Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:30 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 3.1.97

Προσβάλλουν τη νοημοσύνη του λαού και επιτείνουν ακόμη περισσότερο τη σύγχυση οι δηλώσεις περί ασθενείας του κ. Ροζάκη, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, σχολιάζοντας την παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Σημίτης οφείλει να εκθέσει με ειλικρίνεια τους πραγματικούς λόγους παραίτησης του κ. Ροζάκη, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι το 1997 θα είναι καθοριστικό για την πορεία του προβλήματος των Σκοπίων, του Κυπριακού και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και παράλληλα δεν υπάρχει εθνική προετοιμασία από την πλευρά της Ελλάδας. Ταυτόχρονα ζήτησε τη χάραξη ενιαίας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής και προς την κατεύθυνση αυτή δήλωσε πως η Ν.Δ είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε θετική προσπάθεια. Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωση του επισημαίνει πως η παραίτηση του κ. Ροζάκη δείχνει την κυβερνητική βαβυλωνία και την έλλειψη στρατηγικής στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το ΔΗΚΚΙ σημειώνει πως η παραίτηση του υφυπουργού "αποκαλύπτει τα μεγάλα ενδοκυβερνητικά προβλήματα και την έλλειψη ενιαίαςς κυβερνητικής πολιτικής στα μεγάλα εθνικά και οικονομικά προβλήματα".

Αδικες χαρακτηρίζει τις επιθέσεις που δέχεται ο παραιτηθείς υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης. Σε ανακοίνωση του τονίζει ότι πρέπει να κριθεί από τα πεπραγμένα του και διευκρινίζει πως άλλο είναι ο επιστημονικός λόγος που εκφράζει από τη φύση του αμφισβήτηση, αναζήτηση και διερεύνηση, και άλλο η άσκηση πολιτικής.

Ερωτηματικά για το είδος της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση απευθύνει ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς με αφορμή την παραίτηση του κ. Ροζάκη από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. Ειδικότερα ο κ. Σαμαράς καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν ασκείται εξωτερική πολιτική προσώπων, κυβέρνησης ή τάσεων και ρωτά ποια επιτέλους είναι αυτή η εξωτερική πολιτική ενόψει, μάλιστα ενός καθοριστικού, όπως το χαρακτηρίζει, για τα εθνικά μας θέματα διμήνου.

Ερώτηση σχετική με το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου "ΔΥΣΤΟΣ" απηύθηναν προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρο Σουμάκη, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και Στρατής Κόρακας. Στη σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, οι δύο βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν το αν ο κ. Σουμάκης θεωρεί πως η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ φέρει ευθύνες για το ναυάγιο του "ΔΥΣΤΟΣ" και αν που ακριβώς εντοπίζονται αυτές. Εξάλλου, τίθεται και ερώτημα σχετικό με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το υπουργείο, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα λήψης επειγόντων δορυφορικών σημάτων, που εκπέμπονται από πλοια, τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και για το ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε τα πιστοποιητικά για την αξιοπλοϊα των πλοίων να ελέγχονται και να αποδίδονται ευθύνες σε αυτούς που τα εκδίδουν.

''Ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική γλώσσα που διδάσκονται στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής παιδείας αποτέλεσαν ανέκαθεν συνδετικό κρίκο μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών'', δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος και κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαμορφώσουν τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, από κοινού με την Ελλάδα, γράφει η γερμανική εφημερίδα ''Hoechster Kreisblatt''. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης που επισκέφθηκε την Ελληνική Κοινότητα στο κρατίδιο της Εσσης στη Γερμανία, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των συμπατριωτών του στη χώρα, χαρακτήρισε την Τουρκία ως δικτατορία που καταπατά τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ασκεί σωβινιστική πολιτική και ζήτησε από την ΕΕ να μην επιδοκιμάζει αυτά ''τα ελλείματα Δημοκρατίας''.

Την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κύμα αυξήσεων εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. "Εφόσον επιβεβαιωθεί η δυσμενής αυτή εξέλιξη δύο τινά είναι δυνατόν να σημαίνει: ή ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ήδη ότι ο πληθωρισμός δεν είναι δυνατόν να συγκρατηθεί στα όρια που εκείνη έχει προβλέψει ή ότι επιτρέπει ανεξέλεγκτα αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ ακόμη και πάνω από τα όρια του πληθωρισμού" τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: "Και στις δύο περιπτώσεις ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα είναι έκθετοι στη συνείδηση του κοινωνικού συνόλου".

