Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-01-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:37 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28.1.1997

Με το συλλαλητήριο των αγροτών στην Καρδίτσα άρχισε σήμερα ο δεύτερος γύρος των αγροτικών κινητοποιήσεων ενώ οι αγρότες της Αρτας πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία μπροστά από τη νομαρχία. Αύριο οι αγρότες έχουν προγραμματίσει αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στο Συκούριο, καθώς και δημόσιων υπηρεσιών στη Λάρισα. Στις 2 αύριο το μεσημέρι οι αγρότες της Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν έξω από την εμπορική πύλη της Helexpo - ΔΕΘ ενόψει των εγκαινίων της διεθνούς κλαδικής έκθεσης "Agrotica". Από την 1η Φεβρουαρίου οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κατάληψη διοδίων επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Εάν μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα τους θα αποκλείσουν εκ νέου το εθνικό οδικό δίκτυο. Ωστόσο ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας επανέλαβε ότι η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή για διάλογο στα προβλήματα των αγροτών.

"H κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την κατάλυση του κράτους" υπογράμμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος πρόσθεσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις να γίνουν σε νόμιμα πλαίσια. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι "υπάρχει απόθεμα καλής πίστης και καλής σύνεσης αρκετό ώστε να προληφθούν εκτροπές".

"Ακαιρη και άτοπη" χαρακτηρίζει τη μορφή διεκδικήσεων των αγροτών, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο νέος γύρος των αγροτικών κινητοποιήσεων θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονων προβλημάτων στη λειτουργία του κράτους, την κατάρρευση της εύθραστης εθνικής οικονομίας και, κατά συνέπεια, την εξόντωση των εξαγωγικών επιχειρήσεων. "Η χώρα δεν έχει περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις καθώς η διετία που διανύουμε είναι η πλέον κρίσιμη για την επίτευξη των στόχων του Μάαστριχτ" υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Ευρύτερο διάλογο και εθνική συναίνεση, ώστε να λυθούν τα προβλήματα της παιδείας, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος το μεσημέρι συναντήθηκε με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας, με αντικείμενο τις τρέχουσες εξελίξεις στα θέματα εκπαίδευσης. Ο κ. Εβερτ διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τις προτάσεις Αρσένη για την παιδεία και τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, ενώ εξέφρασε το φόβο "μήπως αντί να μειωθεί η δραστηριότητα των φροντιστηρίων και ο απαράδεκτος", όπως είπε, "παπαγαλισμός που πράγματι υπάρχει σήμερα, αυτός θα περάσει και στις άλλες τάξεις του Λυκείου". Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον κ. Αρσένη όταν συγκεκριμενοποιηθούν οι προτάσεις του υπουργείου. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης οι οποίοι ζητούν την ικανοποίηση οικονομικών τους αιτημάτων. Το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στις τοπικές ενώσεις των καθηγητών που θα συνεδριάσουν αύριο συνέχιση της απεργίας. Τη Δευτέρα θα αρχίσουν τριήμερη απεργία και οι δάσκαλοι της χώρας.

Στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον ευρωβουλευτή Μιχάλη Παπαγιαννάκη θα απονεμηθούν τον Μάιο στην Κωνσταντινουπολη τα βραβεία ειρήνης και φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί 1996-97. Ο κ Μητσοτάκης βραβεύεται για τα όσα έπραξε υπέρ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, φιλίας και συνεργασίας, ως πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών, αρχηγός ή στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και για όσα σημαντικά αποφάσισε και έπραξε στο διάστημα της Πρωθυπουργίας του υπέρ της μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Ο κ Παπανδρέου βραβεύεται για τη δραστηριότητά του υπέρ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Παιδείας και την απόφασή του να επεκταθούν τα βραβεία Ιπεκτσί και στα δημοτικά και γυμνάσια της Ελλάδας. Στον κ. Παπαγιαννάκη απονέμεται βραβείο για τον ψύχραιμο και αντικειμενικό, κατευναστικό και δημιουργικό τρόπο που αντιμετωπίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εντάσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Δεν βρίσκεται στη Συρία ο καταζητούμενος για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης αξιωματικός των ES-ES Αλόϊς Μπρούνερ, δηλώνει εκπρόσωπος της Συριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα, διαψεύδοντας τα πρόσφατα δημοσιεύματα του ελληνικού και του διεθνούς τύπου σύμφωνα με τα οποία ο διαβόητος εγκληματίας πολέμου που αποκλήθηκε "Ο Χασάπης της Θεσσαλονίκης" για τη σφαγή των Εβραίων της Μακεδονίας αξιωματικός του γερμανικού στρατού στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο διαμένει στη Δαμασκό της Συρίας. Απαντωντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων το γραφείο τύπου της συριακής πρεσβείας είπε ότι τα σχετικά δημοσιευματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προσέθεσε ότι ο κ.Μπρούνερ δεν βρίσκεται στη Συρία.

Τις κατηγορίες της αρπαγής ανηλίκου νεωτέρου των 14 ετών με σκοπό την είσπραξη λύτρων και της σύστασης συμμορίας αντιμετωπίζουν και τα έξι μέλη της σπείρας των απαγωγέων της μικρής Ελένης Λουλάκη, τα πέντε εκ των οποίων οδηγήθηκαν το μεσημέρι στον εισαγγελέα του Ηρακλείου. Η Δήμητρα Καμπά και ο γιός της κατηγορούνται ακόμη για παράνομη κατοχή κροτίδων και πυρομαχικών και παράνομη κατοχή ναρκωτικών.

Σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Σπύρο Κυπριανού είχε σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ. Μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό όμως απέφυγε να σχολιάσει την επικείμενη επίσκεψη αξιωματούχων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στην Κύπρο, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στη πρεσβεία της χώρας αυτής. Σημείωσε ότι υπήρξε καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών που καταβάλλουν προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και ευχήθηκε η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Αμερικανός Πρέσβης εξέφρασε τις ανησυχίες του γιατί δεν έγινε τίποτα για εκτόνωση της κατάστασης και ταυτόχρονα εξέφρασε το ενδιαφέρον της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράϊτ, να περιλάβει στις προτεραιότητές της το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας ανέθεσε στον, Νικολάι Ντόμπρεφ, υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σε δηλώσεις του ο Ντόμπρεφ τόνισε ότι θα αρχίσει αμέσως διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Από την πλευρά τους οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι "η Βουλγαρία έχασε τη μεγάλη δυνατότητα να βρει διέξοδο στην κρίση που διέρχεται".

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας την για ανικανότητα διακυβέρνησης και διαφθορά. Η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση στην οποία οδηγήθηκε η Αλβανία μετά την κατάρρευση των γνωστών παρατραπεζών και στις οποίες είχαν επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν το Σοσιαλιστικό και Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η Δημοκρατική Συμμαχία κατηγόρησαν την κυβέρνηση για λανθασμένη οικονομική πολιτική, για διαφθορά, απάτη και υπεξαίρεση περιουσιών και υποστήριξαν ότι κατά τη διακυβέρνηση της η Αλβανία μετατράπηκε σε χώρα ξεπλύματος χρημάτων, διακίνησης ναρκωτικών και όπλων και σε χώρα μαζικού λαθρεμπορίου.

Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί στα βόρεια από -6 έως 7 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 έως 12 και στα νησιά του Αιγαίου από 6 ως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και αργότερα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -3 έως 6 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Tuesday, 28 January 1997 - 17:31:07 UTC