Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-01-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:34 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 31.1.1997

Συνάντηση με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Πασχαλίδη είχε νωρίς το απόγευμα στη Βουλή αντιπροσωπεία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης που το μεσημέρι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ έθεσαν στον κ. Πασχαλίδη τα αιτήματά τους. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ για τις κινητοποιήσεις των καθηγητών τόνισε ότι η αναβάθμιση του Λυκείου και των εκπαιδευτικών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και γνωστοποίησε ότι καθιερώνεται φέτος επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης 50.000 δραχμών για τους καθηγητές που θα αναπροσαρμόζεται από το 1998 και θα επεκταθεί και στους δασκαλους. Το πρωί το Δοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ είχε συνάντηση στη Βουλή με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ τον οποίο ενημέρωσε για τις κινητοποιήσεις των καθηγητών. Την επόμενη εβδομάδα εκτός από τους καθηγητές στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν και οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί της χώρας. Κινητοποιήσεις εξήγγειλαν για την Τρίτη και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επανέλαβε σήμερα, από το βήμα της Βουλής, ότι η κυβέρνηση του θα συνεχίσει την ίδια πολιτική σε ότι αφορά τους αγρότες. "Αντιμετωπίζουμε την όποια κινητοποίηση με διάλογο αλλά και αποφασιστικότητα" τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα, σχετικά με τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και τις κινητοποιήσεις τους. Από την πλευρά του ο κ.Τσοβόλας χαρακτήρισε αδιέξοδη και απάνθρωπη την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, ακολουθεί έναν ολισθηρό και αντιδημοκρατικό δρόμο. Στο μεταξύ ένταση δημιουργήθηκε το μεσημέρι στην εθνική οδό Λάρισας - Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών από όπου αποχώρησαν αγρότες που είχαν προγραμματίσει κατάληψη των διοδίων. Οι διαδηλωτές ζήτησαν να κάνουν κατάληψη αφήνοντας τα αυτοκίνητα να περνούν δωρεάν από τα διόδια, πράγμα που δεν έγινε δεκτό από την εισαγγελέα της Λάρισας. Εξάλλου στο δρόμο που οδηγεί από το χωριό Ιτέα στο Μοσχοχώρι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους αγρότες να πλησιάσουν τα διόδια της περιοχής.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα πραγματοποιηθούν αύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο τα επίσημα εγκαίνια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Με την ευκαιρία αυτή έφτασαν το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ. Οι τριήμερες εκδηλώσεις για την πανηγυρική έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που πραγματοποιούνται παρουσία αρχηγών πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπων άλλων χωρών αρχίζουν σήμερα το βράδυ με συναυλία στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο.

Την απόφαση του ΚΚΕ να μην παραστεί στην τελετή για την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στη Θεσσαλονίκη γνωστοποίησε σήμερα η Γενική Γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. "Η Θεσσαλονίκη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα καταγραφεί ως ένα ακόμα σκάνδαλο στην πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου", είπε η κ. Παπαρήγα και καταλόγισε ευθύνες στο Υπουργείο Πολιτισμού και τα μέλη της διοίκησης του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Τους βασικούς στόχους της νομισματικής πολιτικής για το 1997 παρουσίασε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμας. Μεταξύ των στόχων αυτών είναι η μείωση του πληθωρισμού, που προβλέπεται στο 3% στα τέλη του 1998, η "σκληρή" δραχμή, που όμως θα έχει μεγαλύτερες αυξομοιώσεις από ότι στο παρελθόν σε μικρά χρονικά διαστήματα, και η εξέλιξη της δραχμής σε πλήρως μετατρέψιμο νόμισμα. "Οι εξελίξεις στο 1996 έδειξαν ότι τόσο η συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής έναντι του ECU όσο και τα νομισματικά και πιστωτικά μεγέθη διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τους στόχους και τις προβλέψεις που είχαν τεθεί" σημείωσε ο κ. Παπαδήμας.

Αποτελεί επιτυχία της Ελλάδας η αντίληψη ότι η ενίσχυση των πολιτιστικών έργων συμβάλλει στον τουρισμό", δήλωσε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου για την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων του προγράμματος "Τουρισμός - Πολιτισμός".

