότερα, ενώ σχετικά με την εκλογή νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και την εντολή που αφορά στο δικό του διαμεσολαβητικό ρόλο, υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση των συνομιλιών και για την ώρα δεν έχει να πει τίποτε περισσότερο. Απάντησε, επίσης, αρνητικά στην ερώτηση αν έχουν κατατεθεί από τις δύο πλευρές συγκεκριμένα ονόματα για τη γειτονική χώρα. Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ υπογράμμιε πως η χώρ του έχει τη βούληση να λύσει το πρόβλημα.

Ελεύθερη είναι από χθες το απόγευμα η διέλευση των οχημάτων από τη διασταύρωση ''Πράσινα Φανάρια'' στο δρόμο προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Την απόφαση για τερματισμό του αποκλεισμού της διασταύρωσης πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μακεδονίας-Θράκης,των αγροτών κατά τη συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ, ως "δείγμα καλής θέλησης, ενόψει των Χριστουγέννων, προκειμένου να μετακινηθεί το κοινό αεροπορικώς χωρίς προβλήματα".

Μείωση του κόστους παραγωγής κατά πενήντα έξι δισεκατομμύρια δραχμές, της απασχόλησης κατά 208.000 ημερομίσθια, που αντιστοιχούν σε δύο δισεκατομμύρια δραχμές, των παραδόσεων κατά 134 δισεκατομμύρια και του κεφαλαίου κινήσεως της βιομηχανίας κατά 20%, είναι οι συνέπειες των αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως προκύπτει από έρευνα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών που πραγματοποιήθηκε σε 530 επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ιάσων Στράτος.

Δύο οχηματαγωγά και ένα επιβατηγό πλοίο είναι αραγμένα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και περιμένουν τη λήξη της απεργίας των ναυτεργατών για να αποπλεύσουν. Τα προβλήματα που προκύπτουν από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων εμφανίζονται εντονότερα, από προχθες, καθώς λόγω συνωστισμού στο λιμάνι δεν πραγματοποιούνται ούτε τα έκτακτα δρομολόγια των οχηματαγωγών που μεταφέρουν προϊόντα στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Ετσι, δε θα πραγματοποιηθεί κανένα από τα 15 έκτακτα δρομολόγια οχηματαγωγών που ήταν προγραμματισμένα για την τρέχουσα εβδομάδα, αλλά ούτε και -τα περιορισμένα, παρόλα αυτά, κατά τη χειμερινή περίοδο- δρομολόγια των επιβατηγών.

Τίμιο και αντιπροσωπευτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ζητά ο επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σε εβδομαδιαίο περιοδικό. Σημειώνει δε ότι αν για το επικείμενο συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ψηφίσει η βάση του κόμματος για την εκλογή συνέδρων, ο ίδιος δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτό. "Αν το συνέδριο δεν γίνει τον Φεβρουάριο με ψηφοφορία από τη βάση, η Ν.Δ. θα οδηγηθεί σε αυτοκτονία" τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Αλιείας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης με τη συμμετοχή του υφυπουργού Γεωργίας, Βασίλη Γερανίδη. Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται στο Συμβούλιο είναι το "Πολυετές Πρόγραμμα Προσανατολισμού" για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 1997 έως 31 Δεκεμβρίου 2002, που αφορά στη μείωση του Κοινοτικού αλιευτικού στόλου, για την προστασία των ιχθυαποθεμάτων. Εξάλλου το Συμβούλιο θα απασχολήσει και το "Δορυφορικό Σύστημα Παρακολούθησης των Κοινοτικών Αλιευτικών Στόλων" και συγκεκριμένα η πρόταση για τροποποίηση του κανονισμού περί εφαρμογής ελέγχου των Κοινοτικών Αλιευτικών Στόλων.

Εργα ανάπτυξης συστημάτων ηλεκτρονικής ανταλλαγής δεδομένων (EDI) σε συγκεκριμένους κλάδους παραγωγής, υποστηρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Μέσω του υποπρογράμματος 1, μέτρο 2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Βιομηχανίας χρηματοδοτούνται σε ποσοστό 60% δράσεις προϋπολογισμού 130 εκατ. δρχ., κατά ανώτατο όριο. Το πρόγραμμα στηρίζει δράσεις που αναλαμβάνουν συσπειρώσεις εταιρειών και οργανισμών, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου, συλλογικοί φορείς, καθώς και προμηθευτές προϊόντων λογισμικού EDI και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου, μικρομεσαία νοείται κάθε επιχείρηση που παρουσιάζει κύκλο εργασιών μικρότερο των 300 εκατ.δρχ. ή απασχολεί λιγότερους από 30 εργαζομένους.

