Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-01-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 16:34 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 25.1.97

Την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων το 2.000 εξήγγειλε σήμερα από τους Δελφούς όπου βρίσκεται ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης. Το σύστημα αυτό, σύμφωνα με τον κ.Αρσένη, θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Σεπτέμβρη του 1997, με αλλαγές που θα γίνουν στην πρώτη τάξη του Λυκείου. Στους μαθητές που θα αποφοιτήσουν το 2.000 θα χορηγηθεί το εθνικό απολυτήριο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι επιδόσεις τους από τις εξετάσεις των τριών τάξεων του Λυκείου και με βάση αυτό το απολυτήριο, θα εισάγονται στις ανώτατες σχολές. Το πρόγραμμα του υπουργού Παιδείας προβλέπει ακόμη τη δημιουργία τριών τύπων πανεπιστημίων. Το συμβατικό, αυτό που υπάρχει σήμερα, τον ελεύθερο κύκλο σπουδών και τα ανοιχτά πανεπιστήμια. Ο ελεύθερος κύκλος σπουδών και το ανοιχτό πανεπιστήμιο θα αρχίσουν να λειτουργούν από το Σεπτέμβριο του 1997. Ο κ.Αρσένης ανακοίνωσε επίσης την αύξηση του αριθμού των εισακτέων, από φέτος, ενώ όπως είπε, οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τον Απρίλιο.

Συνεδριάζει σήμερα η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ για να αποφασίσει τη συνέχιση ή μη της απεργίας μέχρι την προσεχή Παρασκευή, ενώ τη Δευτέρα το προεδρείο της ΟΛΜΕ θα συναντηθεί εκ νέου με τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη. Για απεργία ετοιμάζονται στις αρχές Φεβρουαρίου οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, οι οποίοι θα αποφασίσουν σήμερα.

Προειδοποίηση ότι θα αντιμετωπίσει με δυναμικά μέσα τις επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν την Τρίτη και θα κορυφωθούν στις 4 Φεβρουαρίου, απηύθυνε και πάλι η κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας κατέστησε σαφές ότι το κράτος θα αντιμετωπίσει με κάθε τρόπο τυχόν αποκλεισμούς του οδικού δικτύου, λαμβάνοντας μέτρα για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι οι κινητοποιήσεις, όπως γίνονταν επιχειρούσαν την ανατροπή του πολιτικού και οικονομικού πλαισίου στο οποίο κινούμαστε. Κατά των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί τάχθηκε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Νίκος Λιόλιος.

"Ανερμάτιστη, απάνθρωπη και αδιέξοδη" χαρακτήρισε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στα Γιάννενα και τη Θεσπρωτία. Όπως υπογράμμισε ο κ.Τσοβόλας η πολιτική της κυβέρνησης δεν οδηγεί σε σύγκλιση με τις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης. Επισήμανε επίσης ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός, των απειλών κατά των λαικών στρωμάτων που θα επιχειρήσουν να κινητοποιηθούν.

Την ανησυχία της για την Κύπρο εξέφρασε η νέα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσε. Πιστεύω ότι θα έχουμε κάποιες ευκαιρίες φέτος να βελτιώσουμε την κατάσταση γύρω από αυτή τη διένεξη, πρόσθεσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Στις 28 Ιανουαρίου μεταβαίνουν στην Ουάσιγκτον για να συναντηθούν με την κ.Ολμπράϊτ ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας που αυτό το εξάμηνο κατέχει την προεδρεία της Ευρωπαικής Ένωσης Χανς Βαν Μίρλο και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Λιόν Μπρίτον. Βασικό θέμα των συζητήσεων που θα έχουν οι δύο άνδρες με την κ.Ολμπράϊτ θα είναι και το κυπριακό.

Πέθανε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο "Γ.Γεννηματάς" το τριών μηνών αβάπτιστο κοριτσάκι που είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα πριν από πέντε μέρες στο ίδρυμα "Αγιος Στυλιανός" στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός συνέβη όταν η 27χρονη βρεφοκόμος του ιδρύματος Μαρία Ρεπάνου από αμέλεια πήγε να κάνει μπάνιο το άτυχο κοριτσάκι σε καυτό νερό. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η επείγουσα προκαταρκτική έρευνα που είχε διατάξει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Δράκος, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Η ίδρυση του Διαβαλκανικού Πολιτιστικού Δικτύου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που θα διευρύνει τις προοπτικές συνεργασίας των χωρών της Χερσονήσου του Αίμου, θα συζητηθεί κατά τις επαφές που θα έχουν σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης την προσεχή Πέμπτη οι Βαλκάνιοι υπουργοί Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του ΟΠΠΕΘ '97. Eξάλλου, οι κοινές πολιτισμικές αναγωγές των χωρών της Ευρώπης και των παρευξείνιων περιοχών και η εξεύρεση τρόπων συνεργασίας και αλληλοενημέρωσης, θα αποτελέσουν το αντικείμενο της συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού των κρατών αυτών, στις 30 και 31 Ιανουαρίου.

