Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-01-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:00 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.1.1997

"Η κυβέρνηση θα στηρίξει τους αγρότες και τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Η διαδικασία αυτή έχει κόστος που πρέπει να αναληφθεί από όλη την οικονομία. Οι λύσεις δεν θα προκύψουν από πλειοδοσία δημαγωγικών παραχωρήσεων". Τα παραπάνω τόνισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας σήμερα στη πρό ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα τα αγροτικά προβλήματα, που ως γνωστόν είχε προτείνει η Νέα Δημοκρατία. "Οι εκβιαστικές κινητοποιήσεις σε βάρος των εργαζομένων, της παραγωγής, της οικονομίας συνολικότερα δεν βοηθούν" είπε ο κ.Σημίτης. "Κάθε πλήγμα στην εύθραυστη οικονομία και κοινωνία είναι ταυτόχρονα και πλήγμα κατά του αγρότη". Ο κ.Σημίτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει εν τη γενέσει τους τυχόν κινητοποιήσεις αγροτών με μπλόκα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "καμία κυβέρνηση, καμιά κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί τη βία των ολίγων, τη βία που καταπατά δικαιώματα άλλων πολιτών, την ελευθερία τους, τον καθημερινό τους αγώνα για το δικό τους μεροκάματο".

Εντονη κριτική στη στάση της κυβέρνησης στο αγροτικό άσκησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Εβερτ κάλεσε τον πρωθυπουργό να κατονομάσει τους υποκινητές, όπως είπε, των κινητοποιήσεων και υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. σε καμμία περίπτωση δεν υποκίνησε τις καταλήψεις των δρόμων αλλά και αρνείται να αποστασιοποιηθεί από τα προβλήματα των αγροτών. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι τα αγροτικά προβλήματα και το μέγεθός τους δεν μπορούν να συγκριθούν με τα πεπραγμένα των δύο μεγάλων κομμάτων που διαδέχτηκαν το ένα το άλλο στην εξουσία. Πρόσθεσε δε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει τους αγροτικούς αγώνες. Αναφερόμενος στις θέσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός για το αγροτικό ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος τις χαρακτήρισε ασαφείς ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας επέκρινε την κυβέρνηση για τη μη επίλυση των προβλημάτων των αγροτών.

"Η θέση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από την ίδια αποφασιστικότητα η οποία επιδείχτηκε και την προηγούμενη περίοδο στις κινητοποιήσεις των ομάδων αγροτών που εκδηλώθηκαν τότε", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας με αφορμή τη διεξαγωγή στη Βουλή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το αγροτικό. Ο υπουργός Τύπου πρόσθεσε: "αποτελεί αρχή την οποία όλοι πρέπει να παραδεχτούμε και να τη διαφυλάξουμε ότι στην ελληνική κοινωνία πρέπει να υπάρχουν ομαλοί ρυθμοί ώστε η κοινωνία μας, οι οικονομικές δραστηριότητες, ο καθημερινός τρόπος ζωής των Ελλήνων να μην διαταράσσεται για λόγους οι οποίοι αντιβαίνουν, πέραν από τους νόμους, και στα συμφέροντα όλων των άλλων Ελλήνων πολιτών".

Την αναγκαιότητα εγρήγορσης της κυβέρνησης, ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν προαναγγελθεί για τις 4 Φεβρουαρίου, καθώς και την λήψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της έννομης τάξης και των ομαλών οικονομικών ρυθμών της χώρας, επισημαίνει σε επιστολή του, προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Ε.Β.Ε.Θ). Στην επιστολή του, το Ε.Β.Ε.Θ, σημειώνει ότι δεν είναι σωστό η εκάστοτε κυβέρνηση να εκβιάζεται από κινητοποιήσεις, οι οποίες "εκφεύγουν από τον χαρακτήρα μιας νόμιμης διεκδίκησης". Καταλήγοντας το Ε.Β.Ε.Θ υπογραμμίζει ότι "δεν πρόκειται να συμφωνήσει με όλες εκείνες τις τακτικές, που υιοθετούνται απο δυνάμεις της αντιπολίτευσης για την απόκτηση πρόσκαιρων πολιτικών οφελημάτων, που όμως στην ουσία κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις".

