Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-01-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15.1.1997

"Το 1997 θα είναι αποδοτική χρονιά για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση. Θα είναι χρόνος μεγάλων επιλογών και ευκαιριών για την Ελλάδα. Πρέπει να προετοιμάσουμε το έδαφος για πρόοδο και ευημερία τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι να τεθεί η Ελλάδα σε ασφαλή τροχιά προς την ευρωπαϊκή σύγκλιση. Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο κ.Σημίτης, δεν είναι να είμαστε αρεστοί, να χαϊδεύουμε αυτιά, αλλά να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή και να είμαστε αποτελεσματικοί. Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο κ.Σημίτης κατηγόρησε την Τουρκία ότι με την προκλητικότητα και τις διεκδικήσεις της έχει μετατραπεί σε βασικό αποσταθεροποιητικό παράγοντα της ευρύτερης περιοχής, την κάλεσε να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, και επισήμανε ότι θα παίζουμε το παιχνίδι της Τουρκίας αν παγιδευόμαστε σε μια ατμόσφαιρα κρίσης δείχνοντας κάθε φορά ιδιαίτερη ανησυχία.

Συνεχίζεται στη Φθιώτιδα, την Κόρινθο και τη Θεσσαλία το έργο της αποτίμησης των ζημιών από τις πλημμύρες και τις σφοδρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές ενώ σταδιακά αποκαλύπτεται το μέγεθος των ζημιών. Στην περιοχή της Φθιώτιδας περιόδευσε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος μετείχε το πρωί σε σύσκεψη στη νομαρχία Φθιώτιδας, ενημερώθηκε για την κατάσταση και στη συνέχεια επισκέφθηκε την περιοχή της Υπάτης. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με την οποία ρωτά αν θα ληφθούν άμεσα μέτρα για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων και αν θα δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους και τα απαιτούμενα κονδύλια. Το απόγευμα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ο υπουργός Κώστας Λαλιώτης ζήτησε την αυστηρή τήρηση του προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Κηφισού.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγινε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο κ. Πάγκαλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις εξελίξεις στα θέματα της εθνικής πολιτικής της χώρας μας.

Οι υποθέσεις των ναυπηγείων της Ελευσίνας και της χαρτοβιομηχανίας "Softex" απασχόλησαν το απόγευμα τη συνεδρίαση στη Βουλή της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων. Στη συνεδρίαση μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου και Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου και οι υφυπουργοί Νίκος Χριστοδουλάκης και Αννα Διαμαντοπούλου.

Πειθαρχικές ευθύνες σε δύο αξιωματικούς του θαλάμου επιχειρήσεων και άλλους τέσσερις του υπολιμεναρχείου Κύμης για μη έγκαιρη ενημέρωση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σχετικά με το ναυάγιο του "ΔΥΣΤΟΣ" καταλογίζει το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης, που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης. Οι αξιωματικοί καλούνται εντός των τριών ημερών να ολοκληρώσουν την απολογία τους και στη συνέχεια ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και ο αρχηγός του λιμενικού σώματος θα ανακοινώσουν τις ποινές. Στο μεταξύ, στον αντιεισαγγελέα Ναυτοδικείου που διενεργεί έρευνα για το αν υπήρξε καθυστέρηση στη διαδικασία έρευνας και διάσωσης των ναυαγών κατέθεσε ο μοναδικός διασωθείς του ναυαγίου Χρήστος Αναγνώστου.

"Αν ο Ερμπακάν θέλει η Κύπρος να είναι νησί ειρήνης δεν μπορεί παρά να εξετάσει σοβαρά την πρόταση για τον πλήρη αφοπλισμό" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού περί αφοπλισμού της Μεγαλονήσου και των νησιών του Αιγαίου. Αναφερόμενος στις προκλητικές δηλώσεις του Αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χακί Καρανταγί, ο κ.Κασουλίδης υπογράμμισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και σύνεση "τον αλαζονικό τρόπο με τον οποίο θέλει να εμφανίζει τον τουρκικό στρατό, ως τον ισχυρότερο στρατό της περιοχής". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης αναμένεται να συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τη στρατιωτική ηγεσία "για να χειριστούν μαζί το θέμα του στρατιωτικού διαλόγου".

Με πρωτοβουλία του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, συναντήθηκαν σήμερα ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος Πέταρ Στογιάνοφ με τον αρχηγό του ΒΣΚ Γκιόργκι Παρβάνοφ. Ο Π.Στογιάνοφ δήλωσε ότι οι θέσεις του ΒΣΚ εξελίσσονται, αλλά η συνάντηση δεν είχε τυπικό χαρακτήρα, επειδή δεν έχει αναλάβει ακόμη καθήκοντα. Ο Γ.Παρβάνοφ επιβεβαίωσε τη θέση ότι οι πρόωρες εκλογές πρέπει να διενεργηθούν στο τέλος του χρόνου και επέμεινε να αναθέσει σήμερα ή αύριο ο Πρόεδρος Ζ.Ζέλεφ το σχηματισμό κυβέρνησης στο Νικολάϊ Ντόμπρεφ που υποδείχθηκε ως υποψήφιος Πρωθυπουργός από το ΒΣΚ. Ο Ν.Ντόμπρεφ είναι έτοιμος να ανακοινώσει κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων, εξωκοινοβουλευτικών ως επί το πλείστον, ορισμένα μέλη της οποίας μπορεί να εκπροσωπούν και άλλες, κοινοβουλευτικές ή όχι, πολιτικές δυνάμεις, δήλωσε ο Γ. Παρβάνωφ.

Την πρόταση για παραπομπή σε δίκη της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ απέρριψε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή της χώρας που έχει συσταθεί για να ερευνήσει τις κατηγορίες διαφθοράς που αντιμετωπίζει η Τσιλλέρ. Όπως μετέδωσε το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Ανατολή" οκτώ βουλευτές του κόμματος του Ορθού Δρόμου και του κόμματος της Ευημερίας ψήφισαν κατά της παραπομπής της υπουργού στο Ανώτατο Δικαστήριο ενώ επτά βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ.

Η δημιουργία 35 καλλιτεχνικών εργαστηρίων στους δήμους και τις κοινότητες της Θεσσαλονίκης, προκειμένου οι νέοι των περιοχών αυτών να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν σε όλες τις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας, αλλά και σε μαθήματα κλασικών και εφαρμοσμένων τεχνών, αποτελεί το αντικείμενο του προγράμματος "Εργαστήρια-Τέχνη χωρίς διακρίσεις", που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν και παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών, για τα οποία η επαφή με τον χώρο των τεχνών θα γίνεται μέσα από τη διασκέδαση και το παιχνίδι.

Αίθριο καιρό σε όλη τη χώρα προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο ο καιρός θα είναι καλός σε όλη τη χώρα όμως θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις στα Ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί, στο Ιόνιο 4 με 5 μποφόρ, στα Ανατολικά 6 με 7 μποφόρ και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 έως 2 βαθμούς, στα δυτικά και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από έναν έως 18 και στο Ιόνιο από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από έναν έως 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Wednesday, 15 January 1997 - 17:31:22 UTC