Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:24 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 16.1.97

Νέες κινητοποιήσεις προετοιμάζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας.Στη χθεσινή συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής αποφάσισαν να αρχίσουν τις κινητοποιήσουν στις 28 Ιανουαρίου και να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς των εθνικών δρόμων και της σιδηροδρομικής γραμμής απο τις 4 Φεβρουαρίου.

Το διεκδικητικό και επεκτατικό ρόλο της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο, επισήμανε για άλλη μια φορά ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει διεξοδικά τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Μαρίας Δαμανάκη, ο κ.Τσοχατζόπουλος επανέλαβε ότι η Τουρκία από το 1995 προσπαθεί να αλλάξει το ''στάτους κβο'' στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα επιδιώκει να το συνδέσει με την κυπριακή υπόθεση. ''Εμείς όμως'', τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, ''κάνουμε κατανοητό προς όλους ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής και η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι είναι υποχρεωμένη να σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες''.

Θετικά αντιμετωπίζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την πρόταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου για την ίδρυση Διασυνοριακής Ελεύθερης Βιομηχανικής Ζώνης, στην περιοχή Ορμενίου, Έβρου, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΟ, Απόστολος Φωτιάδης, μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του στο Υπουργείο. Η προσπάθεια αυτή είναι ιδιαίτερα αξιόλογη και πρωτότυπη, θα ανακουφίσει δε μία ευαίσθητη από εθνικής άποψης περιοχή του Τριγώνου, τόνισε ο κ. Φωτιάδης, συμπληρώνοντας ότι είναι δεδομένη η πολιτική βούληση όλων των συναρμόδιων υπουργείων για την προώθηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Επανεγκρίθηκε από την Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής, η τοποθέτηση του κ. Μανόλη Ξανθάκη, στη θέση του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο κ. Ξανθακης μιλώντας προς τα μέλη της Επιτροπής, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή νέα κρίση στο Χρηματιστήριο, ανάλογη με αυτήν της ''ΔΕΛΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ'', αν όπως είπε, δε ληφθούν, όλα τα αναγκαία μέτρα.

Την έναρξη του Πανοράματος Ελληνικού Κινηματογράφου, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, στο πλαίσιο του Διεθνούς Κινηματογράφου των Βρυξελλών κήρυξε ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ.Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ταυτότητα του Ελληνικού Κινηματογράφου, στην ανάγκη συνεργασίας των μικρότερων χωρών της ΕΕ, ιδίως ως προς τη διανομή και την οργάνωση συμπαραγωγών στον τομέα του κινηματογράφου. Το Πανόραμα, ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας ''ΑΤΤΙΛΑΣ 1974'', του Μιχάλη Κακογιάννη, ο οποίος ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ.

Το μεγαλύτερο τμήμα της παλαίστρας του Λυκείου της αρχαίας Αθήνας, αποκαλύφθηκε σε ανασκαφική σωστική έρευνα σε οικόπεδο του δημοσίου, που πραγματοποίησε η Γ ' ΕΠΚΑ, επί της οδού Ρηγίλης στην Αθήνα, το οποίο παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα Βασιλείου και Ελίζας Γουλανδρή, για την ανέγερση Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η παλαίστρα κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και παρέμεινε σε χρήση μέχρι και τα τέλη του 4ου αιώνα μ. Χ. και ταυτίζεται με εκείνη την οποία κατασκεύασε ο ρήτορας Λυκούργος.

Συνελήφθη για τοκογλυφία και διαπιστώθηκε πως είχε στην κατοχή του αντικείμενα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Ο λόγος γίνεται για το 46χρονο ζωγράφο, Μηνά Μαγκαφα, στο σπίτι του οποίου μετά τη σύλληψή του από αστυνομικούς για τοκογλυφία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μία εικόνα μεταβυζαντινής εποχής και τρίπτυχο μεταβυζαντινής εποχής με την παράσταση της Θεοτόκου Οδηγήτριας στο κεντρικό φύλλο, και την απεικόνιση των αγίων στα πλάγια φύλλα. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

"Αν ο Ερμπακάν θέλει η Κύπρος να είναι νησί ειρήνης δεν μπορεί παρά να εξετάσει σοβαρά την πρόταση για τον πλήρη αφοπλισμό" τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού περί αφοπλισμού της Μεγαλονήσου και των νησιών του Αιγαίου. Αναφερόμενος στις προκλητικές δηλώσεις του Αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χακί Καρανταγί, ο κ.Κασουλίδης υπογράμμισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και σύνεση "τον αλαζονικό τρόπο με τον οποίο θέλει να εμφανίζει τον τουρκικό στρατό, ως τον ισχυρότερο στρατό της περιοχής".

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την άποψη ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ως λάθος την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εγκαταστήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-300 στην Κύπρο εξέφρασε ο απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Κέρυ Καβάνο με δηλώσεις που έκανε μόλις έφτασε στην Αγκυρα. Ο Καβάνο μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει αρχικά να εξαλειφθεί η ένταση που υπάρχει. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών και αρμοδίους του υπουργείου, είπε ακόμη πως πιστεύει ότι οι επαφές στην Αγκυρα θα είναι ωφέλιμες.

Την πρόταση για παραπομπή σε δίκη της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ απέρριψε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή της χώρας που έχει συσταθεί για να ερευνήσει τις κατηγορίες διαφθοράς που αντιμετωπίζει η Τσιλλέρ. Όπως μετέδωσε το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Ανατολή" οκτώ βουλευτές του κόμματος του Ορθού Δρόμου και του κόμματος της Ευημερίας ψήφισαν κατά της παραπομπής της υπουργού στο Ανώτατο Δικαστήριο ενώ επτά βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ.

Συνεχίστηκαν και χθες οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις της Σερβίας. Ο εκ των ηγετών του ''Ζάγιεντνο'', Βουκ Ντράσκοβιτς, χαρακτήρισε την απόφαση για αναγνώριση της νίκης της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι και στο Νις, ως μια κίνηση του Μιλόσεβιτς για να κερδίσει σε χρόνο. Ο κ.Ντράσκοβιτς ανέφερε ότι η αντιπολίτευση θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μέχρι οι αρχές να κάνουν δεκτή στην ολότητα της την έκθεση της Επιτροπής Γκονζάλες για τις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου.

Άρχισαν οι προετοιμασίες και οι δοκιμές για την επαναλειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, με τη συγκατάθεση ειδικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Μεγάλης Βρετανίας και του Βελγίου, καθώς και της ρωσικής εταιρίας "Γκίντροπρες", του ινστιτούτου "Κουρτσάτοφ", της γερμανικής εταιρίας "Ζιμενς" και του βουλγαρικού υπουργείου Ενέργειας. Η επαναλειτουργία του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα αναμένεται εντός των επόμενων ημερών. Ο ισχύος 440 Μεγαβάτ αντιδραστήρας έχει εφοδιαστεί με καύσιμα και έχουν γίνει όλοι οι σχετικοί έλεγχοι για την ασφαλή λειτουργία του.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 16 January 1997 - 7:30:21 UTC