Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:31 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 23.1.97

Ανεστάλη η απεργία των ναυτεργατών.Η απόφαση πάρθηκε κατα πλειοψηφία τις πρώτες πρωινές ώρες και αφού προηγήθηκαν νέες βελτιωμένες προτάσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Σ.Σουμάκη.

Την πεποίθηση, ότι ο διάλογος που διεξάγεται μεταξύ του υπουργού Παιδείας έχει προοπτικές, εξέφρασε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ν.Δ. ο κ. Ανθόπουλος αναγνώρισε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον εκπαιδευτικό κλάδο, ό οποίος, όπως είπε, χρειάζεται ένα διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό στάτους και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός πως έχουν γίνει βελτιωτικές παρεμβάσεις εντούτοις δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια διαπραγμάτευσης. Πάντως ο κ. Ανθόπουλος διευκρίνισε ότι τόσο το τελικό ποσό αύξησης των 70. 000 όσο και το ποσό των 250.000 δραχμών στους πρωτοδιοριζόμενους, όπως ζητούν οι εκπαιδευτικοί, είναι ακατόρθωτο. Σημείωσε ωστόσο ότι αναζητείται η χρυσή τομή η οποία ελπίζει ότι θα βρεθεί.

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα αιτήματα των απεργών στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της. Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό όπως και οι αποφάσεις των δικαστηρίων που πρέπει να εφαρμόζονται και πρόσθεσε: "η κυβέρνηση, όλες οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και οι πολίτες και οι κοινωνικοί φορείς πρέπει να έχουν ανάλογη αίσθηση της δικής τους ευθύνης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτής της συγκυρίας". "Μια τέτοια αίσθηση" συνέχισε ο κ. Ρέππας, "δεν έχει τουλάχιστον στην πράξη αποδειχτεί ότι υπάρχει σε όλες τις πλευρές". Ο Υπουργός Τύπου κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση αποδοκιμάζει την αυτοδικία πολιτών και γι' αυτό θεωρεί ακατανόμαστη και ακατανόητη την αντίδραση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο κατηγόρησε για τυχοδιωκτισμό στο πλαίσιο του εσωκομματικού παιχνιδιού.

Τον Φεβρουάριο θα επαναληφθούν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων. Ο ίδιος σταθμός σχολιάζοντας τον προχθεσινό, πρώτο για το 1997, γύρο συνομιλιών μεταξύ των πρεσβευτών Ζαχαράκι και Τόσεφσκι, επισήμανε ότι δεν σημειώθηκε καμμία πρόοδος στο θέμα του ονόματος, γεγονός, το οποίο χαρακτήρισε ως αναμενόμενο.

Συγκέντρωση στις 10 το πρωί, έξω από το Εργατουπαλληλικό Κέντρο, θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, το πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Σύγχυση επικράτησε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις διαδικασίες χορήγησης άδειας του καζίνο στο Φλοίσβο, σχετικά με το αν η Υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου κατονόμασε ή όχι δύο βουλευτές της ΝΔ ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, στην κατάθεσή της η Υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε διατεθειμένη να ανοίξει τους τραπεζικούς της λογαριασμούς, προκαλώντας όμως ταυτόχρονα να δεχθούν το ίδιο και κάποιοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο θόρυβος που επικράτησε εκείνη την ώρα στην αίθουσα συνεδρίασης, δεν επέτρεψε να ακουστεί εάν η κ.Παπανδρέου είχε κατονομάσει κάποιους βουλευτές.

Επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, απέστειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, με την οποία ζητείται η επίδοση των δικογράφων να ανατίθεται στις Αστυνομικές Αρχές, μόνο όταν αυτή είναι αδύνατη κατά νόμο από όλα τα λοιπά υπόχρεα όργανα. Στην ίδια επιστολή ζητούνται ακόμα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μεριμνήσει για την τοποθέτηση δικαστικών επιμελητών και στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας, όπου δεν υπηρετούν σήμερα και να προβεί στην τροποποίηση της διάταξης της παραγράφου 7 του άρθρου 15 του νόμου 1831/1989, ώστε να προβλεφτεί η υποχρέωση επίδοσης δικογράφων και από τους υπαλλήλους των δήμων, καθώς και η υποχρέωση του αρμόδιου Εισαγγελέα, για τη βεβαίωση αδυναμίας επίδοσης ποινικών δικογράφων με άλλον τρόπο.

