Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 96-12-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:22 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 20.12.96

Ενταση δημιουργήθηκε στη βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 1997, με αφορμή τα αγροτικά θέματα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε φραστική επίθεση κατά της κυβέρνησης. Αποκάλεσε τον πρωθυπουργό "ψεύτη", επιτέθηκε κατά του υπουργού Γεωργίας λέγοντας ότι έχει "θράσος" ενώ λίγο νωρίτερα κατηγόρησε τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας για "ανευθυνότητα". Αμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού ο οποίος κατηγόρησε τον Μιλτιάδη Εβερτ για για δημαγωγία, σχολιάζοντας το ύφος, τον τρόπο και τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε. "Οι υβριστές δεν έχουν προοπτική και αυτό το απέδειξε ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του, καταψηφίζοντας τη Ν.Δ. στις εκλογές", τόνισε ο κ.Σημίτης. Στη συζήτηση παρενέβησαν οι πρόεδροι του ΣΥΝ, του ΔΗΚΚΙ οι οποίοι αφού τόνισαν οτι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει αγροτική πολιτική σε εθνικό επίπεδο, ζήτησαν να επανεξετάσει τη στάση της και να αρχίσει διάλογο με τους αγρότες.

Συνεδριάζει το μεσημέρι η Πανθεσσαλονική Συντονιστική Επιτροπή προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση της μετά την άκαρπη χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα 16μελούς αντιπροσωπείας με τον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα, και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Γιώργο Πασχαλίδη. Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τη θέση του κ. Σημίτη ότι ο πρωθυπουργός θα δεχτεί αυθημερόν τους εκπροσώπους των αγροτών, για διάλογο πάνω στα προβλήματα τους, υπό την προυπόθεση ότι θα δώσουν στην κυκλοφορία τους οδικούς κόμβους που έχουν μπλοκάρει. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν ότι επιστρέφουν στα μπλόκα και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Τρία οχηματαγωγά παρέμειναν και χθες "εγκλωβισμένα" στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της πανελλαδικής απεργίας των ναυτεργατών. Πρόκειται για τα KING MINOS, ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ και EL GRECO. Το "μπλοκάρισμα" του λιμανιού είχε συνέπεια το συνωστισμό 110 φορτηγών -τα οποία περίμεναν τα οχηματαγωγά- αλλά και τον ανάλογο εκνευρισμό των οδηγών τους. Επιπλέον, ακυρώθηκαν τα προγραμματισμένα, 15 δρομολόγια οχηματαγωγών από Πειραιά και Ηράκλειο Κρήτης. Κατά συνέπεια δεν φθάνουν στη Θεσσαλονίκη τα εμπορεύματα κυρίως από την Κρήτη, καθώς -σταδιακά- φορτηγά με εμπορεύματα από την Αθήνα καταφέρνουν να έρχονται και οδικώς. Εφόσον συνεχισθεί ο αποκλεισμός του λιμανιού και κατά τις προσεχείς ημέρες, αναμένεται να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς της Θεσσαλονίκης.

Την συμπαράστασή του, στα δίκαια, όπως τα ονομάζει, αιτήματα των αγροτών, εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, με ψήφισμά του και καλεσε τον Πρωθυπουργό να δεχθεί να συζητήσει με αντιπροσωπεία των αγροτών για την έναρξη ενός ουσιαστικού και καλόπιστου διαλόγου.

Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους αγρότες και τους ναυτεργάτες εξαπέλυσε, με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. "Η θατσερική αδιαλλαξία και επιθετικότητα εναντίον των αγροτών και των άλλων εργαζομένων είναι το βασικό χαρακτηριστικό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως αποδείχτηκε και από την εκ νέου απόρριψη των αγροτικών αιτημάτων", τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ο 62χρονος Μανώλης Ροδίτης από το Ηράκλειο Κρήτης πέθανε από καρδιά ενώ παρακολουθούσε τα επεισόδια μεταξύ ναυτεργατών και οδηγών φορτηγών στο λιμάνι του Πειραιά. Τεταμένη ήταν η κατάσταση και σε άλλα λιμάνια της χώρας. Οι ναυτεργάτες αποφάσισαν παράταση της απεργίας τους και οι πλοιοκτήτες απειλούν με απολύσεις των απεργών.