Μια πλούσια βδομάδα πολιτιστικών δρώμενων ξεκινάει από τη Δευτέρα για τη Θεσσαλονίκη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πολλές μουσικές, εικαστικές και λογοτεχνικές εκδηλώσεις, που θα ψυχαγωγήσουν το κοινό της πόλης και τους επισκέπτες της. Με την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο, δημόσια παρουσίαση στο σύνολό τους των "36 ελληνικών χορών" του Νίκου Σκαλκώτα, θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τρίτη, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο κύκλος συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τη διεύθυνση του γνωστού μαέστρου Βύρωνα Φιδετζή.

Στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου κατέπλευσαν σήμερα το πρωί τρία τουρκικά πολεμικά πλοία, γεγονός που αποτελεί νέα προκλητική ενέργεια της Αγκυρας. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Τουρχάν Τραγιάν, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ''επίσκεψη ειρήνης''. Πρόσθεσε δε ότι τα πολεμικά πλοία θα επισκεφτούν όλα τα κατεχόμενα λιμάνια. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα ''Κιμπρίς'', σε κύριο άρθρο της, υπό τον τίτλο ''Καλώς ήλθατε φρουροί της Ειρήνης'', γράφει ότι η αποστολή των πολεμικών πλοίων στην Κύπρο, αποτελεί απάντηση στους ελληνοκυπριακούς εξοπλισμούς. Όπως μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση, η αποστολή των πολεμικών πλοίων, αποτελεί ένδειξη συμπαράστασης της Αγκυρας προς τους Τουρκοκύπριους. Τα πλοία θα αποπλεύσουν από τα κατεχόμενα την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη Δευτέρα θα μεταβεί στη Ρώμη η Τανσού Τσιλέρ προκειμένου να συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας. Βασικός στόχος των συναντήσεων είναι να συμπεριληφθεί η Τουρκία στον κατάλογο των χωρών που επιθυμούν πλήρη ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση. Η κ.Τσιλέρ θα επιδιώξει επίσης, την εκταμίευση προς την Αγκυρα των κοινοτικών κονδυλίων που έχει μπλοκάρει η Ελλάδα, ενώ θα προσπαθήσει να πείσει τους ομολόγους της για την ανάγκη να αποτραπεί η εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300 στην Κύπρο.

Στη διάθεση των αγροτών της ΠΓΔΜ είναι από σήμερα το πρώτο τμήμα του δανείου των 18 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, που ενέκρινε η Διεθνής Τράπεζα για την οικονομική υποστήριξη του αγροτικού τομέα της χώρας. Το πρώτο τμήμα του δανείου, το οποίο ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα, θα διατίθεται από πέντε Σκοπιανές τράπεζες σε αγρότες που υποβάλλουν δικαιολογητικά για τον τρόπο επένδυσης των χρημάτων. Το υπόλοιπο τμήμα του δανείου της Διεθνούς Τράπεζας, το οποίο θα δοθεί στις τράπεζες στους επόμενους μήνες, προορίζεται για τη χρηματική υποστήριξη των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων. Όπως διευκρινίζουν οι όροι της τράπεζας, δικαίωμα χρήσης του δανείου δε θα έχουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Αρχίζουν σήμερα στην Πρίστινα, οι εργασίες της Πανσερβικής Συνέλευσης που διοργανώνουν το Σερβικό Κίνημα Αντίστασης και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας. Oπως μετέδωσε το πρωί το BBC, η πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των απανταχού γης Σέρβων και όπου θα συζητηθεί το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, έχει προκαλέσει την ανησυχία των Αλβανών της περιοχής.

Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν και σήμερα στο Ιόνιο και την Ηπειρωτική χώρα όπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Θεσσαλονίκη τις απογευματινές ώρες θα συννεφιάσει. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν έως 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Saturday, 25 January 1997 - 20:50:24 UTC