Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 12.1.97

Τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό θα επανεξεταστούν σε νέα κυβερνητική σύσκεψη, αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο μεταξύ ικανοποίηση έχει προκαλέσει στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς ότι ούτε η Τουρκία ούτε καμία χώρα έχει δικαίωμα να απειλεί την Κύπρο με επίθεση.

Σήμερα αναμένεται στη Λευκωσία, ο ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο, ο οποίος αύριο θα μεταβεί στην Αθήνα και θα συναντηθεί με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών και την Τετάρτη θα μεταβεί στην Αγκυρα. Πάντως, χθες οι ΗΠΑ μέσω του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, προειδοποίησαν την Αγκυρα να μην επιχειρήσει επίθεση κατά της Κύπρου. Την ικανοποίησή της για τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μπερνς, εξέφρασε η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Ρέππα αλλά και η μεγάλη ομογενειακή οργάνωση ΑΧΕΠΑ η οποία όμως επισήμανε πως η υπερβολική αντίδραση των ΗΠΑ, στην συμφωνία Κύπρου-Ρωσίας ευνόησε την εκδήλωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Δε θα ξαναεπιτρέψουμε ο ελληνισμός να υποστεί άλλον εθνικό ακρωτηριασμό κι εθνική αιμορραγία, τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, επισημαίνοντας ότι ασπίδα του κυπριακού ελληνισμού είναι ότι ισχύει η πολιτική του Casus Belli, σε κάθε περίπτωση απειλής με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε συνέντευξή του στο ''Περιοδικό'', ο κ. Τσοχατζόπουλος, σημείωσε ότι η Κύπρος, αγοράζοντας ένα καθαρά αμυντικό αντιαεροπορικό σύστημα προστασίας από την πιθανή επίθεση τουρκικών αεροπλάνων, δεν κάνει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο απ' ότι θα έκαναν στην περίπτωσή της τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Βρετανία, αλλά και οποιαδήποτε άλλη χώρα για την άμυνα και την ασφάλειά της.

Με δυσαρέσκεια αντιμετωπίστηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο οι δηλώσεις του Aμερικανού εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς σχετικά με όσα είπαν η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ και ο υπουργός Αμυνας Τουρχάν Ταγιάν περί επίθεσης στην Κύπρο, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς έσπευσε να ανακοινώσει ότι σε περίπτωση που εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 στη μεγαλόνησο θα εποικιστούν τα Βαρόσια. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε ότι όσο η Κυπριακή Δημοκρατία επιμένει στην αγορά των πυραύλων τόσο θα βαθαίνει η κρίση ευθύνης στην περιοχή και πρόσθεσε: Θα λάβουμε τα μέτρα που κρίνουμε απαραίτητα". Εξάλλου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την TRT (τουρκική ραδιοφωνία και τηλεόραση) δήλωσε ότι η Αμερική ευθύνεται που το Κυπριακό έγινε τόσο περίπλοκο. "Η Αμερική που αναγνωρίζει την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ώς νόμιμη αυξάνει την ελληνοκυπριακή αδιαλλαξία" αυτή είναι η πρώτη αντίδραση .

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ανακοίνωσε ότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη, θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου. Ερωτηθείς αν η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της προχθεσινής σύσκεψης στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών,ο κ.Κασουλίδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι το αντικείμενο των συζητήσεων που θα έχει ο Πρόεδρος Κληρίδης στην Αθήνα.

Την επιθυμία της επίσημης Αθήνας, η οποία αναφέρεται στην ομαλή έξοδο από την κρίση, συνοδευόμενη με την εφαρμογή δημοκρατικών διαδικασιών, αναμένεται να τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θ. Πάγκαλος, στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στο Βελιγράδι με εκπροσώπους των σερβικών αρχών, της αντιπολίτευσης και της εκκλησίας. Η επίσκεψη του κ. Πάγκαλου στο Βελιγράδι έχει πρωταρχικώς ενημερωτικό χαρακτήρα και τη στιγμή αυτή δε συνδέεται με μία πιθανή ανάληψη διαμεσολάβησης μεταξύ των αρχών και της αντιπολίτευσης για την επίλυση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Σερβία, μετά τις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Με τον Γεώργιο Ράλλη συναντήθηκε χθες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ και του ζήτησε να αναλάβει την προεδρία της επιτροπής για την οργάνωση του συνεδρίου του κόμματος. Ο κ.Ράλλης αποδέχθηκε την πρόταση και συνέστησε στα στελέχη του κόμματος "λιγότερες δηλώσεις".

