Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-01-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:45 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10.1.1997

Ο κοινωνικός διάλογος κυβέρνησης και αγροτών για το σχεδιασμό και την εξειδίκευση της εθνικής αγροτικής στρατηγικής εγκαινιάστηκε σήμερα με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής. Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους τρεις βασικούς στόχους της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής και υπογράμμισε ότι "η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας στηρίζουν την ευημερία τους σε έναν δυναμικό και ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα". Ο Υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας στην ομιλία του τόνισε ότι απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός και επίμονη προσπάθεια για την ανάπτυξη της γεωργίας. Πρόσθεσε δε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μια αυτοδύναμη και ανταγωνιστική γεωργία, πράγμα που θα επιτευχθεί με τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και έργα υποδομής, στο πλαίσιο πάντα διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του καθώς όπως είπε οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια δεν έχουν κινηθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης των αγροτικών προβλημάτων. Άσκησε δε κριτική στον πρωθυπουργό ότι δεν είπε κάτι νέο και ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη γεωργία. Στην αναγκαιότητα ουσιαστικού ρόλου του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής ως γνωμοδοτικού παράγοντα και φορέα σχεδιασμού της στρατηγικής για την ανάπτυξη της γεωργίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς επισήμανε την απουσία ενιαίας αγροτικής πολιτικής και χαιρέτισε το νέο θεσμό. Το ΚΚΕ δεν προσήλθε στη συνεδρίαση και σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η ομιλία του Κώστα Σημίτη επιβεβαίωσε ότι τα περί κοινοτικού διαλόγου δεν αποτελούν παρά προσπάθεια εξαπάτησης των αγροτών.

Με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη συναντήθηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης. "Υπάρχει μια πλήρης ταύτιση όχι μόνο απόψεων αλλά και της ανάλυσης της κατάστασης" είπε ο κ. Λυσσαρίδης ο οποίος τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθεί η παρούσα κρίση στην Κύπρο προς όφελος των εθνικών μας θεμάτων. Διευκρίνισε δε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναβάλλει την αγορά των πυραύλων S- 300 από τη Ρωσία εκτός αν υπάρξει βιώσιμη λύση για το Κυπριακό ή αν γίνει δεκτή η πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση. Ταυτότητα απόψεων τόσο στους χειρισμούς όσο και στην πορεία της αντιμετώπισης του Κυπριακού διαπίστωσε και ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος σημείωσε ότι η ταυτότητα αυτή "μας δυναμώνει στο να πάρουμε πιο οργανωμένα και ουσιαστικά πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση".

Τη συμπαράσταση των ελληνικών κομμάτων, αλλά και του λαού της χώρας μας, στους χειρισμούς της κυβέρνησης της Μεγαλονήσου, όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα, εξέφρασαν σήμερα στον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη τα μέλη αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων. Η αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου της χώρας μας βρίσκεται στο νησί στο πλαίσιο της μεικτής συντονιστικής επιτροπής των κοινοβουλίων Ελλάδας-Κύπρου. "Θεωρούμε ότι η παρουσία μας εδώ, συμβολίζει αυτή τη στιγμή την απόλυτη στήριξη της πρωτοβουλίας της κυπριακής δημοκρατίας, πρώτον για την απόκτηση περισσοτέρων μέσων ασφαλείας και δεύτερον για το άνοιγμα σε προσπάθειες αναζήτησης δίκαιης και μόνιμης λύσης", τόνισε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Βερυβάκης, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Αύριο αναμένεται στη Λευκωσία, ο ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο, ο οποίος τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Αθήνα και θα συναντηθεί με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών και την Τετάρτη θα μεταβεί στην Αγκυρα. Πάντως, χθες οι ΗΠΑ μέσω του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, προειδοποίησαν την Αγκυρα να μην επιχειρήσει επίθεση κατά της Κύπρου. Την ικανοποίησή της για τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μπερνς, εξέφρασε η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Ρέππα αλλά και η μεγάλη ομογενειακή οργάνωση ΑΧΕΠΑ η οποία όμως επισήμανε πως η υπερβολική αντίδραση των ΗΠΑ, στην συμφωνία Κύπρου-Ρωσίας ευνόησε την εκδήλωση της τουρκικής επιθετικότητας.

