Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:38 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 13.1.97

Τέσσερις υπερήλικες έχασαν τη ζωή τους απο τη θεομηνία που έπληξε χθές με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Κορινθία, τη Φθιώτιδα και την Αργολίδα.Ζημιές υψους πολλών δίς προκλήθηκαν στην Κόρινθο και στη Λαμία, όπου πλημμύρισαν υπόγεια σπίτια και καταστήματα και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα απο τους χειμμάρους που δημιουργήθηκαν απο την κατακλυσμιαία βροχή.

Σήμερα, θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές κυβερνητικό κλιμάκιο υπο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη.Στο μεταξύ, προβλήματα δημιουργήθηκαν χθές το βράδυ και στην Αθήνα, όπου πλημμύρισε σε ορισμένες περιοχές ο Κηφισός με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες.Και σήμερα το πρωί η συγκοινωνία έχει διακοπεί στη γέφυρα Κολοκυνθούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος στην πρωτεύουσα.

Τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό θα επανεξεταστούν σε νέα κυβερνητική σύσκεψη, σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο μεταξύ ικανοποίηση έχει προκαλέσει στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς ότι ούτε η Τουρκία ούτε καμία χώρα έχει δικαίωμα να απειλεί την Κύπρο με επίθεση.

Για επικίνδυνη τροπή στο Κυπριακό έκανε λόγο ο Κέρι Κάβανο, διευθυντής του τμήματος ελληνοτουρκικών υποθέσεων του Στέητ Ντιπάρτμεντ.Ο Αμερικανός διπλωμάτης κατηγόρησε την Αγκυρα για τις δηλώσεις της Τσιλέρ και του Ταγιάν που απε'ιλησαν με στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο,αλλά και την κυπριακή κυβέρνηση για την απόφασή της να προβεί στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος.Σήμερα ο Κ.Κάβανο θα συναντηθεί με τον Προεδρο Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών και το απόγευμα με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα.

Τα κατεχόμενα στην Κύπρο θα επισκεφθεί σήμερα ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου Χακί Καρανταγί.Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο αντίδρασης της Τουρκίας στην απόφαση της Κύπρου για τους πυραύλους.Τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα και η Τανσού Τσιλλέρ.

Με δυσαρέσκεια αντιμετωπίστηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο οι δηλώσεις του Aμερικανού εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς σχετικά με όσα είπαν η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ και ο υπουργός Αμυνας Τουρχάν Ταγιάν περί επίθεσης στην Κύπρο, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς έσπευσε να ανακοινώσει ότι σε περίπτωση που εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 στη μεγαλόνησο θα εποικιστούν τα Βαρόσια. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε ότι όσο η Κυπριακή Δημοκρατία επιμένει στην αγορά των πυραύλων τόσο θα βαθαίνει η κρίση ευθύνης στην περιοχή και πρόσθεσε: Θα λάβουμε τα μέτρα που κρίνουμε απαραίτητα". Εξάλλου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την TRT (τουρκική ραδιοφωνία και τηλεόραση) δήλωσε ότι η Αμερική ευθύνεται που το Κυπριακό έγινε τόσο περίπλοκο. "Η Αμερική που αναγνωρίζει την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ώς νόμιμη αυξάνει την ελληνοκυπριακή αδιαλλαξία" αυτή είναι η πρώτη αντίδραση .

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ανακοίνωσε ότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη, θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου. Ερωτηθείς αν η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της προχθεσινής σύσκεψης στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών,ο κ.Κασουλίδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι το αντικείμενο των συζητήσεων που θα έχει ο Πρόεδρος Κληρίδης στην Αθήνα.

Την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης η οποία αναφέρεται στην ομαλή έξοδο από την κρίση, συνοδευόμενη με την εφαρμογή δημοκρατικών διαδικασιών, μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θ. Πάγκαλος, στις συναντήσεις που είχεσήμερα στο Βελιγράδι με εκπροσώπους των σερβικών αρχών, της αντιπολίτευσης και της εκκλησίας. Ο κ.Πάγκαλος σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η λύση Γκονζάλες στη Σερβία, ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση.Το BBC όμως μετέδωσε , επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, ότι ο προεδρος Μιλόσεβιτς αρνήθηκε να "παραδώσει¨ το Βελιγράδι ή κάποια άλλη μεγάλη πόλη στην αντιπολίτευση.Ετσι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν και σήμερα και θα επεκταθούν μάλιστα και στις άλλες σερβικές πόλεις.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης πολύπλευρων σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ - κυρίως στον οικονομικό τομέα - αυξάνονται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, γεγονός που ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και στενότερων σχέσεων. Η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών - όπως εκτιμά σε σχόλιο του ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων - ανανέωσε τις επαφές μεταξύ του πληθυσμού από τις δύο πλευρές των συνόρων. Κατ' αρχήν τις επαφές ανέπτυξαν οι κάτοικοι των δύο ομώνυμων κοινοτήτων στις όχθες λίμνης της Δοϊράνης, αλλά πολύ γρήγορα οι συναντήσεις αυτές διευρύνθηκαν και μεταξύ των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την πρόταση 77 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει σε βάθος την κατάσταση και τα προβλήματα που δημιούργησαν την κρίση στο Χρηματιστήριο Αξιών, θα εξετάσει σήμερα η Βουλή, σε ειδική ημερήσια διάταξη της ολομέλειας του Σώματος.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγική είναι η κατάσταση στη Βουλγαρία, όπου οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης επιμένουν στις καθημερινές κινητοποιήσεις, με αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στη βουλγαρική πρωτεύουσα δεν κρύβουν τους φόβους για ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος, μετά την επίθεση εναντίον του κοινοβουλίου την περασμένη Πέμπτη αλλά και την ουσιαστική αρνηση του απερχόμενου προέδρου Ζέλιου Ζέλεφ να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υπουργό Εσωτερικών Ντόμπρεφ. Χθές στη διάρκεια διαδήλωσης ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας Πέταρ Στογιάνοφ απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις για διάλογο, τασσόμενος όμως υπέρ των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.Ο πληθωρισμός στη Βουλγαρία τρέχει με 410% και έχει φέρει σε απόγνωση μεγάλα τμήματα του βουλγαρικού λαού,που δεν έχουν ούτε τα απολύτως απαραίτητα πρός το ζην.

Τα κρούσματα γρίπης στην περιοχή των Σκοπίων είναι υπερδιπλάσια του αριθμού που ανακοινώθηκε επίσημα. Το Ινστιτούτο Υγειονομικής Φροντίδας ανακοίνωσε ότι από τη γρίπη έχουν προσβληθεί 2415 άτομα και όχι 1178. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν αυξηθεί οι ιατρικές ομάδες που βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλα τα νοσοκομεία ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές βάρδιες και ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι ισχύει η απαγόρευση επαφής πολιτών με τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο όπως και η σύσταση να αποφεύγονται οι μαζικές συγκεντρώσεις. Πάντως το Υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να κηρυχτεί κατάσταση ανάγκης και δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει επιδημία γρίπης.

Προγραμμα για την αύξηση της παραγωγικότητας στον αγροτικό τομέα χρηματοδοτεί η Ιαπωνία για την Αλβανία. Το Αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι η ιαπωνική επιλογή σχετίζεται με τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της γεωργίας της Αλβανίας,αλλά και της κτηνοτροφίας


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 16 January 1997 - 10:30:02 UTC