Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:37 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 2.2.97

Δεν ωφελούν οι ακραίες μορφές κινητοποιήσεων δήλωσε ο Πρψθυπουργός Κώστας Σημίτης το μεσημέρι απο τη Θεσσαλονίκη.Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θέρμη και ξεναγήθηκε απο τον προεδρο της συνεταιριστικής οργάνωσης Ν.Λιόλιο. Ο κ.Σημίτης αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών επεσήμανε ότι δεν ωφελούν κανένα οι ακραίες μορφές κινητοποιήσεων , έστω και αν παρέχουν κάποιες πρόσκαιρες ρυθμίσεις και πρόσθεσε πώς η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να "ωραιοποιήσει" καταστάσεις, που αργότερα θα συμβάλλουν στη χειροτέρευση της κατάστασης.

Δε πρέπει να κόβεται η χώρα στη δύο τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αυγή" ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στην πρόθεση των αγροτών να καταλάβουν απο την Τρίτη έξι διαφορετικά σημεία της εθνικής οδού Αθήνας Θεσσαλονίκης.Ταυτόχρονα όμως επισήμανε ότι δεν πρέπει να κατακερματίζονται και οι κοινωνίες και πρόσθεσε πώς καμμιά κυβέρνηση δεν πέτυχε την ανόρθωση της οικονομίας προκαλώντας ρήγματα στη συνοχή της κοινωνίας.

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση απο αύριο οι απεργιακές κινητοποιήσεις διαφόρων κλάδων.Μετά τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, απεργούν απο αύριο και για πέντε μέρες οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Απο το μεσημέρι το προεδρείο της ΟΛΜΕ έχει συνομιλίες με τον υπουργό Παιδείας Γερ.Αρσένη σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα,που μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στους μαθητές και να οδηγήσει στην παράταση του σχολικού έτους, για να καλυφθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες.

Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται απο αύριοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι, στα πλαίσια της αεπργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.Ζητούν την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων.

Απο νωρίς το πρωί η συντονιστική επιτροπή των αγροτών της Θεσσαλίας επσικέπτεται πόλεις και χωριά και οργανώνει τις ομάδες που θα κινηθούν την Τρίτη, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί, για τον αποκλεισμό του εθνικού οδικού δικτύου.Οι αγρότες επιμένουν παρά τις προειδοποιήσεις των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών ότι κάθε απόπειρα αποκλεισμού δρόμων και πόλεων συνιστούν ποινικό αδίκημα.

Με μια λαμπρή τελετή ,παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, χθές το βράδυ η Θεσσαλονίκη ανακηρύχθηκε και τυπικά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.Στις τελετές του τριημέρου,που ολοκληρώθηκαν σήμερα με την συναυλία της βυζαντινής χορωδίας στη Ροτόντα, παραβρέθηκαν υπουργοί πολιτισμού απο 40 χώρες, διπλωματικοί εκπρόσωποι άλλων χωρών και πλήθος κόσμου.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, αλλά στον πολιτισμό παραμένει μια μεγάλη δύναμη, υπογράμμισε το μεσημέρι ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγ.Βενιζέλος σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε κάνοντας ένα απολογισμό των όσοων συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη αυτό το τριήμερο.Ο υπουργός τόνισε ,απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι έκανε δραστικές περικοπές στα κονδύλια που δίνονται για τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θέλοντας ο ίδιος να δώσει το παράδειγμα της οικονομίας, αλλά και της διαφάνειας στην διάθεση των χρημάτων.

Χρέος της Πολιτείας αλλά και των φορέων της πόλης να ανταποκριθούν στο αίτημα και στους αγώνες των κατοίκων χαρακτήρισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης την απόφαση να χαρακτηριστεί η "αλάνα της Τούμπας" χ'ωρος για αθλητικές, κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.Ο υπουργός μαζί με το δήμαρχο Κων.Κοσμόπουλο πήγαν το μεσημέρι στο χώρο μπροστά στο γήπεδο του ΠΑΟΚ και ανακοίνωσαν ότι έχει ήδη εγγραφεί το πρώτο κονδύλιο για να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτείται για την απαλλότρίωση του χώρου.

Δεν ανησυχούν οι επιστήμονες απο τη σεισμική δόννηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα και έγινε αισθητή ιδιαίτερα στην Αθήνα.Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το σεισμό καθαρά τοπικό, που δεν εμπνέει ανησυχία.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απειλείται με κατάρρευση η Βουλγαρία, ενώ συνεχίζονται και σήμερα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεκάδων χιλιάδων κατοίκων,στη Σόφια και άλλες πόλεις.Ταυτόχρονα παραμένει το πρόβλημα στο οδικό δίκτυο που οδηγεί στην Ελλάδα και στην Τουρκία,αφού πολλοί πολίτες έχουν καταλάβει το οδόστρωμα και δεν επιτρέπουν τη διέλευση των αυτοκινήτων.Εκρπόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε τον Προεδρο της χώρας Πέταρ Στογιάνοφ ότι η Βουλγαρία πρέπει ,τουλάχιστον, να ανασυγκροτηθεί σε πρώτη φάση οικονομικά, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση που θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις.

Στην Αλβανία παραμένει τεταμένη η κατάσταση,μετά την κατάρρευση των παρατραπεζών.Απο την εξέλιξη αυτή επλήγησαν δεκάδες χιλιάδες μέλη της ελληνικής μειονότητας,που είχαν "εμπιστευθεί" τις οικονομίες τους ύστερα απο σκληρή δουλειά στην Ελλάδα.Ο βουλευτής του Κόμματος Ενωση για τα Ανθρωπινα Δικαιώματα Β.Ντούλες κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπερίσα ,αλλά και αμφισβήτησε την απόφαση της Βουλής να δώσει στον Αλβανό Προεδρο αυξημένες εξουσίες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Τεταμένη είναι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ύστερα απο τις δολοφονίες τριών Αλβανών.Διπλωματικοί κύκλοι φοβούνται ότι οι εξελίξεις αυτές πιθανόν να δημιουργήσουν νέο κύκλο ταραχών στην περιοχή.Σε άρθρο των Νιου Γιορκ Τάιμς, για την κατάσταση στα Βαλκάνια,αναφέρεται ως πιθανή εξέλιξη η επίσημη αλβανική αντίδραση, για να αποσπαστεί η προσοχή της αλβανικής κοινής γνώμης.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Sunday, 2 February 1997 - 16:01:40 UTC