Τους νέους αντιδημάρχους για την προσεχή χρονιά όρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος. Αντιδήμαρχος οικονομικού τομέα και μηχανολογίας ανέλαβε ο Μιχάλης Ζορπίδης, πολιτισμού ο Αντώνης Γυφτόπουλος, κοινωνικής πρόνοιας ο Ιωάννης Τουσιάκης, οδοποιίας ο Σταμάτης Καραμανλής, αρχιτεκτονικού ο Δημήτρης Δημητριάδης, καθαριότητας και πρασίνου ο Νίκος Σαμαλής και αθλητισμού ο Νίκος Μακραντωνάκης. Με αφορμή τον ορισμό των αντιδημάρχων ο κ. Κοσμόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων:"Οι ορισμοί των αντιδημάρχων είναι μια υπόθεση της απολύτου δικαιοδοσίας του δημάρχου και υπαγορεύεται από τις εκάστοτε οργανωτικές προτεραιότητες και ανάγκες. Δεν συνοδεύεται από θετική ή αρνητική κρίση για τα πρόσωπα διότι το έργο μας είναι συλλογικό και συνολικά κρίνεται από τους συμπολίτες μας".

Η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανοίξει νέο κεφάλαιο, εάν γίνει αποστρατικοποίηση της Κύπρου και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλάβουν αφενός την ασφάλεια των ελεύθερων περιοχών και αφετέρου την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, ως απάντηση στις αμερικανικές θέσεις έναντι της απόφασης της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα του μορατόριουμ πτήσεων ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

H Αγκυρα αντέδρασε εντονα στην καταγγελία γερμανικού δικαστηρίου οτι η τουρκική κυβέρνηση παρέχει προστασία σε εμπόρους ναρκωτικων. Ο εκπροσωπος του τουρκικου Υπουργείου Εξωτερικων Ομέρ Ακμπέλ χαρακτήρισε απαράδεκτη καί καταδικαστέα την πράξη του γερμανικού δικαστηρίου. Ο Υφυπουργός Εξωτερικων Ονούρ Ουμέν, ειπε ο Ακμπέλ, έστειλε νότα διαμαρτυρίας στή γερμανική πρεσβεία στην Αγκυρα και η τουρκική πρεσβεία στη Βόννη εστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικων ζητώντας περισσότερες εξηγήσεις. ''Κανείς δεν μπορει να προβαίνει σε παρόμοιες κατηγορίες εναντίον μιας χώρας ή εναντίον επισήμων της χωρίς αποδείξεις'',δήλωσε ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών.

H παρατεταμένη πολιτική και οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία, απασχολεί έντονα τις κυβερνήσεις και τους οικονομικούς οργανισμούς της Ευρώπης, οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, προτίθεται να επισκεφτεί την Βουλγαρία στις 28 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η βουλγαρική εφημερίδα "Τρουντ", επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές.

Με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, συναντήθηκε στο Βελιγράδι ο Σέρβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκτιμήθηκε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται το τελευταίο χρονικό διάστημα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας εντυπώσεων για διαφορές μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου έχουν στόχο την αποδυνάμωση των θέσεων των δύο δημοκρατιών και της Γιουγκοσλαβίας γενικότερα. Οι δύο Πρόεδροι τόνισαν ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο δημοκρατιών είναι η καλύτερη δυνατή και έχει ως σκοπό την ισχυροποίηση της χώρας και την επίτευξη της αρμονικής συνύπαρξης των δύο εταίρων στην Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 23 January 1997 - 7:30:29 UTC