Τις φήμες περί επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του κόμματος που πραγματοποιείται ενόψει του συνεδρίου της ΠΟΛ.ΑΝ. το Μάρτιο. Αναφερόμενος στις αιτίες της εκλογικής ήττας του κόμματός του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η απόφασή του να στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε ως αποτέλεσμα να ταυτιστεί προπαγανδιστικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου ενώ έκανε λόγο και για οργανωτικά προβλήματα στο κόμμα. Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης μίλησε για λανθασμένους χειρισμούς στα εθνικά θέματα και χαρακτήρισε μη αξιόμαχη την αξιωματική αντιπολίτευση.

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, πραγματοποίησε λίγο πριν το μεσημέρι ο Σύμβουλος επί των Δημοσίων Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ.Ρόμπερτ Τζ. Κάλλαχαν, συνοδευόμενος απο την υπεύθυνη μορφωτικών προγραμμάτων του Αμερικανικού Κέντρου κ. Μαρία Μακρή. Ο αμερικανός διπλωμάτης, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του ΜΠΕ στα βαλκάνια, τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και τον κυβερνοχώρο, εκφράζοντας τα θερμά συγχαρητήρια και του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα κ.Τόμας Νάϊλς, για τη συμβολή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην ενημέρωση της ελληνικής Ομογένειας στις ΗΠΑ, καθώς και για την ανάπτυξη των δημοκρατικών ιδεωδών στην ευαίσθητη περιοχή των βαλκανίων.

Τη βασιμότητα των επιχειρημάτων της Ελλάδας για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη διετία 1999-2000 επιβεβαίωσαν οι περισσοτερες μόνιμες αντιπροσωπείες των κρατών - μελών του ΟΗΕ κατά τις πρώτες διπλωματικές επαφές που είχε ο μόνιμος πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, Χρήστος Ζαχαράκις. Το θέμα της υποψηφιότητας της Ελλαδας η οποία συμμετείχε στο Συμβούλιο Ασφαλείας μια μόνο φορά και μάλιστα προ 40ετίας, αντικατοπτρίζει ένα "ζήτημα αρχής", το δικαίωμα δηλαδή των μικρών χωρών να αντιπροσωπεύονται σ΄αυτό το όργανο του διεθνούς οργανισμού πολύ δε περισσοτερο όταν τα συνυποψήφια κράτη έχουν πολυάριθμες συμμετοχές.

Δεκτή επί της αρχής έγινε η πρόταση του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου από τους ομολόγους του των μεσογειακών χωρών για την ίδρυση, στο Ρέθυμνο, Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για τη Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Παράλληλα, ο κ.Βενιζέλος ανέλαβε να συντάξει ολοκληρωμένη πρόταση για τον κοινό εορτασμό του έτους 2000 από όλες τις μεσογειακές χώρες. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού, αμέσως μετά την άτυπη σύνοδο με τους υπουργούς των μεσογειακών χωρών, αναφέρθηκε στις διμερείς επαφές που είχε με τον Ρώσο υπουργό Πολιτισμού, Ευγένι Σιντόροφ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ισραήλ, Ζενουλούν Χάμμερ .

Tην ανάγκη να ενταθούν οι ενέργειες της Γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθεί η έκδοση απο τη Συρία και η προσαγωγή σε δίκη του διαβόητου εγκληματία πολέμου Αλόις Μπρούνερ, ο οποίος κατηγορείται ότι οργάνωσε το Ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, κατα τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, έθεσε επιτακτικά σήμερα στο Γερμανό πρέσβη στην Ελλάδα κ. Ράϊχε Φρίντριχ η Ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της 90λεπτης συνάντησης που είχαν σήμερα στα γραφεία της κοινότητας στη Θεσσαλονικη, ο πρόεδρος της κ.Ανδρέας Σεφιχά, ζήτησε, εκτός των άλλων, από το Γερμανό πρέσβη, να μεταφέρει στην κυβέρνηση του το αίτημα να αποποιηθεί η Γερμανία υπερ της Ελλάδας του δικαιώματος δίωξης των γερμανικής καταγωγής κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου, το οποίο είχε παραχωρηθεί από την Αθήνα το 1959.

Από τις 16 Ιανουαρίου άρχισε να λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη η Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας και Θράκης. Στις αρμοδιότητες της Ειδικής Γραμματείας ανήκει ο συντονισμός της λειτουργίας και η εντονότερη ενεργοποίηση υπηρεσιών, για την ταχύτερη αντιμετώπιση και επίλυση θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας. Στα πλαίσια της πρακτικής υλοποίησης των κυβερνητικών επιλογών για αποκέντρωση και ενδυνάμωση του ρόλου της χώρας και ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας στα Βαλκάνια, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μεταφορείς και εξαγωγείς στις οδικές μεταφορές από και προς τις βαλκανικές χώρες. Καθήκοντα Ειδικού Γραμματέα ανέλαβε ο κ. Γιάννης Μανιάτης, Αναπλ. Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βόννης.