Φρένο στην πολυφαρμακία και την αλόγιστη χορήγηση φαρμάκων βάζει η κυβέρνηση. Σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση επταμελούς επιτροπής η οποία θα συντάξει τη λίστα φαρμάκων για το Δημόσιο και όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Αναφέρει ακόμα ότι φάρμακα εκτός λίστας δεν θα εξοφλούνται από το δημόσιο και τα ταμεία, εκτός και εάν συνοδεύονται από ειδικά αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού για την αναγκαιότητα χορήγησης τους και με την ένδειξη "αναντικατάστατο". Θα λαμβάνεται δε υπόψη μόνο αν έχει θεωρηθεί από ελεγκτή ιατρό του δημοσίου ή του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης πολύπλευρων σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ - κυρίως στον οικονομικό τομέα - αυξάνονται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, γεγονός που ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και στενότερων σχέσεων. Η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών - όπως εκτιμά σε σχόλιο του ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων - ανανέωσε τις επαφές μεταξύ του πληθυσμού από τις δύο πλευρές των συνόρων. Κατ' αρχήν τις επαφές ανέπτυξαν οι κάτοικοι των δύο ομώνυμων κοινοτήτων στις όχθες λίμνης της Δοϊράνης, αλλά πολύ γρήγορα οι συναντήσεις αυτές διευρύνθηκαν και μεταξύ των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δικαίωσε δύο Έλληνες πολίτες και υποχρέωσε την ελληνική πολιτεία να τους αποζημιώσει, αφού δέχτηκε ότι δεν είναι αμάχητο, αλλά μαχητό, το τεκμήριο ωφέλειας και άρα μη αποζημίωσης σε περιπτώσεις αναγκαστικής απαλλοτρίωσης λόγω διάνοιξης οδών εκτός ρυμοτομικού σχεδίου. Σύμφωνα με την ελληνική νομολογία - απόφαση Ολομέλειας του Αρείου Πάγου 14/1991, με μεγάλη μειοψηφία - στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για τις διανοίξεις εθνικών, επαρχιακών κλπ οδών εκτός ρυμοτομικού σχεδίου, σε κάθε περίπτωση οι παρόδιοι ιδιοκτήτες για λωρίδα εδάφους 15 μέτρων (τώρα 20 ως 25) δεν δικαιούνται αποζημίωσης αφού θεωρούνται αμαχήτως ωφελούμενοι από τη διάνοιξη του δρόμου. Αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές, όχι όμως πάντοτε. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος των δύο προσφυγόντων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Κώστας Χορομίδης, σε αρκετές περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης βλάπτεται επειδή απομένει ασήμαντο τμήμα ακινήτου, ή σε ακατάλληλο μη οικοδομήσιμο σχήμα, ή κάτω από ανισόπεδο κόμβο κλπ.

Την πρόταση 77 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει σε βάθος την κατάσταση και τα προβλήματα που δημιούργησαν την κρίση στο Χρηματιστήριο Αξιών, θα εξετάσει τη Δευτέρα η Βουλή, σε ειδική ημερήσια διάταξη της ολομέλειας του Σώματος.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοβαρά επεισόδια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν διαδηλωτές και άντρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στη Σόφια, κατά τη διάρκεια της νέας διαδήλωσης διαμαρτυρίας, που οργάνωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία, με αίτημα τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στο μεταξύ την αποφασιστικότητα της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της νόμιμης τάξης και κοινωνικής γαλήνης και να εξασφαλίσει ομαλές συνθήκες για τη δραστηριότητα της Βουλής, εξέφρασε σε ανακοίνωσή της η υπό παραίτηση κυβέρνηση της Βουλγαρίας, μετά από έκτακτη συνεδρίαση της. Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζονται ως ''ακραίες, παράνομες δραστηριότητες, που οδηγούν σε όξυνση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα και κυρίως στην πρωτεύουσα'', τα χθεσινά επεισόδια και η κατάληψη της Βουλής από οπαδούς της αντιπολίτευσης, ενώ διαπιστώνεται ''ωμή παραβίαση της συνταγματικής τάξης σαν αποτέλεσμα προκλητικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένου και μέρους ηγετών της αντιπολίτευσης''.

Τα κρούσματα γρίπης στην περιοχή των Σκοπίων είναι υπερδιπλάσια του αριθμού που ανακοινώθηκε επίσημα. Το Ινστιτούτο Υγειονομικής Φροντίδας ανακοίνωσε ότι από τη γρίπη έχουν προσβληθεί 2415 άτομα και όχι 1178. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν αυξηθεί οι ιατρικές ομάδες που βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλα τα νοσοκομεία ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές βάρδιες και ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι ισχύει η απαγόρευση επαφής πολιτών με τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο όπως και η σύσταση να αποφεύγονται οι μαζικές συγκεντρώσεις. Πάντως το Υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να κηρυχτεί κατάσταση ανάγκης και δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει επιδημία γρίπης.

Μια θριαμβευτική και θορυβώδη πορεία μέσα από την καρδιά του Βελιγραδίου πραγματοποίησαν χθες διαδηλωτές φοιτητές, μετά την απόσυρση των δυνάμεων ασφαλείας. Η πορεία αυτή ήταν η πρώτη από τις 25 Δεκεμβρίου οπότε και απαγορεύτηκαν από τις αρχές τέτοιες διαδηλώσεις. Στόχος των φοιτητών τώρα είναι η επίσημη άρση της απαγόρευσης. Από την πλευρά του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς απαίτησε την παραίτηση του Σέρβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 16 January 1997 - 10:28:50 UTC