Μέχρι την 31η Αυγούστου 1997 παρατείνεται με διάταξη που ψηφίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, η προθεσμία δήλωσης στις Αστυνομικές Αρχές των κυνηγετικών όπλων για την έκδοση άδειας κατοχής τους. Η απόφαση αυτή ελήφθη, προκειμένου να δηλωθούν στις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές όλα τα κυνηγετικά όπλα που κατέχονται και να εκδοθούν οι σχευικές άδειες κατοχής.

Σταθμό στην ιστορία της νομολογίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξέλιξη του δημοσίου διεθνούς δικαίου, χαρακτήρισε ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφορικά με την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου. ''Βασική νομική θέση της Τουρκίας ήταν ότι δεν έχει οποιαδήποτε δικαιοδοσία στο ψευδοκράτος'', είπε ο κ.Μαρκίδης, σημειώνοντας ότι η θέση αυτή απορρίφθηκε, ενώ υπογράμμισε ότι ''Η απόφαση λέει καθαρά ότι εκείνος ο οποίος κατέχει μια συγκεκριμένη περιοχή, ανεξάρτητα αν την κατέχει νόμιμα ή παράνομα, ευθύνεται για οποιαδήποτε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός αυτής της περιοχής''.

Με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, θα συναντηθούν αύριο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι φοιτητές, στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης άμεσων επαφών των δύο πλευρών. Ηδη, οι φοιτητές συναντήθηκαν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. H συνάντηση αυτή, αποφασίστηκε μετά από παράκληση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία και εντάσσεται στο πλαίσιο ομάδων εργασίας της Επιτροπής Υποτροφιών «Φούλμπραϊτ».

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζονται και σήμερα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης και των φοιτητών στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις της Σερβίας. Πέρα όμως από τις συγκεντρώσεις του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντνο", ο κυβερνητικός σχηματισμός του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι υπάρχουν και πάρα πολλοί, οι οποίοι δεν συμφωνούν με τον εν λόγω τρόπο διαμαρτυρίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε "αντιδιαδηλώσεις". ΄Ετσι χθες συγκέντρωση υποστήριξης προς τη σερβική κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σρέμσκα Μίτροβιτσα, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις προγραμματίζονται και για τις επόμενες ημέρες.

Tριαντα μία χιλιάδες άνδρες από τους οποίους οι 8500 θα είναι Αμερικανοί θα αποτελούν την δύναμη ασφάλειας η οποία θα αντικαταστήσει από την 1η Ιανουαρίου 1997 την διεθνή Δύναμη Εφαρμογής που εγκαταστάθηκε στη χώρα για την επιβολή της συνθήκης του Ντέητον. Η τελική εγκριση του ΝΑΤΟ στη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήδη εδόθη και συγχρόνως έγινε γνωστό ότι στη δύναμη ασφάλειας θα πάρουν μέρος 5000 Βρετανοί, 3000 Γερμανοί και 2500 Γάλλοι.

Το ποσό των 600.000 γερμανικών μάρκων ενέκρινε η κυβέρνηση της Γερμανίας για την έναρξη του προγράμματος για την οικονομική ανάπτυξη και προστασία του ανθρωπίνου περιβάλλοντος στις παράκτιες ζώνες της λίμνης Οχρίδας και της Πρέσπας, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός των Τιράνων. Οπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Τιράνων, το πρόγραμμα αυτό, για την υλοποίηση του οποίου θα συμμετάσχουν με χρηματικά ποσά και η Ευρωπαϊκή Οργάνωση για την προστασία του ανθρωπίνου περιβάλλοντος, καθώς και άλλα ιδρύματα, είναι ιδιαίτερης σημασίας, διότι υλοποιείται και με τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ.

Επίσκεψη εργασίας στην Ιταλία πραγματοποιεί ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, μετά από πρόσκληση του Ιταλού Προέδρου, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο. Στη Ρώμη, ο κ.Στογιάνοφ θα συναντηθεί με το Ιταλό πρωθυπουργό, Ρομάνο Πρόντι, τον υπουργό Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι και θα γίνει δεκτός από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με ασθενείς ανέμους προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 19 December 1996 - 7:33:04 UTC