Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-01-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 16:07 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18.1.1997

Από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας ενημερώθηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Ο κ.Τσοχατζόπουλος αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι μαζί με τους επιτελείς των ενόπλων δυνάμεων ενημέρωσαν τον κ.Κληρίδη για την προώθηση των σχεδίων της αμυντικής κάλυψης και της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ.Κληρίδης τόνισε ότι "η ενημέρωση ήταν σύντομη αλλά επί των βασικών πτυχών του θέματος της συνεργασίας στον τομέα της κοινής άμυνας". Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς πήραν μέρος ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Αθανάσιος Τζογάνης και αρχηγοί των τριών όπλων και από κυπριακής οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας Αλέκος Μιχαηλίδης και Κώστας Ηλιάδης.

Νωρίτερα ο κ. Κληρίδης συναντήθηκε με τους Μιλτιάδη Εβερτ και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δηλώσεις του, τόνισε ότι Ελλάδα και Μεγαλόνησος πρέπει να συναποφασίζουν τους χειρισμούς στο κυπριακό και επανέλαβε τη θέση του για σύγκλιση κοινής σύσκεψης, η οποία θα καθορίσει ενιαία εθνική εξωτερική και αμυντική πολιτική. Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέφερε ότι "δε δικαιολογείται καμία μεγάλη αισιοδοξία στο Kυπριακό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε σκληρές καταστάσεις και δύσκολα διλήμματα".

Με τον Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη θα συναντηθεί τη Δευτέρα ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμος Αρσένης. Kατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης που θα αρχίσει αύριο στη Μεγαλόνησο, ο Έλληνας υπουργός θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Kύπρια ομόλογό του, Κλαίρη Αγγελίδου. Ο κ.Αρσένης θα επισκεφτεί τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και στη συνέχεια θα εκφωνήσει λόγο σε εκδήλωση μνήμης για τον Εθνάρχη Μακάριο. Επαφές θα έχει ο Έλληνας επίσημος και με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Μεγαλόνησο, Αλέξανδρο Σανδη και τον πρόεδρο της βουλής των αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανού.

Την αισιοδοξία του σχετικά με τις διαβεβαιώσεις για τον στρατιωτικό διάλογο που έχει λάβει από την πολιτική ηγεσία των δύο πλευρών της Κύπρου, εξέφρασε ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Μεγαλόνησο, Γκουστάβ Φεϊσέλ. Ο κ.Φεϊσέλ τόνισε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν όλα τα θέματα του πακέτου των μέτρων που προτείνουν τα Ηνωμένα Έθνη για την εκτόνωση της κρίσης στη γραμμή αντιπαράταξης. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε ακόμη ότι έχει διαμηνυθεί από την πολιτική πλευρά ότι θα τεθούν επί τάπητος και τα τρία σημεία του πακέτου -απαγόρευση ένσφαιρων πυρών, απαγκίστρωση, κανόνες εμπλοκής- που οι δύο πλευρές είχαν αρνηθεί παλιότερα να συζητήσουν.

Αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου. Στις εργασίες του Συμβουλίου, οι 15 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν κυρίως θέματα που άπτονται της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, θα δοθεί έμφαση στο θέμα της ευελιξίας, ενώ κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας θα συζητηθεί και το Κυπριακό

Απεργία διαρκείας ξεκινούν από τη Δευτέρα οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης με αίτημα να τους δοθούν μισθολογικές αυξήσεις. Ασάφεια επικρατεί αναφορικά με τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόωρη, χαρακτήρισε ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας την πρόταση Αρσένη για κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, ενώ ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε την έναρξη διαλόγου για το θέμα, με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τα πολιτικά κόμματα.

Δεμένα και σήμερα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας από τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών τους. Αν και χθες το Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία τους, οι ναυτεργάτες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την Τρίτη. Οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών της Κρήτης απειλούν με δυναμικές ενέργειες προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους που παραμένουν μπλοκαρισμένα στα ψυγεία. Εξάλλου, αλλαγές και καθυστερήσεις στις πτήσεις σημειώθηκαν σήμερα, λόγω της απεργίας που πραγματοποιούν οι ηλεκτρονικοί των αεροδρομίων για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