Για την Αιγυπτο αναχωρεί σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, όπου θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Θ.Πάγκαλο.

Στη Θεσσαλονίκη θα έρχεται την Κυριακή ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση του κόμματός του για την πρώτη επέτειο της Ιδρυτικής του Διακήρυξης. Ο κ.Τσοβόλας θα έχει το πρωί της Κυριακής επαφές με στελέχη του κόμματος και φορείς της Θεσσαλονίκης, στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ, το απόγευμα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 9 το βράδυ θα παραστεί σε συνεστίαση για τη συμπλήρωση ενός έτους από την ίδρυση του κόμματός του.

Ποινική δίωξη για ψευδή κατάθεση κατά της δημοσιογράφου Ελλης Στάη άσκησε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Η δίωξη ασκείται έπειτα από άρνηση της κ. Στάη να δώσει διευκρινίσεις στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το υπόμνημα που κατέθεσε αναφορικά με την αγορά δύο ακινήτων.

Τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική θα επισκεφθούν εντός των ημερών τριάντα υψηλόβαθμα στελέχη του μεγάλου ρωσικού ταξιδιωτικού οργανισμού VAO INTOURIST, που πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με την ελληνική εταιρεία Kinissi Tour Operator. Οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι θα επισκεφθούν την Ελλάδα στο πλαίσιο του ετησίου "ταξιδιού κινήτρου" που διοργανώνει η ρωσική εταιρεία, θα συνδυάσουν την επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη με τον εορτασμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1997 και των 850 χρόνων της Μόσχας και θα έχουν επαφές προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών στη Ρωσία.

Μέχρι την Κυριακή θα έχει παραδοθεί στη Γενική Γραμματεία Παλιννοστούντων Ομογενών του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, το σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση των ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, το οποίο επεξεργάζεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή. Αυτό ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Παλιννοστούντων Ομογενών, Χρήστος Καμενίδης, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα ''Καταπολέμηση Κοινωνικού Αποκλεισμού Παλιννοστούντων Ελληνοποντίων'', που οργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και η Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα εγκαινιάσει το απόγευμα την έκθεση που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων εις μνήμη του Χαρίλαου Τρικούπη, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Ελληνα πολιτικού.

Πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 72 ετών από καρκίνο του παγκρέατος ο διάσημος Ιταλός ηθοποιός Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Τη στιγμή του θανάτου του στο πλευρό του βρισκόταν η πρώην σύντροφός του Κατρίν Ντενέβ, η κόρη τους Κιάρα Μαστρογιάνι και ο φίλος του ηθοποιός Μισέλ Πικολί. Η πρώτη του διεθνής κινηματογραφική επιτυχία ήταν η ταινία "Ντόλτσε Βίτα" του Φρεντερίκο Φελίνι και μία από τις τελευταίες ήταν η "Τζίντζερ και Φρέντ" επίσης του Φελίνι.

''Πρόκειται για μια απώλεια ζωής και όχι απώλεια μνήμης'', δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, πληροφορούμενος το θάνατο του Ιταλού ηθοποιού. ''Ως ηθοποιός μετέτρεπε το προσωπείο του ρόλου σε πρόσωπο της πραγματικής ζωής από τις ταινίες του νεοϊταλικού ρεαλισμού ως τις ελληνικές και παγκόσμιες ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει'', σημείωσε ο κ.Βενιζέλος.

Τη βεβαιότητα του ότι η Κύπρος θα είναι μέλος της ΕΕ το 2000, ''ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις της Τουρκίας και τις επιφυλάξεις τρίτων'', εξέφρασε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, εκτιμώντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ θα αρχίσουν στις αρχές του 1998, με πιο πιθανή περίοδο το Μάρτιο. ''Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ήδη ισότιμο μέλος, είναι το μεγάλο χαρτί για την Κύπρο'', τόνισε ο κ.Μιχαηλίδης.