Με τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη συναντήθηκε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η χώρα μας θα σταθεί με θετικό τρόπο σε όποια πρωτοβουλία εκδηλωθεί και είναι ειλικρινής για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. "Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου έχει χαρακτήρα αμυντικό, όπως δηλώνεται αλλά δεν καταλύει την αυτονομία του κάθε κράτους ή την κυριαρχία κάθε κυβέρνησης. Υπάρχουν περιθώρια εντός των οποίων η κάθε κυβέρνηση κάνει τις επιλογές της προκειμένου να αντιμετωπίσει τα θέματα που έχουν προτεραιότητα γι'αυτήν" υπογράμμισε ο κ. Ρέππας. Ερωτηθείς δε, σχετικά με τις δηλώσεις Κάβανο για το Κυπριακό, είπε ότι αυτές εκφράζουν τις θέσεις των ΗΠΑ που επιθυμούν να αναλάβουν πρωτοβουλία με επιτυχή έκβαση ώστε να μην χρειαστεί να τοποθετηθούν οι πύραυλοι.

Το θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο θα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με το BBC, η Ολλανδική Προεδρία αποδέχθηκε τελικά να θέσει το θέμα μαζί με όλο το πλέγμα των τουρκικών αντιδράσεων και της αμερικανικής διαμεσολαβητικής προσπάθειας.

Απεργία διαρκείας ξεκινούν από τη Δευτέρα οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στο νέο μισθολόγιο που πρότεινε η κυβέρνηση και απαιτώντας δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. "Ο αγώνας για ουσιαστικές αυξήσεις στο μισθό μας, για μια αξιοπρεπή σύνταξη, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για 6.000 διορισμούς από την επετηρίδα, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης είναι αγώνας ηθικός και δίκαιος" τόνισε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ άσκησε κριτική εναντίον του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη τονίζοντας ότι " επέλεξε την εύκολη οδό των εντυπώσεων και της προχειρότητας στο εκπαιδευτικό ζήτημα της χώρας, μιλώντας μόνο για το εξεταστικό και την ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, ενώ ο ίδιος γνωρίζει ότι η εξαγγελία αυτή δεν θα υλοποιηθεί".

Eναν μήνα νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, θα εγκαινιάσει αύριο ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, την επαναλειτουργία της ανακαινισμένης θεατρικής αίθουσας"Αυλαία". Η "Αυλαία", η πρώτη αίθουσα που θα εγκαινιάσει ο ΟΠΠΕΘ '97, διεκδικεί τον τίτλο ενός από τους πληρέστερους - τεχνικά και αισθητικά- χώρους θεάτρου, αφού έχουν μελετηθεί και υλοποιηθεί με τον πλέον κατάλληλο τρόπο όλες οι παρεμβάσεις που χρειάζονταν για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του και για την παροχή όλων των ανέσεων στους θεατές.

Με πανηγυρισμούς γιόρτασαν σήμερα οι παλαιστίνιοι την εφαρμογή της συμφωνίας Νετανιάχου - Αραφάτ για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα. Ωστόσο οι πεντακόσιοι Εβραίοι έποικοι που θα παραμείνουν στη Χεβρώνα πραγματοποίησαν συγκέντρωση σε ένδειξη πένθους.

Τοπικές ομίχλες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές ώρες προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος ενώ στα ανατολικά και νότια της χώρας θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές ομίχλες κυρίως τη νύχτα και το πρωί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από μείον 2 έως 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 μέχρι 18 βαθμούς και στα νησιά από 5 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Αύριο στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ το πρωί είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Friday, 17 January 1997 - 17:41:40 UTC