Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:44 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 3.2.1997

Τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να επισκεφθεί στις αρχές Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με αφορμή την έκθεση για το Βυζάντιο στη Νέα Υόρκη αλλά και με την προοπτική σημαντικών συναντήσεων με την αμερικανική πολιτική ηγεσία. "Υπάρχει από την αμερικανική κυβέρνηση προς την Ελληνική ανοικτή πρόσκληση να επισκεφθούν εκπρόσωποί μας τις ΗΠΑ" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι το επίπεδο στο οποίο θα γίνει αυτή η συνάντηση, όταν γίνει, δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί.

Άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους με τον υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ οι οποίοι νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς τη Βουλή. 'Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Κουτσούκος, ο κ.Χριστοδουλάκης υπεραμύνθηκε των διατάξεων του μισθολογίου και γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να γίνουν περαιτέρω αλλαγές. Οι συνδικαλιστές επανέλαβαν την αντίθεσή τους ως προς το οικονομικό και το θεσμικό μέρος του μισθολογίου και ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Λόγω της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία, μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποίησαν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Κίτσιος, και ο γενικός γραμματέας, Νίκος Παρπούδης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα αιτήματα για την καθιέρωση νέου μισθολογίου, με πραγματικές αυξήσεις, αντί για το τριχοτομημένο μισθολόγιο που προτείνει η κυβέρνηση, άμεση θεσμοθέτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και διεύρυνση του αφορολόγητου ορίου των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ.Κίτσιος η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 50%.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με αποχή από τα μαθήματα από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία προς το Υπουργείο Παιδείας και παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον υπουργό. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει συνάντηση εκπροσώπων της διδασκαλικής Ομοσπονδίας με τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη. Στο μεταξύ με συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ σε συνεδρίασή του αναμένεται να αποφασίσει αν θα προτείνει στις τοπικές ενώσεις των καθηγητών που θα συνεδριάσουν αύριο, συνέχιση ή όχι της απεργίας.

"Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι ένα φαινόμενο που έχει τη δικαιολογητική του βάση και αυτό δεν το παραγνωρίζουμε. Πρέπει όμως στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ωστε με διάλογο να προσεγγίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα θέματα οι εργαζόμενοι να δείξουν καλή πίστη", δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και των εκπαιδευτικών. "Αν θέλουμε να επιδιώξουμε χειροκροτήματα ή να κολακέψουμε κάποιους με πρόσκαιρες παροχές ίσως δυναμιτίζουμε ουσιαστικά την προοπτική της χώρας" πρόσθεσε ο Υπουργός Τύπου.

Κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και των εκπαιδευτικών ασκεί με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ το οποίο σημειώνει ότι είναι κυβερνητική επιλογή το χτύπημα των λαϊκών αγώνων. Προσθέτει δε ότι η κυβέρνηση ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι θεωρεί δίκαια τα αιτήματα αλλά διαφωνεί με τις μορφές πάλης.

Διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στην προετοιμασία του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας συζητήθηκαν σήμερα στη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Γιώργο Ράλλη οι κύριοι Εβερτ, Βαρβιτσιώτης και Σουφλιάς. Ειδικότερα τέθηκαν ο τρόπος εκπροσώπησης της ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο, η συμμετοχή σε αυτό εκπροσώπων από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο αλλά και διαδικαστικά ζητήματα όπως η σειρά των ομιλητών, η εκλογή του αρχηγού του κόμματος, η αλλαγή του καταστατικού κ.α. Κατά τη σημερινή συνάντηση των κ. Εβερτ, Σουφλιά, Βαρβιτσιώτη και Ράλλη αποφασίστηκε οι υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος να υποβληθούν το αργότερο δεκαπέντε ημέρες πριν από το συνέδριο. Αύριο θα συνεδριάσει η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου προκειμένου να εγκρίνει την εγκύκλιο για το συνέδριο η οποία θα σταλεί στους αρμόδιους φορείς.

Την ιδιαίτερη ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας στην Κύπρο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Λόιντ Αξγουόρθι, σε απαντητική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος κατήγγειλε την εν ψυχρώ δολοφονία των τριών ελληνοκυπρίων από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής. Ο κ.Αξγουόρθι τονίζει ότι η κυβέρνηση της χώρας του εξακολουθεί να υποστηρίζει την απόφαση του ΟΗΕ σχετικά με την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, ενώ ο στόχος της είναι η μείωση της έντασης και η συνεισφορά της σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στην περιοχή. Καταλήγοντας ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού μέσω διαλόγου και την αποφυγή απειλών ή χρήσης βίας.

