Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-01-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:21 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27.1.1997

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αποτρέψει τις καταλήψεις των εθνικών οδών που αποφάσισαν οι αγρότες, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. "Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα ώστε να μην επιτρέψει το φαινόμενο αυτό που συχνά παρατηρείται να επαναληφθεί", υπογράμμισε ο κ. Ρέππας ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους αγρότες εμφανίζοντας την κυβέρνηση αποφασισμένη να εφαρμόσει το νόμο και να προστατέψει την έννομη τάξη. Ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι προληπτικά και κατηγόρησε για ηθική αυτουργία στις κινητοποιήσεις την συντονιστική επιτροπή των αγροτών. Στο μεταξύ με συλλαλητήριο στην Καρδίτσα οι αγρότες της Θεσσαλίας αρχίζουν αύριο το νέο γύρο των κινητοποιήσεων τους. Την Τετάρτη έχουν προγραμματίσει αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στο Συκούριο, καθώς και δημόσιων υπηρεσιών στη Λάρισα. Από την 1η Φεβρουαρίου οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κατάληψη διοδίων επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Εάν μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους θα αποκλείσουν εκ νέου το εθνικό οδικό δίκτυο.

''Η χώρα μας επανειλημμένα, τόσο σε Συμβούλια Υπουργών στην Ευρώπη όσο και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς,έχει επισημάνει το ρόλο της Τουρκίας, στην παραγωγή και διακίνηση ηρωίνης προς την Ευρώπη''. Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, με αφορμή τη δήλωση του Βρετανού υφυπουργού Εσωτερικών, Τομ Σάκβιλ, αλλά και σειρά δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία ''μέλη της Τουρκικής Κυβέρνησης'', αλλά και της ηγεσίας της τουρκικής αστυνομίας, ενέχονται σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών ουσιών''. Ο κ. Ρωμαίος πρόσθεσε ότι, με μεγάλη καθυστέρηση τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ένα μετά το άλλο, αντιλήφθηκαν επιτέλους, τη σοβαρότητα του προβλήματος. Επισήμανε μάλιστα πως είναι καιρός να υπάρξουν άμεσα μηχανισμοί ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στη χώρα αυτή.

Απαράδεκτες και ανυπόστατες χαρακτήρισε η Τανσού Τσιλέρ τις καταγγελίες της Βρετανίας και της Γαλλίας σύμφωνα με τους οποίες ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι καλύπτουν εν γνώσει της κυβέρνησης τους εμπόρους ναρκωτικών. Οι καταγγελίες αυτές ήρθαν να προστεθούν στις πρόσφατες κατηγορίες του Γερμανού δικαστή Rolf Schwalbe, ότι η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας διατηρεί στενές σχέσεις με τους εμπόρους ηρωίνης.

Στην κατεύθυνση της ελεύθερης εισαγωγής φοιτητών στα πανεπιστήμια προσανατολίζεται η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στις σχετικές προτάσεις του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη. "Είναι ένας στόχος, ο οποίος παραμένει στο ακέραιο και στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε όλοι" είπε ο κ. Ρέππας. Στο μεταξύ συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη και έξω από το Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα πραγματοποίησαν σήμερα οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης οι οποίοι διεκδικούν την ικανοποίηση των οικονομικών τους αιτημάτων.

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα κυρίως άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη. "Στα οικονομικά θέματα δεν υπήρξε συγκεκριμένη στρατηγική. Μπορεί να υπήρξαν μεμονωμένες οικονομικές αποφάσεις αλλά αυτές δεν ενετάχθησαν μέσα σε μια συγκεκριμένη στρατηγική η οποία να αποσκοπεί να οδηγήσει την οικονομία σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις" είπε ο κ. Εβερτ. Εκανε εξάλλου λόγο για έλλειψη συντονισμού και αλληλοσυγκρουόμενες πολιτικές τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά μας ζητήματα. Στο μεταξύ με συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παίρνει αποστάσεις από τους χειρισμούς του κ. Εβερτ στην ελληνοτουρκική κρίση.

Για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων ενημέρωσε το μεσημέρι τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος. εν΄όψει του ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο, την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους πρεσβευτές της Κύπρου, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ολλανδίας και της Ρωσίας. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού έκανε λόγο για έλλειψη στρατηγικής στα εθνικά μας θέματα και διαφορετικές απόψεις που διαπιστώνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Επισήμανε δε την εμμονή του Συνασπισμού σε προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τάχθηκε ακόμη υπέρ της ανάληψης ελληνικών πρωτοβουλιών οι οποίες να διευρύνουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές και της στρατιωτικής απαγκίστρωσης και της αποκλιμάκωσης της έντασης στην Κύπρο.

Τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό, μετά από την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, στην Αθήνα, συζήτησε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του. Ο κ. Κληρίδης ενημέρωσε τα κόμματα για όλα τα τρέχοντα ζητήματα και τόνισε ότι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, επισήμανε ότι έγινε μια σοβαρή συζήτηση και ανάλυση των θεμάτων, για τα οποία οι αρχηγοί των κομμάτων εξέφρασαν τις θέσεις τους.

Συνάντηση με τους Πρέσβεις της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας κ.κ. Abdullah Abdullah και Amjad Al Majali είχε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης. Οι τελευταίες εξελίξεις του Μεσανατολικού, ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε τον κ. Κακλαμάνη και τον κ. Abdullah, με ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Χεβρώνας, ενώ συζητήθηκαν και θέματα συνεργασίας των δύο Κοινοβουλίων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν προτείνει την αναστολή της κυκλοφορίας των εμβολίων για την πρόληψη λοιμώξεων από αιμόφιλο της ινφλουέντσας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η επιτροπή φαρμακευτικών ιδιοκατασκευασμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θεωρεί ότι κατά την παραγωγή των προϊόντων αυτών τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας ως προς την μετάδοση εγκεφαλοπάθειας. Καταλήγοντας ο Ε.Ο.Φ, σημειώνει ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε σχετικά με αυτό το θέμα, έχει ως πηγή την Ιταλία, επειδή εκεί κατά την παραγωγή τους χρησιμοποιείται υλικό βόειας προέλευσης και επισημαίνει ότι σε καμιά άλλη κοινοτική χώρα δεν έχουν παρθεί ανάλογα μέτρα.

Τα τρία τουρκικά πολεμικά πλοία που έχουν αγκυροβολήσει από το Σάββατο στο λιμάνι της Αμμοχώστου πρόκειται να επισκεφτεί αύριο ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς. Ο τουρκοκυπριακός τύπος δίνει μεγάλη έκταση στον κατάπλου των τουρκικών πολεμικών σκαφών στο λιμάνι της Αμμοχώστου ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός δήλωσε: "όσο πλέουν γύρω μας πλοία του τουρκικού στόλου είμαστε ήσυχοι".

Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού αν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προσανατολίζεται στη καθιέρωση δύο παράλληλων χρήσεων της Ροτόντα και αν ο ίδιος προτίθεται να πάρει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αλλάξει το μέχρι τώρα καθεστώς της, υπέβαλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία λύση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Επιχειρηματική αποστολή από το Εμπορικό, Βιομηχανικό και Αγροτικό Επιμελητήριο της Βραϊλα Ρουμανίας, πρόκειται να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη, με σκοπό να έλθει σε επαφή με επιχειρηματίες της πόλης αντίστοιχων ενδιαφερόντων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), τα μέλη της αποστολής από τη Βραϊλα επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους κυρίως σε ευρωπαϊκά προγράμματα, στην ίδρυση μεικτών επιχειρήσεων στους τομείς εγγειοβελτιωτικών έργων, ιχθυοκαλλιέργειας, παραγωγής μεταλλικών κατασκευών και δομικών υλικών καθώς και βιομηχανικών κτιρίων. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών το Μάιο του 1997 προτείνει ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, με διάγγελμα του προς το βουλγαρικό λαό. Ο κ. Στογιάνοφ απευθύνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και να σταθεροποιηθεί η οικονομία της.

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου φθάνει στη Θεσσαλονίκη, η παγκοσμίου φήμης Ελληνίδα μεσόφωνος, Αγνή Μπάλτσα, η οποία θα εμφανιστεί ως σολίστ στη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας της Βιέννης, την επόμενη μέρα. Η κ. Μπάλτσα, αμέσως μετά την άφιξη της, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, στην αίθουσα αναχωρήσεων V.I.P.S "Φίλιππος" του αεροδρομίου "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ".

Παγετό στην ηπειρωτική Ελλάδα που αύριο το πρωί θα είναι ισχυρός, προβλέπει για τη νύχτα και νωρίς το πρωί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στα ανατολικά και νότια θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -6 έως 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από -2 έως 13 βαθμούς και στη νησιωτική Ελλάδα από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Monday, 27 January 1997 - 17:30:42 UTC