Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:27 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 31.1.97

Ψυχραιμία συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ο Υπουργός Τύπου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποδοκιμάζει ορισμένα ακραία φαινόμενα που έχουν παρουσιαστεί όπως η απόπειρα κατάληψης της σιδηροδρομικής γραμμής κοντά στη Λάρισα. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις αλλά και οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσαν το επίκεντρο της προγραμματισμένης συνεργασίας που είχε χθες με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι η συνάντηση έγινε και ενόψει της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής την άλλη Παρασκευή που θα έχει ως αντικείμενο την αγροτική πολιτική και ορισμένες όψεις του εκσυγχρονισμού των λειτουργιών του κινήματος.

Την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, επισήμανε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, τονίζοντας παράλληλα ότι ''Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να εξακολουθεί να παραμένει οικονομικός γίγαντας και πολιτικός νάνος'', κατά την ομιλία του στο συνέδριο με θέμα ''Οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας μέσα στην ΕΕ-κοινή πορεία στο μέλλον'', που διοργάνωσε η Ενωση Γερμανοελληνικών Συλλόγων στην πόλη Μίνστερ της Γερμανίας. Στην ομιλία του ο κ.Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι ''η δυναμική των εξελίξεων οδηγεί αναπόφευκτα στην ανάδειξη της ΕΕ, ως του κύριου θεσμού σταθεροποίησης και εγγύησης της ασφάλειας στην Ευρώπη'', ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ως θέση αρχής ότι η διαδικασία λήψης των αποφάσεων πρέπει να συνεχίσει να γίνεται με ομοφωνία.

Τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη συνεργασία των Παρευξείνιων κρατών σε θέματα πολιτισμού, στην οποία δεν είχε συμβληθεί μέχρι στιγμής, αποφάσισε να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Μετά τη λήξη της συνάντησης που είχε με τους ομολόγους του των χωρών της Μαύρης Θάλασσας γνωστοποίησε ακόμη ότι έγινε δεκτή από τους Παρευξείνιους υπουργούς η πρόταση της ελληνικής πλευράς για την οργάνωση δικτύου πολιτιστικής συνεργασίας στην περιοχή, ανάλογου με αυτό των Βαλκανίων, υπό την αιγίδα της Ελλάδας, και με έδρα της γραμματείας εξυπηρέτησης του δικτύου τη Θεσσαλονίκη.

Εγινε δεκτή η πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, από τους ομολόγους του των Βαλκανικών χωρών, για την ίδρυση Βαλκανικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων και Τεχνών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, καθώς και για την καθιέρωση πολιτιστικής βίζας που θα διευκολύνει την κίνηση των καλλιτεχνών. Η γραμματεία του Βαλκανικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων, που θα είναι ένα είδος γραφείου συλλογής πληροφοριών και προτάσεων, ώστε να θέτει σε κίνηση αυτό το δίκτυο, θα στεγαστεί στο ανακαινισμένο πολυόροφο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Ερμού. ''Πρωτοβουλία είναι να θέσουμε σε κίνηση όσο μπορούμε γρηγορότερα τη γραμματεία, η οποία έχει εξασφαλισμένη την έδρα της'', τόνισε ο κ.Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα αρχίσει η λειτουργία της.

Την ανάγκη σύσφιγξης των πολιτιστικών και κατ' επέκταση των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας και της Ρωσίας, οι οποίες είναι ιστορικές, δυνατές και παραδοσιακές, επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας, Ευγκένιι Σίντορωφ, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τα επίσημα εγκαίνια των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ''Θεσσαλονίκη 1997'', σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σημείωσε μάλιστα πως όπως είναι γνωστό, η ρωσική κουλτούρα και ο πολιτισμός της Ρωσίας, βασιζόταν στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και πρόσθεσε ότι η Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα του, επειδή από την πόλη αυτήν ξεκίνησαν ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, και μετέβησαν στη Ρωσία για να δημιουργήσουν το ρωσικό αλφάβητο. ''Η σύγχρονη Θεσσαλονίκη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης-και το σημερινό Φόρουμ θα είναι το σημείο εκκίνησης για τις σύγχρονες πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών'', τόνισε ο κ. Σίντοροφ, και υπογράμμισε ότι ως τώρα υπήρχε συνεργασία μεταξύ θεατρικών σχημάτων ή καλλιτεχνών των δύο χωρών αλλά όχι σε διακρατικό επίπεδο.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, Σάιρους Βανς, θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. ύστερα από τη νέα εντολή που έλαβε κατά την πρώτη επίσημη συνάντησή του με τον νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη, το γεγονός της μη αλλαγής προσώπου ερμηνεύεται ως μη αλλαγή γραμμής στο θέμα των συνομιλιών. Έτσι, ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, δεν πρόκειται να προβεί σε διατύπωση σχετικής Έκθεσης ή σε αναφορά διακοπής των διαπραγματεύσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Werner Hoyer εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα ενταχθεί πολύ νωρίτερα απο την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφερόμενος στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικιών πέντε χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο Γερμανός πολιτικός χαρακτήρισε τη διαμόρφωση των σχέσεων με την Τουρκία ως "τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ε.Ε. μέσα στο 1997" και αποσαφήνισε ότι "φυσικά δεν υπάρχει θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ημερήσια διάταξη".