Η συνεργασία μεταξύ των κρατικών φορέων νεολαίας Κύπρου και Ελλάδας είναι ασταμάτητη και βελτιώνεται συνεχώς, δήλωσε ο Γ.Γ. Νέας Γενιάς της χώρας μας Πέτρος Σφηκάκης, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. Ο κ.Σφηκάκης υπογράμμισε πως το κυπριακό είναι υπόθεση όλου του ελληνισμού, γι αυτό η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στην Ελλάδα και ο Οργανισμός Νεολαίας στη Μεγαλόνησο βρήκαν τρόπους να συνεργαστούν και σε αυτό το θέμα. Η συνεργασία των δύο φορέων επεκτείνεται, καλύπτει περισσότερους τομείς και γίνεται πιο ουσιαστική κυρίως στα ευρωπαικά προγράμματα, τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Μάνθος Μαυρομάτης.

Τα Ηνωμένα Εθνη εστιάζουν την προσοχή τους στην εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό και γι' αυτό ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού επιδιώκει να αρχίσουν το συντομότερο οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς. Αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου, μετά από πρωϊνή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε αισιοδοξία για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, σημειώνοντας ότι "η λέξη που πρέπει να χρησιμοποιούμε είναι εμπιστοσύνη".

Συνεχίζονται και σήμερα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης και των φοιτητών στο Βελιγράδι, μετά την χθεσινή βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, στην οποία περισσότερα από 60 άτομα τραυματίστηκαν. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας των φοιτητών στους δρόμους της πόλης, ενώ το απόγευμα ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός "Ζάγιεντνο" πραγματοποίησε την 76η κατά σειρά συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης. Σε συνέντευξή του, στον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμο του Βελιγραδίου "Β 92", ο Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ο.Δ Γιουγκοσλαβίας, Αϊβορ Ρόμπερτς, υπογράμμισε ότι η χθεσινή απροκάλυπτη επίθεση των αστυνομικών εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών αποτελεί αντικείμενο καταδίκης από ολη τη Διεθνή Κοινότητα. Ο Υπουργος Εξωτερικών της Γαλλίας, Ερβέ ντε Σαρέτ, κάλεσε τους ηγέτες του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού στο Παρίσι. Τα χθεσινά επεισόδια καταδίκασε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, ο οποίος κάλεσε τον Σέρβο Πρόεδρο να σταματήσει τις μεθοδεύσεις βίας και εκφοβισμού. Εκκληση προς τις σερβικές αρχές να σταματήσουν τη χρήση βίας, απηύθυνε και ο Πατριάρχης των Σέρβων Παύλος.

Λήγει αύριο η προθεσμία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Νικολάι Ντόμπρεφ. Αναμένεται, ύστερα από τη νέα άρνηση της αντιπολίτευσης να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με τη Δημοκρατική Αριστερά, ο κ.Ντόμπρεφ να παρουσιάσει στη Βουλή τις δικές του προτάσεις για το Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν γίνεται λόγος για οποιαδήποτε συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα έως ότου ο κ.Ντόμπρεφ δεν επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σημείωσε σήμερα το πρωί ο Ιορντάν Σοκόλοφ, ηγετικό στέλεχος της αντιπολιτευόμενης "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων".

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται σε ολόκληρη την Αλβανία οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αγανακτισμένων πολιτών που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την επιστροφη των χρημάτων τους μετά την κατάρρευση των παρατραπεζών που λειτουργούσαν με το σύστημα της πυραμίδας. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα αρχίσει η επιστροφή μέρους των χρημάτων που έχασαν οι "επενδυτές" στις 5 Φεβρουαρίου, σύσσωμη η αντιπολίτευση η οποία πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις επισημαίνει το αναξιόπιστο των υποσχέσεων του καθεστώτος και προετοιμάζει νέες κινητοποιήσεις με στοχο την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ισχυρό παγετό τη νύχτα και νωρίς αύριο το πρωί προβλεπει για τις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ στις ανατολικές και νότιες περιοχές θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις και χιονόνερο κυρίως τις πρωιές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από - 10 έως 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από -5 μέχρι 12 βαθμούς και στα νησιά από 1 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είνα σχεδόν αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -5 έως 6 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Monday, 3 February 1997 - 17:30:38 UTC