''Οι εξελίξεις στο νοσοκομείο ''Παπαγεωργίου'', αποδεικνύουν πως ο μεγάλος κίνδυνος που απειλεί την υγεία, είναι ο ιδιωτικός τομέας.'' Αυτό επισήμανε σήμερα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε ημερίδα για το νοσοκομείο αυτό, που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Πρόσθεσε δε πως ο υποκινητής όλης αυτής της κατάστασης είναι ο ιδιοκτήτης του Ιατρικού Κέντρου της Αθήνας, κ. Αποστολόπουλος, ο οποίος επιχειρεί να κάνει τον τομέα της Υγείας, μονοπωλιακή επιχείρηση. Να κατοχυρωθεί θεσμικά ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου και να μην αφεθεί στις καλές προθέσεις ορισμένων προσώπων ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πεπονής. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός Υγείας, Γιώργος Σούρλας, τόνισε πως υπάρχει ένας νόμος για αυτό το Νοσοκομείο, τον οποίο η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί.

Το μεγάλο μας όχημα για την Ευρώπη και τον κόσμο είναι ο πολιτισμός, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη διημερίδα που διοργανώνεται σήμερα και αύριο, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα το Ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Πολιτισμού , υπό την αιγίδα του Υπουργείου και σε συνεργασία με την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Ο υπουργός δήλωσε ακόμη ότι ο πολιτισμός είναι βασικό στοιχείο της εθνικής μας ιδιοσυστασίας και αναφέρθηκε στη δυνατότητα μεταφοράς ορισμένων εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97", σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται από αύριο μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου οι πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπης και Αυστραλίας, προκειμένου να συναντηθούν με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο και τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο, για τον συντονισμό του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 27 Ιουλίου 1997 στην πολη. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διοργάνωση του συνεδρίου θα δώσουν οι πρόεδροι των παμμακεδονικών ενώσεων, σε συνέντευξη τύπου στο συνεδριακό κέντρο της Διεθνούς Έκθεσης στις 21 Ιανουαρίου.

Τούρκοι δουλέμποροι ανάγκασαν 26 λαθρομετανάστες να πέσουν στη θάλασσα από το ταχύπλοο σκάφος με το οποίο τους μετέφεραν στην Ελλάδα όταν έγιναν αντιληπτοί χθες το βράδυ στα ανοιχτά της Ψερίμου. Οι λαθρομετανάστες περισυνελέγησαν από δύο σκάφη του λιμενικού σώματος, ενώ στην περιοχή έσπευσε και το πολεμικό πλοίο "Αρματωλός". Ακολούθησε καταδίωξη, αντελλάγησαν πυροβολισμοί και δύο δουλέμποροι συνελήφθησαν, αφού είχαν εγκαταλείψει το σκάφος τους λόγω εισροής υδάτων.

Ένταση μεταξύ αλβανόφωνων και Σέρβων προκαλεί η δολοφονία ενός ακόμη Αλβανού στο χωριό Σίρμπιτσα, μάλλον από εξτρεμιστικά στοιχεία. Την είδηση επιβεβαίωσε και το "Radio Free Europe" σημειώνοντας ότι σύμφωνα με αλβανικές πηγές του Κοσσυφοπεδίου, ο δολοφονηθείς συνεργαζόταν με τις σερβικές αρχές. Στο μεταξύ, ο Βούκ Ντράσκοβιτς, ένας από τους ηγέτες του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντνο" μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι, απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου. "Όταν η Σερβία μετατραπεί σε ισχυρή και δημοκρατική χώρα, τότε οι αποσχιστές που βρίσκονται στις τάξεις των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να ξεχάσουν τις ιδέες τους για ανεξάρτητο Κόσοβο", είπε.

Ορκίζεται αύριο ο νέος Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 22 Ιανουαρίου, καθώς και ο Αντιπρόεδρος Τόντορ Καβαλτζιέφ. Προσκλήσεις για την τελετή στη Βουλή, έχουν σταλεί τόσο στον υπό παραίτηση πρωθυπουργό Ζαν Βίντενοφ και σε πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες της Βουλγαρίας, όσο και στους ξένους διπλωμάτες στη Σόφια. Ο κ.Στογιάνοφ που όπως και ο προκάτοχος του, Ζ.Ζέλεφ, προέρχεται από τον χώρο της αντιπολίτευσης, κέρδισε τις Προεδρικές εκλογές, συγκεντρώνοντας το 60% των ψήφων στο δεύτερο γύρο, της 3ης Νοεμβρίου του 1996.

Τοπικές ομίχλες κυρίως στα Ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος και μόνο στα νότια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 1 έως 18 και στα νησιά από 6 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ τη νύχτα και το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 1 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Saturday, 18 January 1997 - 17:31:20 UTC