"Η Ελλάδα είναι η χώρα που υποστηρίζει το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή τη φράση, επανέλαβε εμφατικά ο κ.Μπερνς, με τις δηλώσεις του, προειδοποιώντας ότι δεν χωράει στις όποιες αιτιάσεις μεταξύ κρατών χρήση βίας, καταστρατηγήσεις των κανόνων Διεθνούς Δικαίου ή ακόμα και απειλή βίας". Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του από την Αλεξανδρούπολη, σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ.Παπανδρέου επισκέφθηκε σήμερα τον Έβρο, προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του Προέδρου του Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Αποδήμων Ομογενών Ελλήνων, Γιώργο Ιακώβου ο Δήμος Σαπών, όπου και διαβιεί το μεγαλύτερο μέρος των Παλιννοστούντων Ελληνοποντίων που έχει ενταχθεί στα προγράμματα του Ιδρύματος. Το μεσημέρι οι κύριοι Παπανδρέου και Ιακώβου συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Σαπών με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής και εκπροσώπους των Σωματείων Ποντίων Προσφύγων.

Eνταξη της Κύπρου στην ΕΕ όχι ως ένα ενιαίο κράτος, αλλά ως δύο χωριστά θέλει ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο ο Ρ.Ντενκτάς δήλωσε ότι "η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδείξει πλέον ότι δεν επιθυμεί την ομοσπονδιακή λύση και η ένταξη της βόρειας και νότιας Κύπρου θα αυξήσει τις πιθανότητες επανένωσης του νησιού". Η "Γενί Ντουζέν" σχολιάζει ότι ο Ρ.Ντενκτάς εγκατέλειψε την ως τώρα θέση του για μη ένταξη στην ΕΕ, με τη θέση για ένταξη ως ξεχωριστό κράτος. Παράλληλα, σε ομιλία του σε Τούρκους επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη, ο "πρωθυπουργός" των κατεχομένων Ντερβίς Ερόγλου χαρακτήρισε ντροπή την απόφαση της Ρωσίας να πουλήσει το σύστημα S-300, ισχυριζόμενος ότι είναι επιθετικό και όχι αμυντικό.

Η Γερμανία δεν προτίθεται να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δήλωσε ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, στην πρώτη του συνέντευξη για το 1997, διαψεύδοντας έτσι τις πληροφορίες ότι η Βόννη δεν θα είχε αντίρρηση να πάρει πρωτοβουλίες ομαλοποίησης των σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη. Ο κ.Κολ απέδωσε παράλληλα ευθύνες στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, "κλείνει" τον δρόμο της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά αυτόν τον τρόπο τη σπρώχνει προς το Ισλάμ.Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση δείχνει "ενοχλημένη" από την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προμηθευτεί ρωσικά οπλικά συστήματα για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Εθνοφρουράς.

Την ανάγκη τροποποίησης βασικών άρθρων του φορολογικού Νομοσχεδίου, που έχει καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση τονίζει σε επιστολή του προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Δρυ, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Ενστάσεις προβάλλει, αναλυτικότερα, ο Σύλλογος για τα άρθρα 7, 14 και 15, γιατί, όπως τονίζει, η εφαρμογή τους θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη εξαίρεση από το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των ατομικών ή εταιρικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, που τηρούν βιβλία Γ' Κατηγορίας προαιρετικά, τον περιορισμό των αναγνωριζομένων δαπανών των χρησιμοποιουμένων ΙΧ αυτοκινήτων σε σημαντικό ποσοστό του κυβισμού όσο και της ποσοστιαίας αναλογίας, μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού πρόβλεψης για επισφαλείς απαιτήσεις και νέα φορολόγηση στις μεταβιβάσεις μετοχών μη εισηγμένων με συντελεστή 20% επί της υπεραξίας.

Οι δεκαπέντε σημαίες -μεγάλων διαστάσεων- των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία λευκή για το δέκατο έκτο μέλος που πιθανόν θα προκύψει στο μέλλον, θα στεγαστούν από αύριο και μέχρι τις 26 Ιανουαρίου στην αποθήκη 1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Πρόκειται για τις "Σημαίες της Ευρώπης" του Παύλου (Διονυσόπουλου), ενός από τους πιο επιφανείς καλλιτέχνες της ελληνικής διασποράς.

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες είναι δυνατή η οδική συγκοινωνία στην επαρχιακή οδό Φλώρινας-Καστοριάς, μέσω Βιτσίου, λόγω των χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν στα ορεινά των δύο νομών χθες βράδυ. Στην υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία η οδική συγκοινωνία διεξάγεται κανονικά.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπει για το Σαββατοκύριακο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες στα Δυτικά και τις περισσότερες περιοχές της χώρας, που από το βράδυ του Σαββάτου θα ενταθούν. Από την Κυριακή προβλέπεται σημαντική ενίσχυση των ανέμων κυρίως στην Ανατολική Ελλάδα ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 έως 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 16 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης με βροχές που τη νύχτα θα ενταθούν. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Friday, 10 January 1997 - 17:31:27 UTC