Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:05 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 17.1.97

Πραγματοποιούνται σήμερα οι συνομιλίες του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Κύπριο Προεδρο Γλαύκο Κληρίδη, που έφθασε χθές στην Αθήνα.Ο κ.Κληρίδης δήλωσε ότι οι ρωσικοί πυραυλοι θα εγκατασταθούν στην Κύπρο στο διάστημα των 16 μηνών, που προβλέπεται απο τη συμφωνία.

Την άποψη ότι για να βελτιωθεί η κατάσταση στην Κύπρο θα πρέπει οι δύο πλευρές να υλοποιήσουν το ταχύτερο δυνατό τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εξέφρασε ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό, Κέρυ Καβάνο, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Αγκυρα. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Αγκυρα χαρακτήρισε ως πολύ αποδοτικές τις επαφές του στην τουρκική πρωτεύουσα επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην αγορά των ρωσικών πυραύλων εκ μέρους της Κύπρου. Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη οι εξοπλισμοί δεν αποτελούν στοιχείο που εξασφαλίζει την ειρήνη και την ισορροπία στο νησί.

Απαράδεκτες και απερίσκεπτες χαρακτήρισε τις απειλές που εκτοξεύουν Τούρκοι αξιωματούχοι κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Γκενάντι Ταράσοφ. Ο κ.Ταράσοφ τόνισε οτι δεν πρόκειται να υπάρξει καμμία διαφοροποίηση στη συμφωνία για την πώληση των S- 300, ενώ κάλεσε την Τουρκία αν όντως ενδιαφέρεται για την ειρήνη στην Κύπρο να υιοθετήσει την πρόταση για πλήρη αποστρατικοποίηση της νήσου.

Πρόταση του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη, για κατάργηση των εξετάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Οπως δήλωσε ο κ. Αρσένης το θέμα θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας και εντός της κυβέρνησης προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση. Πρυτάνεις επισήμαναν ότι τα ίδια τα ΑΕΙ πρέπει να καθορίσουν τα κριτήρια εισαγωγής των αποφοίτων λυκείου και επισήμαναν ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης προυποθέτει και ανάλογη οικονομική στήριξη.

Υπέρ της συνέχισης των αγροτικών κινητοποιήσεων τάχθηκε η συντονιστική επιτροπή των αγροτών από τη Μακεδονία και τη Θράκη που συνεδρίασε χθες στη Θεσσαλονίκη. Σε νέα συνεδρίαση που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη θα καθοριστούν ο χρόνος και η μορφή των κινητοποιήσεων.Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποίησε χθές ότι η κυβέρνηση δε θα δεχθεί καταλήψεις των εθνικών οδικών δικτύων ,ανάλογες με εκείνες του περασμένου Δεκεμβρίου.Ακόμη, θα διεξαχθεί στη Βουλή συζήτηση πρό ημερησίας διάταξης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Τη δέσμευση ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης με το δεύτερο προσωρινό ανάδοχο για την ανάθεση του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης καθώς και ότι θα τηρηθούν η νομιμότητα και η διαφάνεια για την κατοχύρωση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, έκανε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης εκφράζοντας παράλληλα την πίστη ότι θα έχει αίσιο τέλος, αυτό το έργο πνοής για τη συμπρωτεύουσα. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέλιου Παπαθεμελή, ο οποίος προέβλεψε ματαίωση του έργου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι δε συμμερίζεται αυτή του την απαισιοδοξία.

Η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, κλήθηκε να καταθέσει, την ερχόμενη Τρίτη, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά την υπόθεση ανάθεσης της άδειας λειτουργίας του καζίνο του Φλοίσβου. Εντωμεταξύ, ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην βουλευτή Τουρισμού, Διονύση Λιβανού, σχετικά με την ίδια υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιβανός κάλεσε την Εξεταστική Επιτροπή, εφόσον η ίδια το επιθυμεί, να ανοίξει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και να διερευνήσει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Νέο αθλητικό νόμο θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την ΄Ανοιξη η κυβέρνηση. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ανδρέας Φούρας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γεράσιμου Γιακουμάτου, σχετική με "στημένα παιχνίδια" στο ελληνικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Ο κ. Φούρας αναγνώρισε ότι η αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο πια, όπως είπε είναι απόλυτα αυτοδιοικούμενο, είναι στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. "Οι καταγγελλίες που γίνονται πάντως", τόνισε ο κ. Φούρας, "έρχονται στο φως της δημοσιότητας, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την εκκίνηση ποινικών διαδικασιών".