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

O Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ, προέτρεψε το νεοεκλεγμένο Βούλγαρο Πρόεδρο, Πεταρ Στογιάνοφ, να προσπαθήσει να σχηματίσει το συντομότερο δυνατόν κυβέρνηση κοινής αποδοχής στη Σόφια, η οποία θα διαπραγματευτεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη σύσταση Νομισματικού Συμβουλίου και τη συνεπακόλουθη χρηματοδότηση της Βουλγαρίας με 600-800 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία έχει ανάγκη η χώρα, προκειμένου να βγει από την οικονομική κρίση. Σε ανταπόκριση του Βουλγαρικού Ραδιοφώνου από τις Βρυξέλλες, τονίστηκε ότι ο κ. Σαντέρ δήλωσε πως αν επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ και η Βουλγαρική Κυβέρνηση ξεκινήσει αμέσως την οικονομική μεταρρύθμιση, η Ε.Ε. θα αναλάβει πρωτοβουλίες με τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, μεταξύ των οποίων η Ομάδα των 24 και η Ομάδα των 7 αναπτυγμένων χωρών, για να υποστηρίξει τη μακροοικονομία της χώρας.

Την άποψη ότι πρέπει να αναγνωριστεί η νίκη στην αντιπολίτευση, σύμφωνα με τη θέληση που εξέφρασαν οι ψηφοφόροι στις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Λίλιτς από την πόλη Τίβατ του Μαυροβουνίου, όπου παρευρέθηκε σε άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού. Ο κ.Λίλιτς τόνισε ότι η παρούσα πολιτική κρίση στη χώρα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό με βάση την Εκθεση Γκονζάλες, η οποία, όπως σημείωσε, περιέχει αρκετά εποικοδομητικά στοιχεία. Η λύση, σύμφωνα με τον κ. Λίλιτς, πρέπει να είναι πολιτική, κάτι που περιλαμβάνει συμβιβαστική λύση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα, ο κ.Λίλιτς κάλεσε την αντιπολίτευση να μην συνδέει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις δημοτικές εκλογές με άλλα ζητήματα, διότι αυτό λειτουργεί αποδυναμωτικά για τη θέση της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας. ''Οι προσπάθειες που γίνονται να συνδεθεί η πολιτική κρίση στη Σερβία με το Κοσσυφοπέδιο και άλλα προβλήματα αποδυναμώνουν τη θέση της χώρας'', δήλωσε ο κ.Λίλιτς.

"Στην Τουρκία, μαζί με τις κλασικές μαφιόζικες ομάδες, υπάρχει και οργανωμένο έγκλημα, με πολιτική δομή", αναφέρεται σε σχετική έκθεση της ολλανδικής κοινοβουελυτικής επιτροπής διερεύνησης οργανωμένου εγκλήματος. Σύμφωνα με την έκθεση - στην οποία κάνει αναφορά με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα "Ραντικάλ" - "μια τέτοια οργάνωση είναι και οι "Γκρίζοι Λύκοι", μέσω των οποίων ο Τουρκές αναπτύσσει πολιτική δραστηριότητα. Η ίδια έκθεση αναφέρει πως οι ολλανδικές δυνάμεις ασφαλείας γνωρίζουν ότι το ΜΗΡ (το ακροδεξιό "Κόμμα Εθνικής Δράσης" του Αλπασλάν Τουρκές), είναι αναμεμειγμένο από το 1972 σε εμπόριο ναρκωτικών, καθώς και ότι τα κέρδη που αποκομίσθηκαν στις δεκαετίες του '70 και του '80, διατέθηκαν για τη χρηματοδότηση πολιτικών δραστηριοτήτων.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Friday, 31 January 1997 - 7:30:22 UTC