Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-01-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:53 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16.1.1997

Η παιδεία γενικά αλλά και ειδικότερα ζητήματα εκπαίδευσης εξετάστηκαν κατά τη συνεδριαση του υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης κατέθεσε στο Συμβούλιο τους άξονες και τα νομοσχέδια που σκοπεύει να προωθήσει στο πλαίσιο της αναβάθμισης της εκπαίδευσης. Παρουσίασε δε τα μέτρα που είναι αναγκαίο να ληφθούν εν΄οψει των νέων απεργιακών κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ΟΛΜΕ για τη Δευτέρα. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης έκανε έναν απολογισμό από τις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν τις τελευταίες μέρες την Κόριθνο, τη Φθιώτιδα και τη Λάρισα.

Σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα μετέχει αύριο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ο οποίος έφτασε σήμερα στην Αθηνα. Ο κ. Κληρίδης θα έχει επαφές με τους κυρίους Σημίτη, Πάγκαλο, Τσοχατζόπουλο και Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να υπάρξει μια κοινή εκτίμηση στο θέμα των εξελίξεων στο Κυπριακό και εν΄όψει της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το θέμα.

Στη δημιουργία συνθηκών κρίσης αποσκοπούν οι συνεχείς δηλώσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας, μετά την απόφαση της Λευκωσίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300. Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ακολουθήσει την Τουρκία στο δρόμο ο οποίος δεν συνάδει ούτε με τα πραγματικά συμφέροντα του τουρκικού λαού. Παράλληλα ο κ.Μπίκας κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών Βαν Μιέρλο στο Ευρωκοινοβούλιο με τις οποίες υποστήριξε ότι αν δεν λυθεί το κυπριακό πριν από τις διαπραγματεύσεις και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση τότε θα υπάρξει πρόβλημα και θα διακυβευθεί η διεύρυνση της Ενωσης και του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, υπογράμμισε ότι: "η Ελλάδα πιστεύει στις δυνατότητες της Ενωσης να συμβάλλει στην επίλυση του κυπριακού και ασφαλώς θεωρούμε ότι δεν μπορεί με κανένα τρόπο, η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση, να αποτελέσει αντικείμενο εκβιασμού εκ μέρους της Τουρκίας".

Το συμβόλαιο για την προμήθεια των πυραύλων S-300 θα εκτελεστεί κανονικά και η εγκατάσταση τους στην Κύπρο θα γίνει 16 μήνες μετά την επικύρωση από την κυπριακή βουλή που θα γίνει εντός των ημερών όπως ακριβώς προβλέπεται από την ίδια τη σύμβαση. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Γιαννάκης Κασουλίδης. Επιδιώκουμε, τόνισε, δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα εγκριθεί με δημοψήφισμα από τον κυπριακό λαό. Αναφερόμενος στην επίσκεψη Κληρίδη στην Αθήνα υπογράμμισε ότι το κύριο θέμα των συνομιλιών θα είναι η εξέταση των διάφορων σεναρίων που εκτιμάται ότι θα προταθούν για λύση του κυπριακού και ο τρόπος αντιμετώπισης τους.

Απαράδεκτες και απερίσκεπτες χαρακτήρισε τις απειλές που εκτοξεύουν Τούρκοι αξιωματούχοι κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Γκενάντι Ταράσοφ.Ο κ.Ταράσοφ τόνισε οτι δεν πρόκειται να υπάρξει καμμία διαφοροποίηση στη συμφωνία για την πώληση των S-300, ενώ κάλεσε την Τουρκία αν όντως ενδιαφέρεται για την ειρήνη στην Κύπρο να υιοθετήσει την πρόταση για πλήρη αποστρατικοποίηση της νήσου.

Η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει τη χθεσινή συμφωνία Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την Χεβρώνα με την οποία ξεπεράστηκε ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι άνοιξε ο δρόμος για την επίλυση και άλλων σημαντικών θεμάτων που θα επιτρέψει την δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή.

Τη δέσμευση ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης με το δεύτερο προσωρινό ανάδοχο για την ανάθεση του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης καθώς και ότι θα τηρηθούν η νομιμότητα και η διαφάνεια για την κατοχύρωση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, έκανε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης εκφράζοντας παράλληλα την πίστη ότι θα έχει αίσιο τέλος, αυτό το έργο πνοής για τη συμπρωτεύουσα. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέλιου Παπαθεμελή, ο οποίος προέβλεψε ματαίωση του έργου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι δε συμμερίζεται αυτή του την απαισιοδοξία.

Υποκλοπές στο σύστημα των απορρήτων ονομάτων των κατόχων που έχουν τα μηχανάκια της AGB, άφησε να εννοηθεί ότι γίνονται, μέσω των τηλεφώνων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ.Αναστασάκος. Καταθέτοντας σήμερα προς τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που διερευνά το θέμα το οποίο έχει ξεσπάσει σχετικά με την αντικειμενικότητα των μετρήσεων τηλεθέασης από την AGB, ο κ.Αναστασάκος είπε χαρακτηριστικά: "Το σύστημα απορρήτων μας είναι ευάλωτο, διότι κάθε βράδυ η εταιρεία τηλεφωνεί. Αρα είναι εύκολο, όχι βέβαια με νόμιμους τρόπους, να υπάρχουν τα τηλέφωνα των οικογενειών, αφού οι γραμμές των τηλεφώνων είναι συμβατικές".

Πρατηριούχος υγρών καυσίμων πούλησε κατά λάθος αμόλυβδη βενζίνη για πετρέλαιο θέρμανσης στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Ο Γιώργος Κωτσόπουλος, που διατηρεί πρατήριο στην οδό Μαυρομιχάλη 98, από αβλεψία γέμισε δεξαμενή πετρελαίου θέρμανσης με αμόλυβδη βενζίνη, την οποία και διοχέτευσε σε πελάτες του ως πετρέλαιο. Ο πρατηριούχος αντιλήφθηκε έγκαιρα το λάθος που διέπραξε και αμέσως ενημέρωσε το 17ο αστυνομικό τμήμα Θεσσαλονίκης. Μαζί με τους αστυνομικούς ειδοποίησαν τους πελάτες να μην χρησιμοποιήσουν την ποσότητα καυσίμων που είναι επικίνδυνη.

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι σε κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων που στεγάζεται σε πολυκατοικία στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 133 στη Σταυρούπολη. Η φωτιά ξεκίνησε από τον πρώτο όροφο και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με στόχο να αποτρέψουν τυχόν επέκταση της και στους άλλους ορόφους.

Με στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, αναμένεται να επισκεφτεί την Κύπρο στις 29 Ιανουαρίου ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Χάν Σούγκ Τζιού. Τη δήλωση αυτή έκανε ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γουστάβ Φεϊσέλ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. Ο κ.Τζιού θα παραμείνει στη Μεγαλόνησο μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτεί την Αθήνα και την Αγκυρα.

Tις μελέτες των 22 θεάτρων που κατασκευάζονται ή πρόκειται να γίνουν στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων της πόλης σε τριήμερο εκδηλώσεων αρχιτεκτονικής στις 22,23 και 24 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του περιοδικού "Κτίριο" στην Καλαμαριά. Στόχος της εκδήλωσης που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη ΄97", είναι η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής δημιουργίας καθώς και ύπαρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την αρχιτεκτονική και την πόλη.

Η ηλιοφάνεια και η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού. Σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ το πρωί κατά τόπους στο Ιόνιο και τα ηπρειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Αιγαίο βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 εως 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 3 έως 19 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασια θα κυμανθεί από 1 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 16 January 1997 - 18:11:28 UTC