Σε εκδήλωση της Ενωσης για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια μίλησε στη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματέας του Ιδρύματος Λάτση, για την αποκατάσταση ομογενών από την Αλβανία, Νίκη Τζαβέλλα, με θέμα:"Δημοκρατικοί Θεσμοί και Οικονομική Ανάπτυξη στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης". "Διανύουμε την περίοδο της αγωνιώδους προσπάθειας πολλών χωρών της περιοχής να επιτύχουν την πολιτική σταθερότητα που θα επιφέρει και την οικονομική ανάπτυξη", είπε η κ. Τζαβέλλα και συνέχισε:"Οι σχέσεις Ελλάδας και FYROM έχουν σημειώσει εντυπωσιακή βελτίωση μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας. Η κατάσταση στη Βουλγαρία παραμένει ενδογενώς ασταθής, ενώ η αποσταθεροποίηση στη Σερβία, η ορατή προοπτική απόσχισης του Μαυροβουνίου, η "ανάμιξη" των Τιράνων στο αλβανικό ζήτημα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς και η "αμηχανία" των κρατούντων στα Σκόπια στοιχειοθετούν ένα βαλκανικό περιβάλλον ανησυχητικό".

Τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων επισκέφθηκαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΄Αμυνας της Κύπρου, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, βουλευτή του ΕΔΕΚ, Τ. Χατζηδημητρίου. Τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΒΟ, Λυκούργο Σακελλάρη και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Ηλία Ευθυμιάδη, σχετικά με τα προγράμματα της εταιρείας που αφορούν στην κάλυψη των αναγκών των κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πορεία των έργων κατασκευής του δικτύου χαμηλής πίεσης για τη διανομή του φυσικού αερίου στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης εξετάστηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της διαδημοτικής εταιρίας "φυσικό Αέριο Μακεδονίας Α.Ε". Οπως ανακοινώθηκε διαπιστώθηκαν οι ταχείς ρυθμοί εξέλιξης του έργου και για τις ανάγκες απρόσκοπτης προόδου των εργασιών και της σωστής κατασκευής του δικτύου διπλασιάζεται το δυναμικό της επίβλεψης των έργων. Σε διάστημα τριών μηνών εγκαταστάθηκε αγωγός μήκους 21.500 μέτρων.

Οι εργαζόμενοι στα Τμήματα Επαγγελματικής Κατάρτισης Αναπήρων Νέων (Τ.Ε.Κ.Α. Ν) τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Παίδων (ΕΛ.Ε.Π.Α.Π) λόγω έλλειψης πόρων.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα προγράμματα για τις νέες διόδους με την Ελλάδα και τη Σερβία, στο Γκότσε Ντέλτσεφ και το Σάλας αντίστοιχα, ενέκρινε το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας. Οπως γράφει η εφημερίδα "Κοντινέντ" της Σόφιας, αυτόν το μήνα αναμένεται συνάντηση της βουλγαροσερβικής επιτροπής εργασίας, διότι υπάρχουν κενά όσον αφορά στο καθεστώς ιδιοκτησίας της γης στην περιοχή απ' όπου θα διέλθει η νέα δίοδος. Σχετικά με τη δίοδο που θα συνδέσει τη Βουλγαρία με την Ελλάδα, αναμένεται η θέση της Επιτροπής Δασών, διότι στην περιοχή από την οποία θα διέρχεται η δίοδος υπάρχουν 26 στρέμματα δάσους.

Ο αρχηγός του τουρκικού κόμματος Μεγάλης Ενότητας Μουχσίν Γιαζιτζίογλου ανακοίνωσε ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση συνασπισμού Ευημερίας-Ορθού Δρόμου. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Αγκυρα ο Γιαζιτζίογλου αιτιολόσησε την απόφαση του λέγοντας ότι έχει αντιρρήσεις για πολλές από τις δραστηριότητες της κυβέρνησης με πρώτη την πολιτική της απέναντι στους εργαζόμενους στο δημόσιο.

Ομάδα γιατρών του Κέντρου Αποκατάστασης της Υγείας, που έστειλε στην Κοπεγχάγη το Συμβούλιο της Ευρώπης, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες για το βασανισμό από τις τουρκικές αρχές του κουρδικής καταγωγής Δανού υπηκόου, Κεμάλ Κόχ, μια περίπτωση που πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς Δανία και Τουρκία θα βρεθούν σύντομα "αντιμέτωπες" στο Ευρωπαικό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η κυβέρνηση της Δανίας κατέθεσε προσφυγή κατά της Τουρκίας για το βασανισμό του Κόχ και αυτό το γεγονός αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί πρώτη φορά στην ιστορία ένα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης παραπέμπει στο ΕΔΑΔ άλλο μέλος του Συμβουλίου για την κακοποίηση ενός μεμονωμένου ατόμου.

Βόμβα εξερράγη χθες, στο κέντρο της Πρίστινας, από την οποία καταστράφηκε ολοσχερώς αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο πρύτανης του πανεπιστημίου της Πρίστινας, Ράντιβογιε Πάποβιτς και ο οδηγός του. Και οι δύο νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Πρίστινας. Σύμφωνα με δηλώσεις του εφημερεύοντος ιατρού, βρίσκονται εκτός κινδύνου. Από την έκρηξη της βόμβας προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα και σπίτια. Ο Πάποβιτς είναι βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Βουλή της Σερβίας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Friday, 17 January 1997 - 7:30:25 UTC