Ως σημαντική νομική επιτυχία, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, την αποφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, εναντίον της Τουρκίας. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, ειδικοί πρόκειται να μελετήσουν την υπόθεση, έτσι ώστε να συμβουλεύσουν την κυβέρνηση για τις νομικές και πολιτικές προεκτάσεις της. Ο κ. Κασουλίδης κατέστησε σαφές ότι πρόκεται για ατομική προσφυγή πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα αποτελέσματα της οποίας, "ικανοποιούν πλήρως την κυπριακή κυβέρνηση".

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με μια ακόμη πορεία διαμαρτυρίας, που διοργάνωσε για 30η μέρα χθες ο συνασπισμός ''Ζάγιεντνο'' γιόρτασε συμβολικά η αντιπολίτευση στο Βελιγράδι τον Αγιο Νικόλαο (οι θρησκευτικές εορτές στη Σερβία εορτάζονται με το παλαιό ημερολόγιο), τη μεγαλύτερη γιορτή της χώρας. Νωρίτερα, 30.000 φοιτητές διαδήλωσαν στους δρόμους του Βελιγραδίου. Στην πορεία συμμετείχαν και 23 φοιτητές του πανεπιστημίου του Κραγκούγιεβατς, οι οποίοι διέσχισαν απόσταση 120 χιλιομέτρων με τα πόδια για να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους. Για σήμερα οι φοιτητές έχουν προγραμματίσει να κλείσουν για μισή ώρα τις κεντρικές οδούς της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας, ως ακόμη μια ένδειξη διαμαρτυρίας. Σήμερα όμως πραγματοποιήθηκαν και συγκεντρώσεις υποστήριξης προς το Σέρβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σε 4 πόλεις της Σερβίας, υποστηρικτές του Σέρβου Προέδρου εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης.

Επίσκεψη στην Αγκυρα πραγματοποεί ο πρόεδρος του Ιράν Χασεμί Ραφσαντζανί, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία Σε δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, αμέσως μετά την επίσημη υποδοχή που επιφυλάχτηκε στον κ. Ραφσαντζανί, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών θα εξεταστούν θέματα καταπολέμησης της τρομoκρατίας. Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι η βελτίωση των σχέσεων θα είναι ωφέλιμη και για τις δύο χώρες. Ο κ. Ραφσαντζανί από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων.

Σημαντικότατο παράγοντα για τις σχέσεις των ορθόδοξων εκκλησιών αποτελεί η αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Σερβικής εκκλησίας και της εκκλησίας της ΠΓΔΜ, όπως τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της ΠΓΔΜ στην Άγκυρα κ. Τράγιαν Πέτκοφσκι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ.

Εγκαινιάστηκε το νέο ψηφιακό τηλεφωνικό δίκτυο, το οποίο συνδέει τις πόλεις Κρίβα Παλάνκα-της ΠΓΔΜ- και Κιούστιντιλ-της Βουλγαρίας. ΄Οπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, το ψηφιακό αυτό δίκτυο αποτελεί μέρος του διαβαλκανικού δικτύου, με το οποίο αναμένεται να συνδεθούν ψηφιακά η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ.

Παραίτηση της κυβέρνησης Βίντενοφ και πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές ζήτησαν διαδηλωτές, στη Σόφια, σε πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσαν η "Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων" και η Ένωση "Αλλαγή", στην οποία υπάγονται 24 συνδικαλιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις. "Μέχρι εδώ με την υπομονή ! Η Βουλγαρία δεν σας θέλει!" ήταν το βασικό σύνθημα της διαδηλωτών που έκαναν στάση μπροστά στο κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, διαμαρτυρόμενοι για την "επιλεκτική πληροφόρηση" που υποστηρίζουν ότι προσφέρουν τα κρατικά ΜΜΕ στη χώρα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Friday, 20 December 1996 - 7:30:16 UTC