Επίσκεψη στις Δικαστικές φυλακές Διαβατών πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Δ.Σ, Γιώργο Ιγνατιάδη, και προσέφερε συμβολικά δώρα και γλυκίσματα στους κρατούμενους. Αναφερόμενος στη χειρονομία αυτή των δικηγόρων της πόλης, ο κ. Ιγνατιάδης σημείωσε ότι η προσπάθεια του Συλλόγου θα κατατείνει στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις δικαστικές φυλακές και κυρίως στην αλλαγή πολιτικής πρόληψης του εγκλήματος και πρόσθεσε ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να συμβάλει στην οργάνωση παρόμοιων κοινωνικών εκδηλώσεων.

Μέσα στο οχηματαγωγό "Θεόφιλος" γέννησε η 23χρονη Βικτωρία Γεωργοπούλου, με τη βοήθεια του πλοιάρχου Βασίλη Οικονομίδη, ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Μυτιλήνη-Χίος-Πειραιάς και μόλις έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά ασθενοφόρο μετέφερε μητέρα και κόρη στο μαιευτήριο "Αλεξάνδρα".

Δικάζονται σήμερα 23 μουσουλμάνοι κάτοικοι των Κιμμερίων της Ξάνθης, κατηγορούμενοι για οικοδομικές παραβάσεις, στην ανέγερση τεμένους στο χωριό τους.Η αδεια είχε εκδοθεί κανονικά απο το νομάρχη Ξάνθης,αλλά ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας την επέστρεψε διαπιστώνοντας ορισμένες ατέλειες. Οι μουσουλμάνοι δεν προσήλθαν στην πολεοδομία, όπως έπρεπε, και συνέχισαν μόνοι αυθαίρετα την ανέγερση του μιναρέ.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Tην αντίθεση του με την σκληρη στάση που ο Αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα τηρεί έναντι του προέδου Μιλόσεβιτς της Σερβίας κατα όλη τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης στη Γιουγκοσλαβία εξέφρασε με δήλωση του ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Ο κ.Ρουγκόβα, ο οποίος έχει εκλεγεί πρόεδρος της αυτοαναγνωρισμένης "Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου", συμπεριέλαβε τον κ.Μπερίσα στην κατηγορία των "πολιτικών ακτιβιστών" οι οποίοι ζήτησαν από τους αλβανικής καταγωγής Γιουγκοσλαβους πολίτες "να κατέβουν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τον αγώνα της σερβικής αντιπολίτευσης εναντίον του προέδρου Μιλόσεβιτς". Ο κ.Ρουγκόβα τόνισε ότι μόνο η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει βοηθήσει τους Αλβανούς του Κοσυφοπεδίου και επανέλαβε ότι ο αγώνας τους είναι θεσμικός και ειρηνικός.

Συμφωνία για τη χορήγηση δανείου υπεγράφη μεταξύ της δημόσιας επιχείρησης GAMA της ΠΓΔΜ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη προκειμένου να πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση κατασκευής δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στα Σκόπια. Το δάνειο ύψους 60 εκ. μάρκων (9,5 δισ. δραχμών) θα πρέπει να αποπληρωθεί σε διάστημα 15 ετών ενώ προβλέπεται περίοδος παράτασης ακόμη 5 χρόνων και σταθερό επιτόκιο 1%.

Συγγνώμη για τη δεινή κατάσταση του βουλγαρικού λαού εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Αφού σημείωσε ότι ο θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν διαθέτει μεγάλες αρμοδιότητες ως προς τη διαχείριση της εκτελεστικής εξουσίας, ο κ.Ζέλεφ τόνισε με έμφαση : "Αφού κανένας από τους πολιτικούς άνδρες της Βουλγαρίας δεν βρήκε σκόπιμο να ζητήσει συγγνώμη από τους συμπολίτες του για τη φτώχεια στην οποία ζουν οι Βούλγαροι, θα το κάνω εγώ".

Σήμερα πρόκειται να υπογραφεί στην Αγκυρα το πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και του ψευδοκράτους της κατεχόμενης Κύπρου. Για τον σκοπό αυτό έφτασε στην τουρκική πρωτεύουσα επιτροπή "υπουργών" από κατεχόμενα με επικεφαλής τον "πρωθυπουργό" Ντερβίς Ερογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από το πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας θα υπογραφεί και πρωτόκολλο για την χρηματοδότηση του πανεπιστημίου Μεσογείου, το οποίο βρίσκεται στη κατεχόμενη Κύπρο, καθώς και για την ίδρυση φαρμακευτικής σχολή σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Αγκυρας.

Τον σχηματισμό πολιτικής συμμαχίας ανακοίνωσαν στα Τίρανα το εθνικιστικό κόμμα Μπαλί Κομπετάρ και το φιλομοναρχικό "Κίνημα Νομιμότητας". Τα δύο κόμματα προσδιόρισαν ως στόχο τους την συγκέντρωση των "εθνικιστικών δυνάμεων έτσι ώστε να προληφθεί η αποκατάσταση του κομμουνισμού και να δημιουργηθεί μία δυναμική αντιπολίτευση στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Friday, 3 January 1997 - 7:31:00 UTC