Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-01-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:58 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14.1.1997

Αποζημιώσεις και έκτακτα επιδόματα θα δοθούν στους πληγέντες από τις πλημμύρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης ο οποίος επισκέφθηκε τις περιοχές της Φθιώτιδας. Στο μεταξύ συνεχίζεται το έργο της αποτίμησης των ζημιών της θεομηνίας, τραγικός απολογισμός της οποίας ήταν έξι νεκροί, πέντε τραυματίες και πολλές υλικές ζημιές. Στη Λάρισα, ο Πηνειός υπερχείλισε και δύο συνοικίες της πόλης πλημμύρισαν, στην Ιτέα πλημμύρισε η πόλη από τα νερά δύο χειμάρρων, στη Φθιώτιδα κόπηκε η γέφυρα του Ασωπού και παραμένουν 49 χωριά αποκλεισμένα, στην Ευρυτανία καταστράφηκαν γέφυρες και δρόμοι ενώ στην Κόρινθο εκφράζονται φόβοι ότι θα καταρρεύσει μια πολυκατοικία που παρουσίασε κλίση μετά τις πλημμύρες.

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την απόδοση τυχόν ευθυνών αναφορικά με τις καταστροφές από τις πλημμύρες θα καταθέσει στη Βουλή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ όπως τόνισε ο ίδιος σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές της Κορίνθου.Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζήτησε με τον Δήμαρχο της Κορίνθου την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και γνωστοποίησε ότι η Ν.Δ. πρόκειται, χωρίς διάθεση αντιδικίας, να καταθέσει, αμέσως μετά την καταγραφή των ζημιών, επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ενώ θα ζητήσει και προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Την περιοχή επισκέφθηκε και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος έκανε λόγο για ελλείψεις υποδομών στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστροφών και παρουσίασε τις προτεραιότητες που δίνει το κόμμα του στον τομέα αυτό.

Η κρίση που δημιουργήθηκε από την απόφαση της Λευκωσίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300, δεν υφίσταται πια. Αυτό δήλωσε ο διευθυντής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα θέματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης Κέρι Κάβανο αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών κ.Φίλωνα. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες", τόνισε ο αμερικανός αξιωματούχος, "είναι αποφασισμένες να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην υπόθεση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος". Ο κ.Κάβανο υποστήριξε ότι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για την αγορά των S-300 πήγε πίσω τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού ζητήματος, όμως εξέφρασε τη βεβαιότητα και την ελπίδα ότι η Αγκυρα θα έχει θετική στάση και ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνουν θετικά βήματα για το κυπριακό. Δεκάλεπτη συνάντηση με τον κ. Κάβανο είχε και ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος τον ενημέρωσε για τις επαφές του στο Βελιγράδι με το Σέρβο πρόεδρο και την αντιπολίτευση. Το απόγευμα ο κ. Κάβανο αναχώρησε για την Αγκυρα.

Με τον Κύπριο ομόλογό του Κώστα Ηλιάδη συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Νωρίτερα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε την Κυπριακή κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας για τα δεδομένα που προκύπτουν από τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου. Κατά τις επαφές αυτές διαπιστώθηκε η σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στην πολιτική του ενιαίου αμυντικού χώρου ενώ ο κ. Τσοχατζόπουλος, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Κάβανο περί μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Μεγαλόνησο, απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ύστερα από τις επίσημες τοποθετήσεις των δύο κυβερνήσεων.

Η Τουρκία δεν θα παραμείνει θεατής στην Κύπρο, ούτε θα επιτρέψει την αλλοίωση των δικαιωμάτων της, που προβλέπουν οι διεθνείς συμφωνίες, δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χακί Καρανταγί, ο οποίος επισκέπτεται τα κατεχόμενα. Ο Καρανταγί συναντήθηκε χθες με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και με το διοικητή των δυνάμεων κατοχής Στρατηγό Αλί Γιαλτσίν. Ο Τούρκος στρατηγός ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί μια δίκαιη και μόνιμη ειρήνη στο νησί και χαρακτήρισε "τέχνασμα" και "παγίδα για την ειρήνη" το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας -Κύπρου.

Τη μονάδα φυσικού αερίου στην Ελευσίνα εγκαινίασε, παρουσία του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης. O κ.Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η επένδυση του φυσικού αερίου, η μεγαλύτερη στη χώρα μας, θα μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο, θα συμβάλλει στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, της απασχόλησης, της παραγωγής ελληνικών προϊόντων, της εξαγωγής τους και της εξαγωγής υπηρεσιών. Η Υπουργός Ανάπτυξης κ.Παπανδρέου είπε ότι το κύριο έργο έχει γίνει και απομένει η εμπορική του εκμετάλλευση, όπου απαιτείται συνεργασία κράτους-ιδιωτών.

Συνεχίζεται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ γνωστοποίησαν ότι θα προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις όταν θα συζητείται το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής. Τις βασικές θέσεις των δύο μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων παρουσίασαν σήμερα ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Κουτσούκος και ο Γραμματέας οργανωτικού της ΓΣΕΕ κ. Ορφανός. Έτσι η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας με την προϋπόθεση να αντικατασταθεί το εισόδημα που θα χάσουν με ισόποσες αυξήσεις.

Θετικά αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την πρόταση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Έβρου για τη δημιουργία ελεύθερης διασυνοριακής βιομηχανικής ζώνης στο Ορμένιο, η οποία θα συζητηθεί απόψε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου, Απόστολου Φωτιάδη, με τη συμμετοχή Γενικών Γραμματέων και εκπροσώπων από άλλα έξι υπουργεία. Σε δήλωση του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το θέμα, ο κ.Φωτιάδης τόνισε ότι "υπάρχει κατ'αρχήν η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία της Διασυνοριακής Ελεύθερης Βιομηχανικής Ζώνης στο Ορμένιο του Εβρου" και εκτίμησε ότι η αποψινή σύσκεψη θα αφορά κατ' ουσίαν τον προγραμματισμό των δράσεων και πρακτικά θέματα, αφήνοντας να εννοηθεί ως βέβαιη η υλοποίηση της σχετικής πρότασης της νομαρχίας Εβρου.

O Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, απέρριψε την πρόταση του Εθνικού Κομματος του οποίου ηγείται ο Νόβακ Κιλιμπάρντα, για διάλυση του συνασπισμού των σοσιαλδημοκρατών του Μαυροβουνίου με τους σοσιαλιστές της Σερβίας στην ομοσπονδιακή βουλή και για συγκρότηση νέας κυβέρνησης που θα αποτελείται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις εκτός των σοσιαλιστών της Σερβίας. Οι σοσιαλιστές της Σερβίας κατέχουν στην ομοσπονδιακή βουλή τις 64 από τις 138 έδρες. Ο Μπουλάτοβιτς εξηγώντας τους λόγους της απόρριψης της πρότασης, επισήμανε ότι η απομόνωση του μεγαλύτερου κόμματος της Σερβίας θα δημιουργούσε σοβαρό προηγούμενο στην πολιτική ζωή της Γιουγκοσλαβίας.

Θυελλώδεις βόρειους ανέμους στο Αιγαίο προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές κυρίως στα νότια.. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και την Ηπειρωτική Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 1 έως 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Tuesday, 14 January 1997 - 17:31:29 UTC