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Τιμισοάρα Ρουμανίας, υπογράφτηκε σήμερα από τον Β' Αντιπρόεδρο του Β.Ε.Θ. Θεόδωρο Σελίδη και τον πρόεδρο του Ε.Β.Ε. Τιμισοάρας Εμίλ Ματέσκου. Οπως σημειώνεται στο πρωτόκολλο στόχος των δύο επιμελητηρίων είναι να εγκαθιδρύσουν στενή συνεργασία για την ενδυνάμωση των οικονομικών, τεχνολογικών, πολιτιστικών και ανθρωπίνων σχέσεων. Ο κ.Σελίδης υπογράμμισε τη σημασία και την ουσία του πρωτοκόλλου στην ενεργοποίηση των επιχειρηματικών δυνάμεων των δύο περιοχών.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν οι ρωσικές προτάσεις για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και για μόνιμη ομάδα παρακολούθησης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ο Ρώσος επίσημος Βλαντιμίρ Τσιζόφ, Διευθυντής της Τρίτης Διεύθυνσης για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Τονίζοντας για μία ακόμη φορά την ενεργό εμπλοκή της Ρωσίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ο κ. Τσιζόφ είπε ότι η ρωσική πρόταση για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό ισχύει και "θα παραμείνει στο τραπέζι μέχρις ότου όλοι όσοι πρόκειται να συμμετάσχουν είναι έτοιμοι να το κάνουν".

Ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάϊ Ντόμπρεφ δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της χώρας Πέταρ Στογιάνοφ, για να βοηθήσει τη συνεννόηση των βασικών πολιτικών δυνάμεων, μετέδωσε το βουλγαρικό ραδιόφωνο. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας κατά τον κ.Ντόμπρεφ, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Στογιάνοφ να βοηθήσει στο σχηματισμό της. Στο μεταξύ σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Πολιτισμού της γειτονικής χώρας, Ιβάν Μαράζοφ εκτίμησε ότι η πραγματική κρίση στη Βουλγαρία θα ξεσπάσει σε δύο περίπου μήνες και υπογράμμισε εκ νέου την αναγκαιότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με τον κ.Μαράζοφ, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει για τη βελτίωση της κατάστασης, είναι η Βουλγαρία να μην αναζητήσει οικονομικούς πόρους στο εξωτερικό.

Μήνυμα σε πολλαπλούς αποδέκτες στην Αγκυρα έστειλε χθες η κυβέρνηση Κλίντον, μέσω του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς. Με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και τα σχόλια που την ακολούθησαν, ο κ. Μπέρνς προχώρησε σε παραινέσεις πρός την ηγεσία της Τουρκίας,να διατηρήσει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και να μην το μετατρέψει σε θεοκρατικό. Ο εκπροσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ακόμη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "συνεχίζουν να ανησυχούν λόγω των διαφόρων προβλημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία" αλλά τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι "οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν μια άριστη σχέση με τη μη- θεοκρατική δημοκρατική κυβέρνηση και θα συνεχίσουν να έχουν ένα υπεύθυνο διάλογο συνεργασίας με την Τουρκία , καθώς ελπίζουν στη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος διαπιστώνονται στην ετήσια έκθεση του Στέητ Ντιπαρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Αλβανία. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει χειροτερεύσει και καταγράφονται ως απτά παραδείγματα οι πιέσεις στη δικαιοσύνη και στον τύπο κατά τις βουλευτικές εκλογές του Μαίου. Επισημαίνονται οι σοβαρές παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στις βουλευτικές εκλογές, η ευθύνη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κομματος και οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Επίσης διαπιστώνονται καταγγελίες για δολοφονίες και ξυλοδαρμούς απο την αστυνομία, κακές συνθήκες στις φυλακές και τα κρατητήρια και παρενοχλήσεις του Τύπου.

Παγετό στα ηπειρωτικά τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στην Πελοπόνησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές. Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν παροδικές νεφώσεις, ασθενείς βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που το απόγευμα στη Θεσσαλία. την Εύβοια και την Ανατολική Στερεά θα αυξηθούν και σημειωθούν παροδικές νεφώσεις στα πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -6 έως 7 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από -3 έως 13 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν πρόσκαιρες νεφώσεις ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Friday, 31 January 1997 - 17:31:15 UTC